A fost sau n-a fost ultima şedinţă?

0
391

Dilemă mare la CLM Craiova: a fost sau nu ultima ocazie în care aleşii locali şi-au vorbit în acest mandat? Aceasta a fost întrebarea care i-a frământat pe toţi consilierii, determinându-i să aibă comportamente şi atitudini diferite. O parte dintre ei au venit pregătiţi să îşi ia “la revedere” de la mandat, dar au plecat nedumeriţi, fără să ştie dacă se vor mai întâlni. Alţii, în schimb, au declarat cu zâmbetul pe buze că şi-au lăsat intenţionat cravatele acasă pentru că mai e timp pentru o întâlnire în plen.

Bazându-se pe faptul că şedinţa de ieri ar fi fost ultima, conform spuselor primarului, cei mai mulţi dintre consilierii municipali au venit pregătiţi să-şi ia “la revedere” de la colegii de Consiliu. Unii dintre ei îşi pregătiseră chiar discursurile de despărţire, dar au rămas cu ele pe buze. La fel cum au rămas cu ochii în soare şi după poza de grup, pe care toţi şi-ar fi dorit să o păstreze drept amintire. “Eu, fiind la primul mandat, am înţeles de la actualii mei colegi, care au fost consilieri locali şi în anii trecuţi, că se obişnuia să se facă o fotografie de grup. Eu astăzi m-am conformat, chiar eram bucuros ca împreună cu colegii să fim toţi în aceeaşi poză, să avem o amintire. Din păcate, se pare că nu se mai realizează, dar eu sunt consecvent şi cred că se va realiza”, a declarat, cu sinceritate, consilierul PSD, Florentin Tudor, după terminarea şedinţei. Coborând scările Primăriei, şi colegul Dan Magla încerca să-şi explice situaţia, mai ales că acesta mai are la activ un mandat de consilier.

De ce zâmbea Vasile

De cealaltă parte, consilierul PDL Marian Vasile părăsea grăbit sediul Primăriei Craiova şi nici nu se gândea că a terminat-o cu acest mandat. Cu zâmbetul pe buze, democrat-liberalul era foarte sigur că, până la alegerile locale, se va mai întâlni cel puţin o dată cu colegii săi. În viziunea acestuia, această ultimă şedinţă ar trebui să aibă o altă desfăşurare, în sensul că va fi timp şi pentru poze, dar şi pentru un bilanţ al activităţii consilierilor municipali: “Nu am făcut poza de grup acum pentru că trebuie să mai fie o şedinţă. Mai este una în luna mai, până la încheierea mandatului de patru ani. Atunci vom face şi poza de grup şi un bilanţ al activităţii celor patru ani, iar analiza activităţii Consiliului va fi făcută la comun. Adică să nu spunem ce a făcut un consilier sau altul în aceşti ani”, a spus acesta. Şi colegii săi de partid au înţeles exact acelaşi lucru, părăsind la fel de liniştiţi clădirea Primăriei Craiova.

Cine spune “adio” şi de mai multe ori

Singurul care nu are probleme în a transmite un mesaj de despărţire chiar şi de două ori este viceprimarul Mărinică Dincă. Profitând de faptul că a prezidat dezbaterile, acesta nu a închis microfonul înainte de a le transmite consilierilor că îi apreciază foarte mult. “Nu ştiu dacă o să fie chiar ultima şedinţă, dar e bine să vă spun şi acum că vă mulţumesc pentru cei patru ani petrecuţi împreună. Pentru mine a fost o onoare să vă am alături şi să lucrăm împreună pentru binele acestui oraş”, a spus acesta. Din păcate, spusele lui nu prea au avut priză la public, aleşii locali fiind preocupaţi să-şi adune materialele de şedinţă. Trecând repede peste momentul emoţional, viceprimarul Craiovei nu a pierdut nici ocazia de a-l înţepa, din nou, pe primarul Antonie Solomon, cu care se află în război de mai multe luni şi căruia i-a evidenţiat absenţa. “Domnul primar nu se află în cartiere sau pe şantiere, ci este la Galaţi să-şi rezolve problemele cu justiţia. Dacă ştia că va fi astăzi acolo, de ce nu a amânat şedinţa cu o zi?”, i-a reproşat acesta.

Solomon şi-a luat deja “la revedere”

Într-adevăr, Antonie Solomon a lipsit de la plenul CLM, de ieri, cum va absenta şi în situaţia în care se va mai convoca încă o şedinţă. Săptămâna trecută, edilul-şef al Craiovei o oferit o declaraţie referitoare la funcţionarea Consiliului Local, spunând că nu va mai participa la nici o întâlnire cu actualii aleşi locali. Supărat că este “vânat” de consilierii PDL, Solomon a mai spus că nu mai are nici un pic de respect pentru cei care amestecă deranjant politica şi administraţia. Ruptura între primar şi Consiliu este atât de adâncă încât edilul chiar le-a transmis consilierilor că nu îi va mai convoca în nici o şedinţă pentru a nu le da prilejul să mai discute faţă în faţă. Tot atunci, Antonie Solomon a mai precizat că nu va mai veni nici măcar la tradiţionala poză de grup. După cum bine se ştie, consilierii care încheie un mandat se aliniază pe scările Primăriei Craiova pentru o fotografie-document, după ce, în prealabil, îşi strâng împăciuitor mâinile.

CLM Craiova mai are drept la o şedinţă ordinară

Teoretic însă, juriştii Primăriei Craiova susţin că aceasta nu a fost ultima şedinţă a CLM Craiova. Indiferent ce îşi doresc aleşii locali sau primarul, mandatul actual nu se încheie decât la numirea următorului Consiliu, motiv pentru care consilierii pot participa la dezbateri chiar şi în timpul campaniei electorale. Specialiştii instituţiei spun că, ţinând cont de regulament, în luna mai s-ar mai putea desfăşura o şedinţă ordinară şi un număr nelimitat de şedinţe extraordinare. O mică problemă ar fi la persoana care are dreptul să convoace aceste şedinţe. Juriştii susţineau ieri că doar primarul şi un grup de consilieri locali – în cazul nostru un grup de 9 consilieri (n.r. – o treime din cei aleşi) – au această calitate. Cum primarul a declarat deja că nu va mai face uz de acest drept, rămâne la latitudinea aleşilor locali de a-şi invita colegii la o altă şedinţă. Deocamdată, cei mai dornici pentru o nouă întâlnire se arată a fi consilierii PDL, care întrunesc, la limită, numărul legal de 9 consilieri.

 RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE