Dan Magla, „medicamentul” pentru insolvența SC Termo

0
965

Datoriile de peste 60 milioane de euro către CEO au adus insolvența în ograda SC Termo. Acest lucru înseamnă, printre altele, că nimeni nu mai poate mișca în front deoarece toată activitatea este supravegheată de administratorul judiciar care a și fost numit de instanță. Ieri, Primăria Craiova a făcut și ea doi pași înainte. În calitate de asociat, și-a retras administratorul și l-a înlocuit cu un administrator special. În realitate, primul a plecat pe funcția de director tehnic și a fost scos în față fostul director comercial. Municipalitatea a făcut cunoscut și un plan de măsuri a cărui concluzie este că sunt necesare fonduri de aproape 120 milioane de euro, cât dublul datoriei, pentru a echilibra situația. Soluția cu adevărat reală a fost avansată, în plenul de ieri, de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Printr-o sentință din 18 martie, Tribunalul Dolj a dispus deschiderea procedurii de insolvență la SC Termo. Tot instanța a numit și administratorul judiciar care trebuie să supravegheze toată activitatea de acolo. Firma desemnată este Siomax SPRL din Târgu Jiu ce urmează să-și dea ultimul aviz asupra plăților ce se vor face de acum încolo, contractelor ce vor fi încheiate, măsurilor pentru recuperarea datoriilor de la populație, tranzacțiilor și modificărilor ce ar putea să apară în contractul colectiv de muncă. Legea insolvenței spune că, în lipsa avizului din partea administratorului judiciar, toate operațiunile SC Termo vor fi considerate nule de drept.

Lungu, retras pe funcția de director tehnic

Florin Lungu

Ieri, consilierii municipali au votat încetarea mandatului de administrator al SC Termo, care a fost deținut de Florin Lungu din 2014. Numai că nici acesta nu va pleca acasă, fiind doar retras pe postul de director tehnic. În locul lui a fost desemnat Dan Magla, care era până nu demult directorul comercial al fostei regiei. Începând cu 1 aprilie, acesta va fi administratorul statutar special al SC Termo, desemnarea sa fiind votată, în plenul de ieri, cu unanimitate de voturi de consilierii municipali. Astăzi, administratorul judiciar a convocat Adunarea generală a asociaților SC Termo în cadrul căreia Dan Magla urmează să fie și validat.

Situația ar fi sub control după investiții de 118 milioane de euro

Situația de la Termo nu avea cum să treacă neobservată în CLM Craiova. Înainte de a fi votate cele două proiecte – cel al încetării mandatului lui Florin Lungu și desemnarea lui Dan Magla –, consilierii au cerut noului administrator special să spună cum își propune să însănătoșească fosta regie. Cum Dan Magla nu a fost prezent în sală, viceprimarul Dan Dașoveanu a venit cu explicațiile mult așteptate. Dașoveanu a dat citire unui proaspăt plan de măsuri, pe care și consilierii îl primiseră cu câteva minute înainte de ședință și care, potrivit acestuia, a fost întocmit în urma analizei comisiei numite de autorități. Conform noului planul de măsuri, „medicamentele” SC Termo sunt lucrările de reabilitare generală a sistemului de distribuție – inclusiv înlocuirea întregii rețele de 400 de kilometri de conducte. Consilierii spuneau, ieri, că trăgând linie ar rezulta o sumă de 118 milioane de euro pe care SC Termo ar trebui să o investească rapid. În condițiile în care datoria sa către CEO este de 60 milioane de euro și este imposibil de plătit, aducându-i insolvența, fosta regie nu va avea niciodată fondurile acestea. „Aceste investiții ar aduce niște economii semnificative. Noi suntem în discuții foarte puternice cu CEO și cu administratorul judiciar numit de instanță ca să nu se mărească prețul la gigacalorie în iarna viitoare și să se asigure craiovenilor confortul de apă caldă și căldură ca și până acum”, a precizat viceprimarul Craiovei.

Craiovenii, dezinteresați de distribuția pe orizontală

Consilierul Dan Cherciu, care a făcut parte din comisia de analiză a situației de la Termo, a criticat raportul de măsuri și a spus că îi lipsește o chestiune esențială: distribuția pe orizontală la locatari. „Am avut o discuție în faimoasa comisie și toți am fost de acord că, dacă nu se rezolvă distribuția pe orizontală a agentului termic la apartamentele locatarilor, vor fi bani aruncați pe fereastră”. S-a iscat o întreagă discuție legată de popularizarea acestei măsuri în rândul locatarilor. Primarul Lia Olguța Vasilescu a spus că municipalitatea a avut o inițiativă în acest sens în urmă cu doi ani, dar că numai o scară de bloc s-a arătat interesată, în ciuda faptului că fosta regie nu pretindea nici un ban pentru manoperă. „Angajații noștri au spus că fac acest lucru pe gratis, iar locatarii să plătească doar țevile care le trec prin apartamente. Am avut o mare surpriză să constatăm că doar o scară a fost interesată”, a spus primarul Craiovei.

Viceprimarul Dașoveanu a suferit o dezamăgire

Problema de la Termoficare s-a lăsat și cu un dialogul fierbinte între doi foști colegi de partid, Dan Cherciu și Dan Dașoveanu, ajuns acum viceprimar. Cherciu a spus că directorii pe care i-a avut fost regie au dormit în post și că nu și-au dat interesul să le explice mai multe lucruri locatarilor. „Sunt sigur că dacă directorii care au salarii de 400 de milioane și-ar fi dat interesul și ar fi întocmit un deviz ca oamenii să știe cât trebuie să plătească, măsura ar fi avut mai mulți interesați”. Privindu-l de la prezidiu, Dașoveanu i-a replicat scurt lui Cherciu. „Noi ne cunoaștem demult, dar astăzi mă dezamăgiți. Știți bine ce discuții au avut loc la Termo, știți și cine a luat salariu de 400 de milioane. Domnul Lungu (n.r. – fostul administrator Florin Lungu) v-a pus la dispoziție toate actele, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Așa că mă dezamăgiți acum”, i-a strigat Dașoveanu lui Cherciu, cu care a împărțit până nu demult băncile opoziției din CLM Craiova.

Gigacaloria nu va fi scumpită și nici căldura oprită

Primarul Craiovei nu s-a arătat foarte îngrijorat de situația insolvenței în care a intrat SC Termo. Lia Olguța Vasilescu a spus că singura soluție pe care o vede ea este înființarea unei noi societăți, care, fiind curată de datorii, să poată să fie preluată de către CEO. „Soluția va trebui să fie tot o societate nouă, descărcată de datorii și unită cu CEO. Ajungem tot la ceea ce ne-a recomandat ISPE în studiul de acum doi ani, dar după ce trecem printr-o fază de insolvență, care este medicamentul tuturor societăților”. Primarul Craiovei a mai spus că tot ceea ce trebuie să știe populația este că „nimeni nu vrea să le mărească prețul gigacaloriei – și aici mă refer la municipalitate – și că vrem să le asigurăm, în continuare, servicii”.