De ce studenții basarabeni aplică la un program de studii în străinătate

0
118

Tinerii se simt mai apreciați și priviți cu ochi mai buni în străinătate, în România.  Aici oportunitățile se ivesc la orice colț, important e să dorești să te realizezi. Un alt motiv al studiilor superioare din România este faptul că acestea sunt recunoscute de Uniunea Europeană. Astfel, după ce termină o facultate, studenții pot să se angajeze și să își găsească un job bine plătit în țările UE. Asta în timp ce diplomele din Republica Moldova nu sunt recunoscute la nivelul UE. Am întrebat câțiva studenți basarabeni de ce au ales să își facă studiile în România.

Luiza Craijdan (Relații internaționale și Studii Europene UCV, I ) a decis să își facă studiile în străinătate având speranța unui viitor mai bun şi încrederea în calitatea sistemului de învățământ al statului român de aceea a aplicat la universitățile din România. Al doilea motiv ar fi diploma recunoscută la nivelul U.E., voința de a deveni mult mai independentă, de a-mi lărgi orizonturile,de a îmbrățişa noi culturi şi obiceiuri împreună cu posibilitatea de a aplica pentru o bursă Erasmus+ ,m-au motivat să accept provocarea de a studia în România.

Mihai Cimpoiescu (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor UCV, I ) a optat la un program de studii în străinătate și anume în România întrucât posibilitățile postuniversitare si calitatea studiilor sunt la un nivel mai înalt.

Dumitru Coșciug (Facultatea de Drept UCV, I ) a ales să își facă studiile în România deoarece sunt mai multe oportunități, fiind o țară din UE, studiile în majoritatea facultăților sunt la o valoare destul de înaltă, făcând studiile în România am mai multe șanse de a îmi ,,deschide” uși cu un grad mare de dezvoltat în țările din centrul Europei.

Iana Portaru (Facultatea de Drept UCV, I ) a decis să aplice în România în primul rând pentru oportunitățile care sunt oferite și nu sunt in Moldova și pentru că e aproape de casă și are posibilitatea să se reîntoarcă de câte ori vrea .Al doilea motiv pentru care a aplicat a fost că a dorit să viziteze o tară nouă ,cultură nouă ,oameni noi și desigur mentalitatea diferită,care te ajută să te dezvolți personal și perspectiva pentru un viitor mai bun.  Al treilea motiv desigur pentru cariera mea în domeniu juridic,probabilitatea de a te dezvolta și a crește în acest domeniu în România e mult mai mare ca în Moldova.

ECATERINA BULAT

Studentă Jurnalism, Anul I