PMP Dolj:  SALVAREA PĂDURILOR  RĂMÂNE O PRIORITATE

0
316

Deputat Ion Cupă, Președinte PMP Dolj:  ”Am votat pentru interzicerea, timp de 10 ani,  a exportului de buștean și lemn rotund în spațiul extracomunitar. Este un prim pas spre salvarea pădurilor noastre și stoparea tăierilor ilegale”

Proiectul de lege care reglementează interzicerea, vreme de 10 ani, a exportului de bușteni în spațiul extracomunitar (în țările UE nu se consideră a fi ”export”), votat în plenul Camerei Deputaților,  este o măsură venită la timp în direcția valorificării, în interes național, a masei lemnoase din România.

În proiectul de lege sunt precizate și sanctiunile care se aplică în cazul nerespectării legii: închisoare de la 1 la 3 ani și amendă de  100.000 lei.

Totodată legea prevede  constituirea Registrului național de evidență informatizată a proprietăților forestiere și a Catalogului național al masei lemnoase, două instrumente utile pentru monitorizarea modului în care se exploatează lemnul in România.

Preocuparea PMP rămâne în continuare aceea de a  stopa tăierile ilegale, inclusiv cele din ariile protejate și parcurile naționale. Alături de proiectul de lege pe care l-am votat astăzi va trebui să gândim reglementări care să ajute la protejarea și regenerarea fondului forestier al țării: operaționalizarea SUMAL ( baza de date integrată a domeniului silvic), regimul sancțiunilor, modalități de valorificare superioară a aurului pădurilor ”- a precizat deputatul ION CUPĂ, președintele PMP Dolj.

BIROUL DE PRESĂ PMP DOLJ