870 de craioveni datornici, acționați în instanță de SC Termo

0
517

Peste 800 de craioveni au fost acționați în instanță de SC Termo pentru o restanță de 57 milioane de lei la facturile de căldură, urmând să-și piardă apartamentele. Debitul total cu care asociațiile de proprietari ies din iarnă, după cinci luni de furnizare continuă a agentului termic, se ridică însă la suma de 106 milioane de lei.

Deși primăvara s-a instalat oficial, reprezentanții SC Termo spun că nopțile sunt destul de reci, prin urmare se continuă furnizarea agentului termic către populație. „Vom opri căldura în apartamente doar atunci când se vor îndeplini condițiile legale”, a menționat Lorena Nicolăiță, administratorul SC Termo. Conform legii, temperaturile din trei nopți consecutive trebuie să ajungă la 10 grade Celsius, prag de la care se consideră că se poate renunța la încălzirea centralizată. Reprezentanții SC Termo spun că toate măsurătorile , precum și prognozele care le sunt oferite de Centrul Meteorologic Regional Oltenia, nu au înregistrat până acum o astfel de temperatură.

Blocurile Potelu au cerut oprirea căldurii

În ciuda faptului că nopțile continuă să fie destul de friguroase, există și craioveni care au solicitat oprirea de pe acum a agentului termic. „Câteva blocuri de la Potelu ne-au cerut să oprim căldura înainte de termenul-limită. Probabil vor să facă unele economii și au considerat că vremea este suficient de bună, chiar și pe timpul nopții, și au venit cu o astfel de solicitare către noi”, a mai spus administratorul Lorena Nicolăiță. Potrivit acesteia, SC Termo poate sista agentul termic la orice alt bloc dacă există o cerere scrisă din partea asociației de proprietari,  înaintată în numele locatarilor.

Agentul termic, sistat pe 10 aprilie în primăvara trecută

Anul trecut, SC Termo a oprit căldura în tot orașul pe data de 10 aprilie, imediat după perioada sărbătorilor de Paște. Și atunci, locatarii au făcut cereri scrise pentru oprirea agentului termic, dar s-a continuat cu programul normal de căldură până când s-a constatat că temperaturile au urcat, pe timpul nopții, până la 10 grade Celsius. După sistarea agentului termic, SC Termo a rămas să livreze orașului apă caldă menajeră, după programul normal. La scurt timp, din cauza datoriilor foarte mari înregistrate către SC Termo, câteva asociații de proprietari au rămas și fără apă caldă la robinete.

106 milioane de lei, datoria asociaților de proprietari

Și de această dată, SC Termo iese din iarnă cu o datorie mare pe care o are de recuperat de la asociațiile de proprietari, pentru factura de agent termic. Potrivit administratorului Nicolăiță, debitul locatarilor către distribuitorul de energie termică se ridică, în acest moment, la 106 milioane de lei, o sumă comparabilă cu iarna anului trecut. „Facturile de căldură sunt cele mai mari, iar asociațiile de proprietari, după cum se știe, nu plătesc la zi. Avem în continuare foarte mari datornici către noi”, a mai spus administratorul SC Termo. Restanțele asociațiilor sunt vechi de doi și chiar trei ani, în unele cazuri.

Asociația nr. 14 – restanță de 6,9 milioane de lei

În topul datornicilor se află tot asociația nr. 14 din cartierul „1 Mai”, care întregistrează o datorie către SC Termo de 6,9 milioane de lei, numai la căldură. Urmează asociația de proprietari nr. 7, din același cartier, care figurează cu un debit de 4,74 milioane de lei. O datorie extrem de mare o are și asociația nr. 24 din cartierul Craiovița Nouă – 2,74 milioane de lei. „Singura modalitate de a recupera aceste debite uriașe este să acționăm în instanță locatarii cu restanțe foarte mari. Am procedat așa și în anii trecuți, iar pentru anul acesta ne-am propus să insistăm pe această metodă absolut legală, fiindcă debitele au urcat dejua foarte mult”, a mai spus Lorena Nicolăiță.

870 de dosare de executare silită

SC Termo a acționat în instanță, potrivit conducerii, peste 800 de craioveni, care figurau cu restanțe mari la factura de căldură. Procesele au ajuns la executare, locatarii fiind în fază în care își vor vedea apartamentele scoase la vânzare. „Sunt 870 de dosare de execitare silită, aflate pe rolul instanțelor. Am comunicat, în repetate rânduri, cu acești locatari și le-am transmis să își achite facturile, dar nu am ajuns la nici o înțelegere. Din păcate, își vor pierde apartamentele, care vor fi scoase la vânzare, iar o parte din bani ne va reveni nouă, în contul acestor datorii”, a mai spus administratorul SC Termo. Suma care se va recupera în urma executărilor silite se ridică la 57,54 milioane de lei.