Concert simfonic de gală, dedicat aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii „Oltenia”

0
334

Zilele Muzicale Aniversare ale Filarmonicii „Oltenia” (21-28 aprilie), prin care instituţia sărbătoreşte împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Orchestrei, prin decret regal, la 17 aprilie 1947, se vor încheia mâine-seară, cu un concert de gală. Sub bagheta dirijorului Christopher Petrie, din Marea Britanie, ansamblul simfonic craiovean va cânta Rapsodia română de Ciprian Porumbescu / Constantin Bobescu şi, în primă audiţie naţională, Simfonia „Carpatica” de Călin Humă. De asemenea, la ceas aniversar, violonistul craiovean Gabriel Niţă vine în faţa publicului meloman cu binecunoscutul Concert nr. 2 în Si minor „La Campanella” de Niccolo Paganini, piesă predilectă a interpretului. Concertul va începe la ora 19.00 şi va fi  precedat, la ora 18.30, în foaierul Filarmonicii „Oltenia”, de festivitatea de acordare a Diplomei de Fidelitate melomanilor-abonaţi ai instituţiei în stagiunea 2016-2017. Preţuri bilete: 30 lei, 20 lei (pensionari), 15 lei (elevi, studenţi).

Christopher Petrie
Christopher Petrie

Originar din Essex, lângă Londra, după o perioadă petrecută în Ţara Galilor Christopher Petrie s-a stabilit la Londra, unde trăieşte şi în prezent, personalitatea sa creatoare definindu-se prin armonioasa sinteză a celor două tipuri de culturi în care a crescut şi a evoluat profesional. Călător pasionat, aspiră la trăirea unor experienţe culturale unice, specifice diverselor regiuni etnografice din Europa, în special. Pe parcursul activităţii sale de dirijor şi de compozitor, Christopher Petrie a colaborat cu unele dintre cele mai prestigioase ansambluri instrumentale europene.

Şi-a definitivat studiile de specialitate la Royal Welsh College of Music and Drama şi Royal Academy of Music (Londra), deţinând actualmente statutul de compozitor asociat la Eltham College şi pe cel de director de evenimente clasice în cadrul Monmouth Festival. În 2013, a fondat Philharmonic Chamber Orchestra, ansamblu ce reuneşte tineri muzicieni de top din capitala Regatului Unit. Cu această orchestră a susţinut o serie de concerte de mare succes la Cadogan Hal din Londra, în compania unor solişti consacraţi. Planurile sale de viitor includ debutul la „The Anvil” din Basingstoke, concerte la Cadogan Hall şi realizarea unor înregistrări pentru Centaur Records (S.U.A.).

Gabriel Nita
Gabriel Niţă

Născut în anul 1967, la Craiova, Gabriel Niţă a urmat cursurile Liceului de Artă „Marin Sorescu” din oraşul natal, perioada craioveană de formare artistică fiind marcată de contribuţia profesoarei Maria Lungescu. A absolvit apoi Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la secţia Interpretare muzicală – vioară, urmând în acelaşi timp şi cursurile secţiei Compoziţie din cadrul aceleiaşi instituţii academice, având beneficiul de a-şi desăvârşi formarea artistică sub îndrumarea profesorilor Ştefan Gheorghiu şi Cornelia Bronzetti – vioară, Şerban Nichifor, Liana Alexandra, Dan Buciu – compoziţie. Este laureat al mai multor concursuri prestigioase de vioară, naţionale şi internaţionale.

Este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova din anul 1988, unde în prezent deţine statutul de solist instrumentist, iar în perioada 1995-2000 a fost membru al Orchestrei Operei Române din Bucureşti, deţinând funcţiile de şef partidă şi concertmaestru. Este membru al Uniunii Compozitorilor din România şi al Academiei „Santa Cecilia” din Roma, figurând ca autor a peste 300 de lucrări ce cuprind compoziţii şi aranjamente pentru orchestră, pasiunea componistică fiind recunoscută şi ca reprezentant pentru Europa al Make Music Finale Software Developement. Începând cu anul 2014, evoluează în concert cu minunata vioară Giuseppe Micheli – 1891.

***

Gabriel Niţă: «Este o deosebită onoare să am privilegiul de a susţine „La Campanella”, atât de dragă mie, în Concertul de Gală, dedicat aniversării celor 70 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, ca instituţie de mare prestigiu pentru cultura contemporană a ţării noastre. Sunt, în esenţă, un produs al Şcolii româneşti şi craiovene de muzică şi sunt mândru de aceasta. Dedic concertul din această seară profesorilor mei şi familiei mele, aşa cum este ea, prin Voia Domnului, alături de mine şi în Ceruri».

***

Melomanii care vor să îi cunoască mai bine pe cei doi invitaţi din concertul de vineri seara – dirijorul Christopher Petrie şi violonistul Gabriel Niţă, sunt aşteptaţi astăzi, la Întâlnirile „AmiTea”, organizate, cu începere de la ora 18.00, în Sala „Filip Lazăr”. În acelaşi cadru va avea loc festivitatea de acordare a unor diplome tinerilor implicaţi în acţiuni de voluntariat. Intrarea publicului este liberă.

Tot astăzi, între orele 13.00 şi 14.00, la Filarmonica „Oltenia” se desfăşoară evenimentul Ziua Porţilor Deschise”. Cu acest prilej, publicul va putea asista la repetiţiile Coralei Academice şi Orchestrei Simfonice şi va vedea din culise activitatea organizatorică a instituţiei, de la planificarea unui concert până la prezentarea lui pe scenă.