Xi Jinping, primit pe covorul roşu la Lyon

0
310


Parisul, în speranţa seducerii Beijingului, a pregătit cu atenţie primirea preşedintelui Xi jinping, sosit marţi seară la Lyon. Şi nu este deloc un hazard faptul că numărul unu chinez şi-a rezervat pentru deplasarea în Franţa trei zile şi trei nopţi, considerând-o etapa de referinţă a turneului european. Vizita sa de stat cu conotaţii profund economice este legată şi de celebrarea împlinirii a 50 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze, relaţii stabilite de Charles de Gaulle şi Mao Tze Dung. Parisul şi Beijingul speră, poate în egală măsură, la un nou elan al relaţiilor bilaterale. Primul şef de stat european care l-a întâlnit pe Xi Jinping, în aprilie 2013, Francois Hollande, a anunţat că i-a rezervat omologuilui chinez o primire excepţională. Parisul vrea să marcheze un moment istoric important: 27 ianuarie 1964, în plin război rece, generalul de Gaulle, primul lider occidental, recunoaşte China comunistă. Din partea chineză există în prezent o voinţă deplină pentru o relaţie specială cu franţa, se felicită un diplomat francez. Iar vizita este considerată, conform unui interviu acordat de Xi Jinping cotidianului „Le Figaro”, „o ocazie pentru un bilanţ al trecutului şi celevrarea prieteniei între cele două popoare, iar, pe de altă parte, de construire a unui viitor pentru relaţiile noastre la un nou palier”. Parisul profită de prezenţa investitorilor chinezi, a şefilor de antreprize în ideea reanimării unor relaţii economice. Ieri, la Elysee s-a semnat un parteneriat strategic. Francezii aşteaptă comenzi pentru vânzarea de Airbus-uri şi un „parteneriat industrial ranforsat” între Airbus Helicopters şi China. În domeniul nuclear, Areva speră, de asemenea, să semneze acorduri. Se contează pe 80 de acorduri în total. Preşedintele chinez a insistat „pe etapa lyoneză”, fiindcă Lyonul întreţine relaţii privilegiate cu China şi înaintea lui vicepremierul Deng Xiaoping, în 1975, apoi Deng Yingchao, soţia lui, Zhou Enlai, în 1975 şi apoi preşedintele Jiang Zemin, în 1999, au trecut prin Lyon. Pentru aseară era pregătit un mare dineu la Elysee, la care tot Parisul politico-mediatico-economic dorea să fie prezent. Pentru astăzi, un concert de muzică clasică, la Versailles, urmat de un dineu privat, în cursul căruia Francois Hollande îl va întâlni pe Xi Jinping, acompaniat de soţia sa, populara cântăreaţă Peng Liyuan. Doar că Prima Doamnă a Franţei… nu a putut fi prezentă. Şi despre Valerie Trierweiler, ex-Prima Doamnă, jurnalist la „Paris Match”, aflăm doar că pregăteşte o carte despre trecerea ei pe la Elysee.

În plan diplomatic, Iranul, Siria, Coreea de Nord şi Africa constituie „marile dosare” ce urmau să fie evocate, dar şi problema Ucrainei, despre care s-a discutat la G7 de la Haga. Un dosar pentru care Beijingul afişează o indulgentă neutralitate. Mâine, preşedintele chinez se va afla la Berlin şi Bruxelles.

Prezenţa lui Xi Jinping la Paris se bucură de cele mai înalte onoruri. Lucru firesc. Franţa reprezintă mai puţin de 3% în PIB-ul mondial, în timp ce China n-a ajuns încă la 15%.