Apicultură: Romania va pierde 10% din efectivul total de albine

0
73

apicultorRomania va inregistra in aceasta primavara o scadere de aproape 10% a efectivului total de albine, principalele motive fiind anul apicol 2016 dezastruos, ceea ce a condus la familii de albine slabite intrate in iarna si, prin urmare, la o crestere a mortalitatilor, a anuntat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

„Dupa un an pacatos, fara productie de nectar, sau cu mult sub 50% din productia medie, chiar lipsa de polen in toamna, albinele nu au reusit sa isi faca rezerve pentru a intra asa cum trebuie la iernare si sa asigure ulterior o dezvoltare normala a puietului. Pe langa asta, pentru o perioada am avut si cateva probleme cu medicamentele, care au fost scoase din reteaua apicola. Apicultorii au sarit peste o serie de tratamente. Toti acesti factori au condus la mortalitati insemnate in unele judete”, a declarat Ioan Fetea.

Presedintele ACA este de parere ca in aceasta primavara Romania va pierde 10% din efectivul total de albine.

„Daca intr-un an apicol oarecum obisnuit aveam o mortalitate tehnologica de 3-7%, dupa aceasta iarna pragul de mortalitate a depasit in unele judete 15%. Din punctul nostru de vedere, Romania va pierde in aceasta perioada circa 10% din efectivul de albine”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).