MApN: Procedura de achiziţie a primelor trei sisteme de rachete „HIMARS”, finalizată

0
136

Procedura legală de achiziţie a primelor trei sisteme de rachete „HIMARS” a fost finalizată, ieri, prin semnarea scrisorii de ofertă şi acceptare specifică Programului Foreign Military Sales – FMS, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). “În prezenţa secretarului de stat Mircea Duşa şi a şefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, la sediul Ministerului Apărării Naţionale a fost finalizată luni, 26 februarie, procedura legală de achiziţie a primelor trei sisteme de rachete „HIMARS”, prin semnarea scrisorii de ofertă şi acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifică Programului Foreign Military Sales – FMS”, arată Ministerul Apărării Naţionale (MApN), într-un comunicat de presă MEDIAFAX.

Programul de achiziţie se derulează conform aprobării Parlamentului României, în cadrul unui contract de stat atribuit de Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Legea nr 46/2018 pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” a fost adoptată, miercuri 21 februarie, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, şi promulgată de Preşedintele României vineri, 23 februarie.

“Achiziţia sistemelor de rachete „HIMARS” constituie pentru România un interes esenţial de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilităţi se asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale, acest demers contribuind totodată în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”, arată MApN.

Sistemul de rachete HIMARS reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip testate în luptă, fiind utilizat, printre alţii, de Forţele Terestre şi de Corpul de Infanterie Marină ale SUA, potrivit sursei citate. România, în calitatea sa de stat membru al NATO şi UE, are obligaţia să continue şi să îşi intensifice eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate.

Prin dotarea cu sistemul HIMARS, Forţele Terestre Române vor dispune, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de un sistem cu precizie ridicată, credibil, flexibil şi eficient, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni împotriva României sau aliaţilor şi articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate.