Profesorii fără definitivat nu se pot titulariza

0
1098

Vor trece sub coordonarea profesorilor mentori

Cadrele didactice care nu au susţinut definitivatul nu se mai pot titulariza prin simpla candidatură la concurs pe un post vacant. Acestea vor avea doar contract pe perioadă determinată şi vor intra din septembrie sub coordonarea unui profesor mentor care le va îndruma activitatea didactică pentru o perioadă de maximum doi ani. În acest timp vor fi pregătite pentru susţinerea examenului de definitivat, care din acest an se va derula la nivel naţional, cu subiecte elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Echipa de profesori mentori a fost realizată după un concurs de selecţie. Potrivit rezultatelor, la nivelul judeţului Dolj sunt 111 mentori. Cei mai mulţi sunt profesori de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”, Colegiul „Ştefan Odobleja” şi Colegiul Naţional „Carol I”. De pe listă nu lipsesc nici actuali inspectori şcolari şi chiar manageri de unităţi de învăţământ.

La fiecare disciplină de studiu sunt minim patru cadre didactice care se ocupă de mentorat. „Vor intra sub îndrumarea unui mentor cadrele didactice care vor să se înscrie la definitivat. Pentru profesori activitatea de mentorat va însemna degrevarea de două ore din norma didactică, iar pentru învăţători şi profesorii din învăţământul preşcolar cele două ore de stagiatură vor fi plătite suplimentar.

Un profesor mentor va avea sub îndrumarea sa unu sau doi stagiari pe care îi va îndruma maximum doi ani”, a precizat Cristina Ggerghinescu, inspector şcolar din cadrul ISJ Dolj..

Profesorii fără definitivat, angajaţi pe perioadă determinată

După finalizarea stagiaturii, cadrele didactice vor avea la dispoziţie trei ani şcolari să susţină şi să promoveze examenul de definitivat. Începând din acest an, definitivatul este organizat la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene, iar subiectele sunt elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.  Lucrările candidaţilor vor fi corectate în centre din alte judeţe decât cele în care s-a susţinut concursul.

Pe toată durata stagiaturii, dascălul debutant va avea contract pe perioadă determinată, chiar dacă postul este vacant. „Dacă va candida pe un post vacant, profesorul debutant va fi declarat admis, dar nu va avea încheiat contract pe perioadă nedeterminată, ci pe perioadă determinată, până la susţinerea şi promovarea definitivatului. Vor avea la dispoziţie trei sesiuni diferite să susţină şi să promoveze definitivatul, însemnând trei ani şcolari după cei doi de stagiatură”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Cătălin Spiridon.

Învăţământul preşcolar nu are mentori

Probleme în organizarea stagiaturilor de mentorat se anunţă doar învăţământul preşcolar. Nici un cadru didactic din această formă educaţională nu şi-a depus candidatura pentru a fi profesor mentor. În acest context, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spune că există doar două posibilităţi: organizarea unei noi sesiuni de selecţie a cadrelor didactice care să se ocupe de mentorat sau atribuirea acestor sarcini mentorilor de la învăţământul primar.

În prezent, la nivelul judeţului Dolj sunt nouă profesori mentori de la învăţământul primar, ceea ce înseamnă că pot conduce doar 18 dascăli care vor intenţiona să susţină definitivatul. Inspectori şcolari spun că nu ar fi o deficienţă de mentori, întrucât numărul cadrelor didactice care se înscriu la definitivat a scăzut continuu. În 2010 au fost 293 de cadre didactice, în 2011 – 230,  iar în 2012 sunt doar 159 de dascăli înscrişi, care vor susţine examenul după noile reguli. Scăderea numărului de candidaţi este explicată şi de faptul că, în ultimul timp, a scăzut şi numărul posturilor vacante din sistemul de învăţământ preuniveristar