Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au făcut, ieri-dimineaţă, 13 percheziţii în Craiova, dar şi verificări la 8 agenţii de turism din municipiu, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări specializate în trafic de migranţi, coordonată de trei romi craioveni, după cum au anunţat procurorii DIICOT. Ca de obicei, descinderile la palatele romilor din cartierul Faţa Luncii au fost cele mai „colorate”, membrii familiilor celor „săltaţi” de mascaţi ţipând în gura mare că sunt cu toţii nevinovaţi şi că, din cauza duşmanilor care îi reclamă, sunt ei călcaţi de poliţişti. Toţi cei ridicaţi în urma descinderilor, dar şi documentele pe care oamenii legii le-au cărat cu plasele, au ajuns la sediul DIICOT Craiova, pentru audieri, urmând ca la finalizarea acestora să se dispună măsurile necesare faţă de suspecţi.
Forţe impresionante au fost implicate, ieri-dimineaţă, într-o acţiune de amploare vizând destructurarea unei grupări infracţionale coordonate de mai mulţi romi craioveni, care se ocupa cu traficul de migranţi pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada. Zeci de poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul „mascaţilor” de la Serviciul de Acţiuni Speciale al IPJ Dolj, jandarmilor de la IJJ Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova şi IGPF – Biroul Trident, au sunat „deşteptarea” la mai multe locuinţe din Craiova, descinderi fiind făcute şi la palatele romilor din cartierul „Faţa Luncii”. În total, oamenii legii au descins la 13 locuinţe, dar au făcut verificări şi au ridicat documente şi de la 8 agenţii de turism din municipiu.
Potrivit procurorilor DIICOT Craiova, «liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Chiciu Dumitru zis “Paris” (39 de ani), Serdaru Filip (40 de ani) şi Popescu Luigi Cristinel (44 de ani), exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova. În sarcina membrilor grupării s-a reţinut că, în schimbul sumei de aproximativ 8.000 USD/migrant, au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de etnie rromă, provenind din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv SUA – Canada», după cum se arată în comunicatul dat publicităţii ieri.
Procurorii DIICOT au mai anunţat că au identificat aproximativ 600 de persoane care au părăsit teritoriul României cu ajutorul acestei reţele, având destinaţia Mexic, dintre acestea un număr de aproximativ 300 de persoane fiind depistate ulterior pe teritoriul SUA.
Cei care nu aveau bani suficienţi erau puşi la furat şi la cerşit
Mai exact, membrii reţelei racolau familii întregi de romi din judeţele Olteniei, care voiau să ajungă în străinătate. Traficanţii le explicau faptul că ei suportă costurile întregii deplasări şi că sunt dispuşi să primească banii înapoi după ce romii ajung la destinaţie şi se pun pe „făcut bani”. În aceste condiţii, traficanţii craioveni făceau rezervări prin agenţii de turism, atât pentru bilete de călătorie, cât şi pentru cazare, astfel încât să pară că deplasarea până în oricare ţară de pe traseul ales către Mexic este absolut legală. Numai că membrii grupării întocmeau apoi chitanţe, facturi şi alte documente justificative false, din care rezulta că toată „afacerea” îi costase mai mult decât preţul real, tarifele practicate ajungând, în acest fel, la aproximativ 8.000 de dolari de persoană. Mare parte dintre romii traficaţi erau scoşi datori, în acest fel, aşa că ajungeau să comită furturi, infracţiuni cu carduri sau să cerşească pentru membrii grupării. Migranţii erau călăuziţi pentru a ajunge în mod fraudulos în localităţile Cancún şi Mexico City, din Mexic şi ulterior, după ce-şi achitau călătoria, sau o parte din sumă, după cum se înţelegeau la plecare, erau preluaţi de alţi membri ai grupării şi transferaţi ilegal pe teritoriul statului american, cu destinaţia Los Angeles şi New York. „În cadrul cercetărilor efectuate în cauză este analizată inclusiv posibilitatea ca unii migranţi, care nu au putut plăti integral sumele de bani pretinse de către învinuiţi, să fi fost obligaţi să comită infracţiuni sau să cerşească pe teritoriul SUA, în beneficiul învinuiţilor. Membrii grupării au obţinut din activitatea infracţională suma de peste 1 milion USD”, după cum se mai arată în comunicatul DIICOT Craiova. Procurorii au anunţat că au cooperat în instrumentarea cauzei cu U.S. Immigration and Customs Enforcement – ICE, din cadrul U.S. Department of Homeland Security, fiind realizat un schimb permanent de informaţii cu autorităţile judiciare din SUA şi Canada. Suportul tehnic şi operativ a fost asigurat de către SRI – Secţia Judeţeană Dolj.