ONG-urile cer reducerea orelor de religie la şcoală

0
151

Mai multe ONG-uri  au participat la dezbaterea de la Ministerul Educaţiei cu privire la programa şcolară pentru clasa pregătitoare şi au cerut în mod expres reducerea numărului de ore de Religie. Mai mult decât atât, reprezentanţii organizaţiilor cer ca elevii să studieze Religia numai la cererea părinţilor şi să nu mai fie notaţi la această materie.

„Introducerea disciplinei Religie la clasa pregătitoare nu face decât să împingă îndoctrinarea religioasă care deja se întâmpla în şcoli la un nou nivel. De data aceasta sunt vizaţi copii la nişte vârste mult mai fragede şi implicit nişte copii mult mai vulnerabili”, a declarat pentru Toma Pătraşcu, vicepreşedintele Asociaţiei Secular Umaniste din România (ASUR).

„Noi am făcut câteva propuneri concrete, care stau la latitudinea Ministerului Educatiei si care nu impun schimbări legislative majore”, a precizat Pătraşcu.

Propunerile înaintate Ministerului Educaţiei de către ONG-uri solicită  renunţarea la studierea Religiei în toţi anii de şcoală, la începutul fiecărui an  şcolar, înscrierea copiilor la orele de religie trebuie făcută doar în urma unei cereri exprese a părinţilor. La orele de religie să nu se dea note şi rezultatele evaluărilor la aceasta disciplina sa nu se ia in calcul la stabilirea notei finale. Motivul îl reprezintă faptul ca la orele de religie se dau de cele mai multe ori note foarte mari. În plus, s-a solicitat ca profesorii de religie sa nu mai fie plătiţi din bugetul Ministerului Educaţiei.