Singura comună din judeţ care are toate reţelele serviciilor publice subterane. Asfaltul este pe mai toate străzile şi se lucrează zilnic, rigole de scurgere şi sistem de radioficaţie sunt câteva dintre modernizările puse în practică de actuala administraţie. Cu o populaţie de peste 4.000 de suflete, comuna Işalniţa dezvoltă aceeaşi traiectorie de bunăstare, în pofida diminuării încasarilor bugetare cuvenite de la platforma industrială din vecinătate. Este rândul, acum, al utilizării fondurilor nerambursabile. Cu un total de 220 de miliarde de lei vechi, investiţiile derulate, în prezent, în Işalniţa nu fac decât să arate că, dacă eşti de-al locului şi adeptul faptelor, restul trece la rubrica diverse.
Cunoscută de zeci de ani ca patria zarzavaturilor şi legumiculturii, comuna Işalniţa a fost privilegiată de funcţionarea pe suprafaţa sa administrativ-teritorială a platformei industriale ce îngloba Combinatul Chimic „Doljchim” şi CET I Işalniţa. În consecinţă, sume consistente intrau, la acea vreme, în bugetul comunei Işalniţa. Atent dezvoltată şi prin grija localnicilor, când munca în sera, încă, le era profitabilă, localitatea şi-a putut construi o arhitectură aparte. Zeci de străzi, case mai semeţe ca oriunde, bolţi cu viţă-de-vie impresionante şi utilităţi publice, la care alte comune nici nu visează vreodată să le ajungă.
Odată cu trecerea anilor, administraţia locală a trebuit să ţină şi ea pasul cu schimbările în societate. Mulţi tineri au plecat în străinătate şi au încercat să transforme localitatea natală cu tot ce au văzut mai frumos acolo, dovadă că acum, în localitate sunt peste 1.800 de autovehicule proprietate personală, iar casele sunt de-a dreptul superbe.
Totalul investiţiilor actuale depăşeşte 220 de miliarde de lei vechi
Trecând prin filtrul administraţiei publice, încă din 2002, când a lucrat pentru prima dată ca referent în Primăria Işalniţa, actualul primar, Ovidiu Flori, a ars, etapă cu etapă, treptele de execuţie şi de decizie administrativă. „În prezent, avem depus un proiect la AFIR ce vizează reabilitarea de drumuri de exploataţie agricolă, în valoare de 1 milion de euro. În total, vor fi 8 km de drumuri asfaltate. Avem cinci investiţii în curs de derulare, dintre care doar una finanţată cu fonduri proprii”, ne-a precizat Ovidiu Flori, primarul comunei Işalniţa. Sala de sport – unică în Dolj ca dimensiune şi dotări, noul sediu al primăriei, reabilitarea drumurilor şi canalizarea sunt proiectele în derulare ce totalizează un efort financiar de aproximativ 220 miliarde de lei vechi.
Noul sediu al primăria va ocupa o suprafaţă desfăşurată de 1.100 mp având în faţă un sens giratoriu bine gândit. De amintit că, întreg iluminatul public din Işalniţa este modernizat. Şi, la drept vorbind, când privim spre stâlpii de iluminat ne întrebăm unde sunt cablurile aeriene. Aflăm de la edil că sunt toate amplasate în subteran. Iată că, Işalniţa devine singura localitate din Dolj care a reuşit performanţa de a pune în aplicare un astfel de deziderat cerut de anii de zile de normativele europene. Pe cei 181 de stâlpii de iluminat mai sunt, acum, doar camerele video şi difuzoarele reţelei audio de alarmare publică.
Sala de festivităţi cu 150 de locuri lasă mut de uimire pe oricine
Unul dintre proiectele de suflet ale primarului Ovidiu Flori a fost realizarea unei săli de festivităţi la ultimul etaj al Şcolii Gimnaziale „Eliza Opran”. O podoabă rară, de fapt unică în ţară. Sala are un număr de 150 de locuri, a cărei arhitectură originală ar lăsa fără cuvinte şi pe cel mai celebru arhitect. Nu mai există aşa ceva în ţară, proiectul fiind unic, garantează edilul comunei. Şi asta nu este tot. Se lucrează intens la sala de sport.
„Legat de partea de învăţământ aş putea spune că a fost o prioritate pentru administraţia comunei Işalniţa. Am finalizat localul de şcoală în 2009, localul de grădiniţă în 2012. Sala de sport era o prioritate pentru localitatea Işalniţa. Demersurile au început în anul 2008, când am depus prima solicitare către Compania Naţională de Investiţii. În anul 2014 ne-am readresat către Compania de Investiţii. Am fost prinşi în programul de Investiţii pentru anul 2014 şi, deja, suntem în execuţie. Finalizarea acestui obiectiv de investiţii fiind undeva în acest an, în luna iulie. Este o investiţie pe care noi ne-o doream. Avem un Complex şcolar grădiniţă, şcoală, teren de tenis, teren de handbal, teren de fotbal, numai că toate aceste activităţi pe perioada de vară se desfăşurau în condiţii normale, iar în perioada de iarnă erau suspendate neavând o sală de sport. Este o sală foarte frumoasă care are 180 de locuri. Sunt două de nivelul acesta în toată ţara. Constructorul respectă graficele de lucru. Sunt oameni serioşi care îşi doresc să termine mai devreme decât termenul stabilit de Compania Naţională de Investiţii”, ne-a declarat primarul Ovidiu Flori. Despre dotările sălilor de clasă la standarde occidentale nu mai vorbim. Ar fi un simplu truism.
Locuinţe ANL, cu suprafeţe de invidiat
Pe raza comunei Işalniţa au fost ridicate două scări de bloc prin programul ANL. „Vorbim de un total de 38 de locuinţe. Ansamblul este format din 13 garsoniere cu o suprafaţa locuibilă de 45 mp fiecare; 23 de apartamente cu 2 camere, ce au 64 mp şi 2 apartamente cu câte 3 camere a câte 85 mp fiecare”, a mai punctat edilul Ovidiu Flori. Privind în urmă, reuşita imobiliară i se datorează tot actualului primar, primele demersuri fiind făcute încă din 2008. Cunoscător al hăţişurilor administrative, primarul Flori a reuşit să obţină în cele din urmă finanţarea construirii locuinţelor.
Nici spaţiile verzi nu au fost uitate de administraţia locală din Işalniţa. O fostă groapă de gunoi a primit o transformare radicală. A rezultat un deal terasat pe trei nivele, o fântână reamenajată, aşezată în imediata vecinătate a unui lac recent decolmatat, care va fi înconjurat, în câteva luni, de salcii pletoase. Primăria Işalniţa are în vedere amenajarea mai multor spaţii verzi ca şi părculeţe stradale. Vorbim de parcuri pe două hectare în curtea bisericii şi pe alte şase la marginea localităţii.
Cu peste 14 ani de experienţă administrativă, actualul primar din Işalniţa probează că entuziasmul şi deschiderea spre nou, specifice vârstei sale, sunt premisele fără de care nu se poate vorbi de o transformare mereu impresionantă a localităţii Işalniţa.
Felicitari, domnule primar!
Comments are closed.