La mai puţin de 25 km de Craiova, o comună, Bratovoeşti, face primii paşi de ieşire dintr-o stagnare care nu i-a fost benefică nimănui. Cu un potenţial imens, dar nepus în valoare până acum, în totalitate, localitatea a intrat într-un con de umbră, în ultimii ani. Toate neîmplinirile tind să aparţină trecutului, deoarece sunt proiecte de anvergură aflate ori în derulare, ori în pregătire.
La Bratovoeşti, sunt semne clare că sunt foarte puţini paşi de urmat până la ieşirea dintr-o nemeritată rămânere în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea, ţinând cont de potenţialul imens al zonei. Sunt peste 3.300 de suflete împărţite în alte trei sate ( în afara celui de centru) – Prunet, Bădoşi şi Georocu Mare – care au, ca principale activităţi, agricultura, grădinăritul şi creşterea animalelor. Oportunităţile sunt pe măsură: modernizare infrastructură, posibilităţi de închiriere clădiri şi terenuri, modernizarea Staţiunii „Victoria” (binecunoscută ca Balta „Geormane”, de la Prunet), posibilităţi de colaborare şi susţinere din partea administraţiei publice locale pentru investitori, sprijinul acordat tinerilor pentru atragerea fondurilor europene.
Gospodărirea eficientă a comunei, principalul obiectiv al primarului
Primarul Ion Oancea, fost vice-primar în legislatura trecută, are gânduri mari pentru comunitate, cu atât mai mult cu cât , în anii din urmă, a fost unul dintre cei care au accesat, în nume propriu, fonduri europene pentru dezvoltarea unor ferme, devenind exemplu şi pentru alţii. Acum, îşi doreşte modernizarea comunei. „Principalele mele preocupări sunt gospodărirea eficientă a localităţii, folosirea judicioasă a bugetului, bunăstarea cetăţenilor, prin dezvoltarea infrastructurii, atragerea de Fonduri Europene nerambursabile , în vederea realizării obiectivelor prevăzute în „Strategia de Dezvoltare Locală”, atragerea de investitiri, reparararea şi întreţinerea drumurilor, eficientizarea serviciilor Primăriei. Îmi doresc să intru în legătură directă cu cât mai mulţi oameni din Bratovoeşti, deoarece cred că s-au pierdut multe şanse de-a lungul timpului, pentru modernizare, sunt convins că se poate mult mai mult, dacă interesul cetăţeanului va fi ascultat şi alte interese vor fi înlăturate ”, a precizat Ion Oancea, primarul comunei Bratovoeşti.
Proiecte peste proiecte
Intenţiile primarului nu sunt departe de a fi puse în practică, foarte multe proiecte fiind aproape de a intra în vigoare. „Sunt programe de investiţii gata de demarare. Astfel, pe fonduri europene, vor fi realizate mai multe obiective: drumurile de exploatare agricolă; reabilitarea, dotarea şi modernizarea Căminului Cultural Bratovoeşti, pentru promovarea şi conservarea patrimoniului cultural; modernizarea străzilor rurale, precum şi extinderea reţelei de alimentare cu apă în toate satele aparţinătoare; construirea unei Pieţe , pentru valorificarea produselor agricole (aici, şi cu o contribuţie de la bugetul local). Vrem să extindem reţeaua electrică şi celelalte utilităţi în zonele unde s-a făcut extindere de teren intravilan, pentru ca tinerii din comună să-şi poată construi locuinţe, cu donduri de la bugetul local. De asemenea, vom reabilita dispensarul din Bratovoeşti, prin creerea unei micro-policlinici, dacă se poate spune aşa, cu mai multe cabinete medicale de specialitate. Nu sunt uitate nici unităţile de învăţământ, care vor fi modernizate, o parte din bani venind de la Uniunea Europeană”, a mai spus Ion Oancea.
Şanse mari de revigorare a Lacului de la „Geormane”
Balta de la Geormane a fost, pe vremuri, „perla” turismului din zonă. La fiecare sfârşit de săptămână, în sezonul estival, plaja era plină. De foarte mulţi ani, totul a fost distrus, este o adevărată sălbăticie, dar, cât de curând, sunt şanse să se reintre în normalitate, iar zona să redevină un punct de atracţie. „Suntem în negociere pentru a prelua cele două lacuri – de la Geormane şi de la Marica. Vrem să dezvoltăm şi să modernizăm Staţiunea „Victoria”, fiindcă aici este un potenţial imens”, a mai menţionat primarul comunei. După implicarea sa în aceste proiecte, sunt şanse mari de reuşită.