În Oltenia consumul de alcool este dublu faţă de media pe ţară

0
436

În Oltenia, consumul de alcool este de 3,8 litri/lună/persoană – maximul la nivel naţional – în timp ce la apă şi băuturi nealcoolice consumul este de doar 3,5 litri/lună/persoană. Urmează regiunile Nord-Est (Moldova), cu 2,9 litri/lună/persoană, şi Sud-Muntenia, cu 2,25 litri/lună/persoană. La polul opus se regăsesc minimele naţionale, înregistrate în regiunile Vest (Banat), cu 1,4 litri/lună/persoană, Bucureşti-Ilfov, cu 1,7 litri/lună/persoană, şi Nord-Vest, cu 1,8 litri/lună/persoană.

stop abuzEfectele abuzului de băutură sunt vizibile mai ales în mediul rural, având ca efect violenţa domestică. Mai îngrijorător, consumul de alcool în rândul minorilor este tot  mai ridicat în România, iar vârsta medie la care tinerii încep să consume aceste băuturi a scăzut până la 14 ani. Potrivit datelor UNICEF din 2013, 42% din minorii români cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani au consumat alcool cel puţin o dată. Procentul este mai mare în rândul băieţilor – 57%. Vârsta medie la care românii încep să consume alcool este de 14 ani. 10% din cei intervievaţi au declarat că au început să consume alcool la mai puţin de 14 ani şi peste 30% între 15 şi 19 ani. Minorii au cunoştinţe limitate asupra efectelor pe care le are consumul de alcool asupra sănătăţii lor fizice şi mentale.

Conform unei estimări prezentate de Ministerul Sănătăţii, în România mor anual peste 17.000 de oameni  din cauza consumului de alcool, iar peste jumătate dintre aceştia mor în perioada activă a vieţii lor (între 20 şi 64 de ani). Mortalitatea la vârsta adultă (20-64 de ani), atribuită consumului de alcool în România este de trei ori mai mare la bărbaţi, respectiv de 1,5 ori mai mare la femei. Între cauzele de mortalitate atribuite consumului de alcool se numără accidentele, bolile cardiovasculare şi ciroza hepatică.

Aplicaţie împotriva abuzului de alcool

stop abuz 1Asociaţia Evolve, în parteneriat cu Asociaţia Bloggerilor Olteni, au dezvoltat aplicaţia mobilă „Abuz Alcool” în cadrul proiectului „Stop abuzului de alcool”. Aceasta se adresează utilizatorilor Android şi permite raportarea zonelor în care au loc abuzuri cauzate de consumul excesiv de alcool. Poate fi descărcată gratuit de pe Google Play, iar utilizatorii pot raporta dintr-o locaţie (sau de la 70 de metri în jurul acesteia) semnalizând  o problemă şi dând check-in pe harta zonei respective. Proiectul este câştigătorul din judeţul Dolj al programului de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunităţi, ediţia 2016, dezvoltat de compania HEINEKEN în parteneriat cu Asociaţia CSR Nest.

Proiectul şi-a propus informarea, conştientizarea şi sensibilizarea grupului ţintă, reprezentat de 350 de elevi din opt unităţi de învăţământ din mediul rural şi urban din judeţul Dolj, asupra problemelor provocate de abuzul de alcool precum şi dezvoltarea de abilităţilor de viaţă sănătoasă necesare în adoptarea deciziilor corecte şi responsabile în privinţa consumului de alcool.

Proiectul s-a desfăşurat în opt localităţi din judeţul Dolj – Craiova, Breasta, Bucovăţ, Valea Stanciului, Sadova, Cerăt, Lipovu, Teslui şi a cuprins activităţi derulate în şcoli privind impactul negativ al consumului de alcool în rândul minorilor.

O hartă a zonelor de risc

Aplicaţia mobilă „Abuz Alcool” permite ataşarea unor fotografii şi raportarea către autorităţi, prin completarea datelor personale. După instalarea aplicaţiei şi raportarea mai multor abuzuri, se va întocmi o harta de risc a locaţiilor în care au loc abuzuri în legătura cu alcoolul. Totodată, utilizatorii aplicaţiei mobile „Abuz Alcool” au posibilitatea să raporteze un abuz sau să vadă harta zonelor de risc şi să evite astfel de locuri.

La acestea se  adaugă o campanie informativă (online şi offline) prin care publicul a fost informat cu privire la riscurile consumului abuziv de alcool. În campania informativă au fost implicate şi personalităţi din domenii diverse care susţin această cauză (bloggerul Cristian China-Birta cunoscut în mediul online drept Chinezu, Ciprian Ogarcă – craioveanul care a câştigat MasterChef, Generaţia Folk, Loredana Dinu – campioană olimpică la Rio, Cătălin Safta – instructor dans sportiv şi Nataşa Raab – actriţă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”). Clipurile video cu mesajele pentru susţinerea proiectului pot fi vizionate pe site-ul STOP Abuzului de Alcool.

«Sperăm că proiectul „Stop abuzului de alcool” a tras un semnal de alarmă privind gravitatea acestei probleme. Aşteptăm să vedem că aplicaţia mobilă îşi arată roadele şi să asistăm la reducerea fenomenului comercializării alcoolului către minori. Site-ul şi aplicatia mobilă vor fi disponibile şi după terminarea proiectului şi în timp, sperăm ca statisticile referitoare la consumul de alcool în Dolj să scadă mai ales în rândul tinerilor», a precizat Andrei Boiangiu, preşedintele Asociaţiei „Evolve”.