Război în Ucraina: Comandantul fronturilor din Donbas înlocuit din funcţie

0
745

Volodimir Zelenski a demis un important general, responsabil pentru fronturile din Donbas. Generalul maior Eduard Moskalev a fost înlocuit din funcţie, printr-un decret scurt, fără ca preşedintele ucrainean să prezinte vreun motiv. El conducea Forţele întrunite ale Ucrainei din luna martie a anului trecut, când a fost numit în funcţie, în locul lui Oleksandr Pavlyuk.

Informaţia despre demiterea comandatului Forţelor Întrunite ale Ucrainei, care operează pe fronturile din Donbas, Eduard Moskalev, a fost difuzată de agenţia de presă RBC. Conform sursei citate, duminică seara, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis decretul prezidenţial de demitere a generalului Moskalev, fără să prezinte vreun motiv.

Deşi oficial nu a fost prezentat motivul înlocuirii generalului Eduard Moskalev, pe surse se vorbeşte că demiterea sa ar avea legătură cu situaţia dificilă în care au ajuns forţele ucrainene la Bahmut. În acest oraş se duc lupte grele, de mai multe luni, iar forţele ruse sunt pe cale să obţină un avantaj, înconjurând oraşul.

Generalul maior Eduard Moskalev a fost numit de Volodimir Zelenski la conducerea Forţelor Întrunite Ucrainene pe 15 martie 2022. Până la acea dată, el a ocupat poziţia de prim-adjunct al şefului Comandamentului Operaţional „Est” al Forţelor Terestre ale Ucrainei şi adjunct al comandantului Forţelor Întrunite. La momentul respectiv, Eduard Moskalev l-a înlocuit pe generalul Oleksandr Pavlyuk care a fost desemnat comandantul forţelor de apărare ale capitalei Kiev.

Preşedintele ucrainean l-a menţionat pe Moskalev în intervenţia sa zilnică de vineri, când a enumerat comandanţii militari cu care a discutat.