Carderii de la „Magnolia”, condamnați definitiv

0
1008

Cinci dintre carderii de la “Magnolia” – craioveni trimişi în judecată în decembrie 2011 de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru constituire de grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării de instrumente de plată electronică şi spălare de bani – au fost condamnaţi definitiv la câte 2 ani de închisoare cu executare. Al șaselea membru al grupării, care era recidivist și a fost condamnat la 5 ani de închisoare, nu a mai declarat recurs, rămânând cu această pedeapsă. Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat hotărârea luni, 24 martie a.c., iar ieri, unul dintre craioveni a fost prins și introdus în arest.

Reamintim că Ionel Valentin Goga, zis „Iuli Chelu”, Dragoş Cristian Sorica, zis “Metal”, Iulian Dumbravă, zis “Para” sau “Parazitu”, Dumitru Laurenţiu Sîrbu, zis “Vătrai”, Florin Zaharia, zis “Gheţi”, şi Irinel Ocnăreasa, fost Miu, au fost reţinuţi în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată craioveni, desfăşurată pe 15 iunie 2011. Atunci au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare – zece în Craiova şi alte două în oraşul Filiaşi –, fiind descoperite computere, telefoane mobile, numeroase suporturi de memorie, de tip stick-uri, cartele telefonice SIM, componente ale unor dispozitive skimming şi peste 9.000 de euro. În plus, s-au găsit şi două guri de bancomat gata pregătite pentru a fi montate, pe care Ionel Valentin Goga trebuia să le ducă în Polonia. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, inculpaţii Sorica Dragoş Cristian, Goga Ionel Valentin, Zaharia Florin, Sîrbu Dumitru Laurenţiu, Dumbravă Iulian, Ocnăreasa Irinel elaboraseră un plan ce presupunea săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice sau de comunicaţii. Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2011, prin montarea de echipamente skimming pe ATM-uri din România, dar şi în Polonia, Spania, Germania şi SUA, au copiat datele de identificare a mijloacelor de plată electronică şi, ulterior, au sustras în mod fraudulos diverse sume pe care le-au investit în afaceri legale şi imobile, o parte dintre membrii reţelei achiziţionându-şi locuinţe de lux în Complexul rezidenţial “Magnolia”, de la ieşirea din Craiova. În baza autorizaţiilor emise de instanţă oamenii legii au interceptat discuţiile telefonice sau prin intermediul aplicaţiei yahoo messenger purtate de inculpaţi, care evidenţiază foarte bine activitatea ilicită de skimming desfăşurată pe teritoriul Spaniei, stabilindu-se că Goga şi Ocnăreasa au avut rolul de coordonatori ai reţelei, după cum au reţinut procurorii în rechizitoriu.

Pedepse reduse la recurs

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj în luna decembrie 2011, iar vinerea trecută, pe 3 februarie 2012, s-a pronunţat sentinţa. Goga, Sorica, Dumbravă, Zaharia şi Ocnăreasa au fost condamnați la câte trei ani şi şase luni închisoare. Ceva mai “ghinionist” a fost Dumitru Laurenţiu Sîrbu, care a primit, în total, cinci ani de detenţie. Asta pentru că în acest dosar a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare, la care instanţa a adăugat o altă pedeapsă de 1 an şi 6 luni, la care bărbatul a fost condamnat în februarie 2010 de Judecătoria Filiaşi şi pentru care beneficiase de suspendare condiţionată. Cu excepția lui Dumitru Laurențiu Sârbu, toți inculpații au declarat apel, apoi recurs. Hotărârea definitivă în dosar a fost pronunțată luni, 24 martie a.c., de Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța a admis recursurile celor cinci inculpați și le-a redus pedepsele, cu toții fiind condamnați la câte doi ani de închisoare cu executare. Decizia a fost comunicată și Poliției doljene, iar ieri, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au reușit să pună mâna pe Dragoș Cristian Sorica, ce a fost introdus în arest. Cu privire la ceilalți condamnați, oamenii legii fac verificări pentru punerea în executare a mandatelor de executare a pedepsei.