Proxeneţi doljeni condamnaţi definitiv

0
207

Doljenii „săltaţi” în aprilie anul trecut pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi şantaj, au fost condamnaţi definitiv. Dacă la Tribunalul Dolj primiseră pedepse cuprinse între 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani de închisoare cu executare (patru dintre inculpaţi având pedepse cu executare), vineri, 24 februarie a.c., Curtea de Apel a admis apelurile inculpaţilor, astfel că unul singur a rămas cu 2 ani şi 3 luni închisoare cu executare, restul obţinând reducerea şi suspendarea pedepselor. Procurorii DIICOT – Seerviciul Teritorial Craiova i-au acuzat pe cei cinci doljeni că, în perioada decembrie 2015 – martie 2016, au exploatat sexual în Craiova, dar şi în Germania şi Austria, mai multe tinere racolate din localităţi din Dolj.

proxenetiReamintim că, pe 5 aprilie 2016, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul poliţiştilor IPJ Dolj şi al jandarmilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, au descins în mai multe localităţi din Dolj, dar şi în Craiova, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional specializat în trafic de persoane şi proxenetism. Oamenii legii au făcut cinci percheziţii domiciliare în Melineşti, Goieşti şi Craiova, în urma cărora au fost ridicaţi Adrian Marius Dincă, de 23 de ani, Darius Iustin Stoica (28 de ani), din Craiova, Angelică Marian Smarandache (30 de ani) şi Florin Daniel Veleanu (36 de ani), din Craiova. În plus, în urma descinderilor au fost ridicate telefoane mobile, documente de transfer bancar, hard-disk-uri şi un pistol cu bile marca Mauser.

Tinerele erau exploatate local, dar şi în Germania şi Austria

curtea de apelDin cercetările efectuate de poliţiştii BCCO Craiova s-a stabilit că, în perioada decembrie 2015 – martie 2016, membrii grupării au racolat, transportat şi exploatat sexual în Craiova, dar şi în Germania şi Austria, mai multe tinere din judeţul Dolj. Cei patru tineri au fost duşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde, în urma audierilor, procurorul de caz a dispus reţinerea lor pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism, o zi mai târziu fiind arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările, iar pe 27 mai 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cei patru arestaţi, împreună cu un alt „partener”, Mihai Georgică Joiţa, au fost trimişi în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism. Pe 20 octombrie 2016, Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa pe fond. Cei cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele şi au cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Judecătorii le-au admis cererile şi i-au condamnat la pedepse cuprinse între 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani de închisoare cu executare: Darius Iustin Stoica – 2 ani şi 10 luni închisoare cu executare, Adrian Marius Dincă – 5 ani de închisoare cu executare, Angelică Marian Smarandache – 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, Florin Daniel Veleanu – 3 ani de închisoare cu executare, iar Mihai Georgică Joiţa – 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Victimele nu s-au constituit părţi civile, astfel că inculpaţii n-au fost obligaţi la despăgubiri, în schimb judecătorii le-au confiscat banii găsiţi la percheziţii şi au dispus să achite fiecare câte 2.500 lei cheltuieli judiciare.

Inculpaţii au declarat apel, iar vineri, 24 februarie a.c., Curtea de Apel Craiova le-a admis apelurile şi le-a redus pedepsele. Astfel, Darius Iustin Stoica a primit  2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, Adrian Marius Dincă – 3 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, Angelică Marian Smarandache – 2 ani şi 3 luni închisoare în regim de detenţie, Florin Daniel Veleanu – 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, iar Mihai Georgică Joiţa a primit 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Hotărârea Curţiid e Apel Craiova este definitivă.