Şi în 2017 / Distribuţie Oltenia va continua implementarea procesului de SMART Transformation

0
791

Operatorul de distribuţie a energiei electrice din regiunea Olteniei şi-a schimbat denumirea în Distribuţie Oltenia. CEZ Distribuţie a fost operatorul de distribuţie a energiei electrice din regiunea Olteniei încă din anul 2005 asigurând alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea. La finele săptămânii trecute, timp de două zile, conducerea Distribuţie Oltenia a organizat un eveniment intitulat “Media Trip”, la care au participat jurnalişti din toată regiunea, manifestarea desfăşurând-se în prima zi la Piteşti şi cotinuând vineri, la Craiova.   

cez“Media Trip Distribuţie Oltenia”, aşa s-a numit intitulat evenimentul derulat pe parcursul a două zile, săptămâna trecută, organizat de conducerea operatorului de distribuţie a energiei electrice, la care a participat presa scrisă şi vizuală din regiunea noastră. Miron Alba, directorul Direcţiei Strategie şi Dezvoltare Active a anunţat motivul schimbării de numirii şi a creionat planul de investiţii al societăţii pentru 2017. Operatorul de distribuţie a decis să-şi schimbe denumirea pentru a se conforma reglementărilor comunitare europene şi celor naţionale. “Legea Energiei solicită companiilor integrate într-un grup din domeniul energiei să facă separaţia legală, funcţională şi contabilă între activitatea de distribuţie a energiei electrice şi cea de furnizare a energiei electrice, respectiv de producţie a energiei. Totodată, separarea are în vedere denumirea şi identitatea vizuală a operatorului de distribuţie astfel încât să se evite confuzia în rândul consumatorilor ca urmare a asemănărilor dintre denumirile firmelor cu activităţi diferite, care fac parte dintr-o companie integrată. Reglementările curente au drept scop dezvoltarea nivelului de competitivitate de pe piaţa de energie. Acesta este motivul pentru care partenerii companiei şi consumatorii finali de energie electrică vor regăsi compania cu numele social Distribuţie Energie Oltenia, şi cel mai adesea sub sigla Distribuţie Oltenia, cu un logo nou. Celelalte date de identificare ale companiei, incluzând codul de identificare fiscală şi numărul de înregistrare la Registrul Comerţului vor rămâne neschimbate,  a subliniat directorul Miron Alba.

O investiţie de peste 95 milioane de euro

cez (4)Compania va continua proiectele de investiţii, implementând proiectele curente şi dezvoltând unele noi. Se va continua implementarea procesului de SMART Transformation şi astfel se va introduce în era digitală procesul de distribuţie a energiei electrice în Oltenia. Investiţia de 95 milioane de euro ţinteşte să le ofere utilizatorilor de energie electrică servicii la standarde înalte de calitate şi siguranţă, precum şi posibilitatea ca aceştia să aibă un control sporit asupra consumului propriu. “Dincolo de investiţiile în reţeaua electrică vom continua să investim şi în potenţialul uman prin sprijinirea educaţiei unei noi generaţii de energeticieni în cadrul programului “Ucenic electrician”. Acest proiect este dedicat elevilor a doua colegii tehnologice din Craiova, respectiv Piteşti, care s-au înscris la clasele cu profil de electrician de joasă tensiune”, a mai spus Miron Alba, directorul Direcţiei Strategie şi Dezvoltare Active.

Prezentarea dispeceratelor

cez (1)După scurta şi interactiva prezentare a companiei de distribuţie, a urmat vizita la disceperatele de la Piteşti – de joasă tensiune şi de medie tensiune, iar cele din urmă, la dispeceratul regional de la Mioveni  – de înaltă tensiune. Doru Ursu, directorul Drecţiei Comandă Operaţională a explicat cum funcţionează acest sistem integrat, cum se autoreglează în caz de disfuncţionalitate şi care este importanţa sa pentru viaţa economică şi socială a judeţelor din Oltenia. “Ce face un dispecerat ?! Nu face altceva decât să conducă operativ reţeaua. Reţeaua trebuie condusă. Ea este ca un organism viu, unde tot timpul se întâmplă ceva : sunt lucrări în reţea, exploatări, sunt creşteri şi scăderi ale parametrilor reţelei. Referitor la ceea ce face dispecerul…Este cel care controlează zona, are decizia să schimbe configuraţii, să aibă în vedere configuraţia sistemului şi să păstreze starea instalaţiilor electrice. Dacă la finele lui 2014 era undeva la 5,3 în medie, întreruperi, pentru un consumator la vremea respectivă din CEZ Distribuţie. Am ajuns la nivelul 3,8 întreruperi într-un an de zile. Bineînţeles, că unul dintre consumatori poate să nu aibă niciun fel de întrerupere într-un an, pe când alţii pot să aibă mai multe întreruperi”, a mai spus Doru Ursu.

Staţia Mioveni – modernizată la standard europene

cez (5)Distribuţie Oltenia (fosta CEZ Distribuţie) şi-a planificat investiţii de peste 178,32 milioane de lei din surse proprii în acest an, potrivit unui comunicat al companiei. Cea mai recentă investiţie finalizată anul acesta este staţia electrică din Mioveni a cărei valoare se ridică la 7,2 milioane de lei cu TVA.  “Peste 16.700 de clienţi, printre care şi Automobile Dacia, beneficiază începând din luna februarie de investiţia în cea mai importantă staţie de transformare din judeţul Argeş – staţia electrică de la Mioveni (pusă în funcţiune în anul 1977). Investiţia în modernizarea staţiei aduce beneficii consumatorilor: creşte gradul de siguranţă în alimentarea cu energie electrică; reduce timpul de remediere şi numărul persoanelor implicate în remedierea unei avarii – de la minimum 4 persoane înainte de modernizare, la o singură persoană în prezent; reduce numărul întreruperilor accidentale în alimentarea cu energie electrică; reduce semnificativ fluctuaţiile de tensiune; creşte capacitatea de distribuţie a energiei electrice în concordanţă cu nevoile din ce în ce mai mari de consum ale judeţului Argeş”, a mai directorul Miron Alba.

Proiect pilot “Ucenic Electrician”

cez (3)Alte investiţii realizate de companie au vizat Colegiul Tehnic Energetic Craiova, care va avea un laborator electric modernizat cu o investiţie de peste 16.000 euro constând în lucrări de amenajare, materiale educaţionale, echipamente electrice, mobilier şi panouri didactice. De altfel, compania derulează proiectul pilot Ucenic Electrician, care se adresează unui număr de 48 de elevi şi se desfăşoară concomitent în Liceul Tehnologic Astra Piteşti, respectiv Colegiul Tehnic Energetic Craiova, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Judeţene Argeş şi Dolj şi Asociaţia ROI. Programul face parte din strategia de responsabilitate socială (CSR) a companiei.  Vineri, 24 februarie, un număr de trei elevi ai Colegiului din Craiova au primit câte un certificate de bursier.

***

CEZ este controlat de statul ceh, care deţine aproximativ 70% din acţiuni. Grupul este prezent pe piaţa românească din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.