Antonescu îndreaptă partidul spre PPE

1
67

Biroul Permanent Național (BPN) al PNL a decis, ieri, afilierea la Partidul Popular European (PPE) în Parlamentul European, a anunțat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Cristina Pocora. „BPN al PNL a decis, cu majoritate de voturi, un vot împotrivă și 3 abțineri, ca PNL să se alăture grupului PPE și europarlamentarii noștri să facă parte din PPE”, a spus purtătorul de cuvânt al liberalilor. Potrivit acesteia, decizia va fi înaintată Delegației Permanente care va avea loc mâine.

Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, declara ieri dimineaţă, după anunţarea primelor rezultate ale europarlamentarelor, că drepta va trebui să-şi unească forţele şi eforturile într-un „front anti-PSD, în vederea alegerilor prezidenţiale”, menţionând că aceasta este o urgenţă din punctul său de vedere. „PNL este, şi acesta e un lucru pe care vi-l garantez şi pe care toate deciziile ulterioare, începând de azi, îl vor dovedi, este cea mai puternică forţă de opoziţie în acest moment, faţă de PSD şi faţă de Guvernul său, şi că orizontul politic care se deschide este al unei bătălii stânga – dreapta”, a afirmat Antonescu.

„Există o compatibilitate doctrinară, de orientare strategică” între PNL şi PPE

În acest context, el a anunţat că urma să le propună colegilor de partid, la şedinţa Biroului Politic Naţional ce începea la ora 14, ca viitorii europarlamentari ai PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European. „Sensul acestei decizii, pe care sper să o luăm împreună, este aceea că dreapta trebuie să-şi unească forţele. Dreapta trebuie să-şi unească forţele în Europa, dreapta trebuie să-şi unească forţele în România, şi sper ca la şedinţa BPN această decizie să fie validată, să fie luată de către colegii mei”, a subliniat Antonescu.  „ (…) În urma consultării şi cu mulţi colegi, la BPN voi propune ca europarlamentarii PNL să adere la PPE. Este o decizie pe care eu o voi propune şi care sper să fie adoptată — nu ne putem asuma riscul ca Comisia Europeană să fie condusă de un preşedinte socialist (…) există o compatibilitate doctrinară, de orientare strategică (între PNL şi PPE). Cine va avea mai multe mandate între PPE şi PES va desemna preşedintele Comisiei Europene. Opţiunea noastră este una foarte clară pentru dreapta, pentru un preşedinte al Comisiei Europene din partea PPE”, a completat Antonescu.

ALDE a reproşat PNL că merge cu Băsescu

Liderii ALDE, familia politică din care PNL a făcut parte până acum, au reacţionat imediat, susţinând că delegaţia liberalilor în PE se alătură lui Traian Băsescu prin intrarea în PPE şi îşi arată slăbiciunea în loc să meargă pe propria forţă în Legislativul UE. În schimb preşedintele PPE, Joseph Daul, i-a transmis un mesaj liderului PNL, Crin Antonescu, în care a salutat propunerea acestuia şi a anunţat că popularii europeni sunt gata să demareze rapid toate procedurile necesare pentru aderarea la PPE. „Domnule preşedinte, salut anunţul dumneavoastră privind aderarea la PPE. Împărtăşim aceeaşi viziune, că avem nevoie de o forţă politică de centru-dreapta puternică, pentru o Europă stabilă şi puternică”, se arată în mesajul preşedintelui PPE, remis ieri agenţiei Mediafax de PNL. „Suntem gata să demarăm rapid toate procedurile necesare pentru aderarea partidului la PPE, îndată ce decizia finală este luată de către Partidul Naţional Liberal. Cu sinceritate, Joseph Daul”, se încheie mesajul.

Ponta: „Trădătorii şi traseiştii” sunt dispreţuiţi în PE

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a comentat şi el intenţia PNL de a se afilia grupului PPE din PE, subliniind că trădătorii şi traseiştii sunt primiţi în Parlamentul European, dar sunt dispreţuiţi cum sunt dispreţuiţi şi în România. „O îngrozitoare minciună. Eu ţin minte, l-aţi dat dumneavoastră acum o săptămână, când îi spunea domnului Verhofstadt (n.r. – Guy Verhofstadt, preşedintele ALDE) că noi suntem liberali şi aşa rămânem. Cred că pentru imaginea României este un lucru foarte prost. Numai în România s-a întâmplat, de două ori, nu o dată, ca un lider de partid să îşi ia partidul peste noapte şi să şi-l ducă dintr-o parte în alta. Nu mai există nici un precedent”. Ponta a mai arătat că ”cei de la Bruxelles, Strasbourg, nu vor vorbi despre Antonescu, pentru că nu ştiu cine este Antonescu, ci despre faptul că în România, pentru a doua oară, un partid candidează într-un fel – PD era socialist, PNL, liberal – şi peste noapte, pentru că aşa decid liderii, trec la altă familie politică. (…) Să ştiţi că trădătorii şi traseiştii sunt primiţi în Parlamentul European, dar sunt dispreţuiţi cum sunt dispreţuiţi şi în România”, a mai spus Ponta.

1 COMENTARIU

Comments are closed.