Campionii sportului şcolar doljean, premiaţi într-o gală de excepţie

0
297

Astăzi, 27 martie,  Amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a găzduit “Gala Sportului Şcolar Doljean”, fiind cea de-a XXVI-a ediţie , doar pandemia de Covid 19 întrerupând şirul. A fost o ceremonie grandioasă, în cadrul căreia au fost premiaţi 18 elevi şi 11 antrenori , în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi judeţene.

La Gala din 27 martie,  au fost premiaţi elevii şi antrenorii acestora, care au obţinut rezultate notabile la competiţii internaţionale – Mondiale, Europene, Balcanice – la mai multe discipline : volei, scrimă, atletism, karate, lupte, judo, tenis – de masă, etc. Este vorba despre 18 elevi şi 11 antrenori . “ Au fost premiaţi financiar 22 dintre aceştia, deoarece ceilalţi au fost recompensaţi la Gala Sportului Doljean. Sigur,  şi cei care nu au fost premiaţi acum, din fondurile, în valoare de 50.000 de lei, alocate de CJ Dolj, vor primi recompense, din partea sponsorilor. Valoarea recompenselor variază între 1.000 de lei/sportiv (competiţie internaţională) şi 5.000 de lei (sportivul şi antrenorul anului), diferenţierea fiind făcută în funcţie de rezultatul obţinut şi nivelul competiţiei. Astfel, la competiţiile internaţionale avem patru sportivi şi trei antrenori, la cele balcanice un sportiv, la europene şase sportivi şi doi antrenori, la mondiale – trei sportivi şi trei antrenori. Elevii provin de la următoarele unităţi şcolare : Liceul cu Program Sportiv “Petrache Trişcu”, Colegiul “Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială “Traian”, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, Liceul “Traian Vuia”, Clubul Sportiv Şcolar Craiova. Ne bucurăm că vedem o emulaţie a tinerilor, care vin spre performanţă, începând practicarea sporturilor de la vârste fragede şi-i încurajăm să meargă mai departe”, a precizat prof. Ionuţ Prohasca, inspector de Educaţie Fizică şi Sport în cadrul ISJ Dolj.

Un program demn de o Gală

După intonarea Imnului Naţional al României, de un cor al Colegiului Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova, dirijat de col. Florin Enache,  s-a derulat programul, aşa cum a fost el bine structurat. Au fost şi trei pauze, augmentate extraordinar de trupele de dans al Palatului Copiilor din Craiova . Dar, să revenim şi să punctăm câteva declaraţii. ” “Mens Sana in Corpore Sano” este un principiu de care ISJ Dolj nu se dezminte. Prin această ceremonie, premiem excelenţa în sport, iar rezultatele nu puteau fi obţinute fără un efort conjugat – elevi, părinţi, cadre didactice, antrenori, autorităţi publice locale şi judeţene, sponsori. Această a XXVI-a ediţie a Galei Sportului Şcolar Doljean nu putea avea loc fără sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei Craiova, Prefecturii Dolj, instituţiilor partenere – Inspectoratul de Poliţiei Judeţean Dolj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean “Mihai Bravul” Dolj, Centrul de Prevenire , Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Centrul Judeţean de Resurse şi  Asistenţă Educaţională Dolj, Direcţia Judeţeană de Sport Dolj, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii din Craiova. Toţi premiaţii merită felicitări şi sunt convins că vor fi un exemplu pentru toţii copiii”, a precizat prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector – general al ISJ Dolj. Prezent la Gală, Dan Diaconu, prefectul judeţului Dolj, a punctat : “Felicitări tuturor. Avem o istorie în spate, pe care, iată, o ducem mai departe, prin performanţele obţinute”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Antonie Solomon, a menţionat : “Cred că am înnebunit de bucurie când am văzut aceşti copii minunaţi şi antrenorii lor. Merită toate elogiile noastre” .

Are cuvântul o campioană

Una dintre secţiunile de premiere a fost oficiată de marea campioană la atletism, Cristiana Cojocaru, însoţită de reprezentantul Primăriei Craiova, Adrian Cosman, fost vice-primar al urbei, actual preşedinte al Sport Club Municipal Craiova, aflat în subordinea directă a municipalităţii. Cristiana Cojocaru a obţinut, la Jocurile Olimpice 1984, disputate la Los Angeles, medalia de bronz la proba de 400 mg. Aceasta a transmis un mesaj cât se poate de edificator : “Este un moment extraordinar pentru voi, cei premiaţi. Dar, să ştiţi că drumul spre performanţă este plin de obstacole. poate veni un moment când aţi dori să renunţaţi, dar trebuie să mergeţi mai departe. Este greu să ajungă în vârf, dar şi mai dificil să te menţii”. Vorbea o fostă mare campioană.

Cine sunt principalii laureaţi

Cel mai bun sportiv şi cel mai bun antrenor al anului trecut provin de la Liceul cu Program Sportiv “Petrache Trişcu” din Craiova. Este vorba despre Roxana Ungureanu, medaliată cu argint la Campionatele Europene de Lupte – Under 17, şi de antrenorul acesteia – Valentin Boboşca. Premierea a fost oficiată de prof. dr. Daniel Alexandru Ion.