Ministerele PNL, preluate interimar de alţi membri ai Guvernului

0
389

Toţi miniştrii PNL s-au reunit, ieri, la Guvern, la ora 11, pentru a-şi scrie demisiile, pe care le-au depus la Cancelaria prim-ministrului Victor Ponta, potrivit Agerpres. Secretarii de stat ai liberalilor au demisionat şi ei în cursul zilei de ieri, formalizându-şi demersul la Registratura Guvernului. La ora 11.30, miniştrii demisionari s-au întâlnit cu premierul Victor Ponta, în biroul său, după cum au precizat surse politice pentru Agerpres. Imediat după, conform Mediafax, premierul Victor Ponta a mers la Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu despre lista miniştrilor interimari pe care urma să-i propună. „Regret că miniştrii PNL au plecat din echipa guvernamentală. M-am văzut astăzi cu ei şi le-am mulţumit personal. Înţeleg disciplina de partid şi nu am ce să le reproşez, însă cred că Guvernul şi guvernarea sunt mai importante întotdeauna chiar şi decât disciplina de partid”, a comentat Ponta.

Victor Ponta

„I-am propus preşedintelui ca, în locul miniştrilor liberali, să numesc miniştri interimari membri actuali ai Cabinetului şi că săptămâna viitoare să merg în Parlament cu noua structură a Guvernului. Preşedintele m-a asigurat că îmi va semna imediat decretele şi asta înseamnă că, în cursul zilei de azi (n.r. – ieri), vom avea şedinţă de Guvern ca să ne continuăm activitatea atât de normal cât se poate într-o situaţie ca aceasta”, a spus Ponta, la postul B1 TV. Miniştrii interimari numiţi de acesta sunt: Dan Şova – la Transporturi, Nicu Bănicioiu – Sănătate, Robert Cazanciuc – Relaţia cu Parlamentul, Rovana Plumb – Ape, Doina Pană – Muncă, Mihnea Costoiu – Cultură, Titus Corlăţean – Românii de Pretutindeni. Şedinţa de guvern, programată iniţial pentru ora 12.00, a fost amânată până când decretele de numire a interimarilor au fost semnate de preşedintele Traian Băsescu şi publicate în Monitorul Oficial, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

Băsescu spune că Antonescu şi Ponta sunt „atât de mărunţi”

Şi asta s-a întâmplat destul de rapid, nu înainte ca Traian Băsescu să iasă în faţa presei şi să-i atace şi pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu. Potrivit şefului statului, preşedinţii PSD şi PNL sunt „atât de mărunţi” încât au simţit să facă un joc „cine comunică cu preşedintele”, el spunând însă că, instituţional, comunică cu toţi, dar nu face aranjamente politice cu nici unul. Apoi a remarcat că Guvernul în noua formulă are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce arată instabilitate. „Am fost de acord să semnez decretele de numire a celor 7 miniştri interimari. În acest moment, Guvernul României are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce arată un Guvern instabil. Am speranţa că planificarea premierului se va întâmpla pentru ca România să aibă un Guvern legitim şi o majoritate parlamentară consolidată”, a punctat preşedintele.

Tăriceanu a pornit un război cu Antonescu pentru readucerea PNL la guvernare…

Călin Popescu Tăriceanu

Pe de altă parte, fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a lansat un apel, ieri, către liderul PNL Crin Antonescu, să revină asupra deciziei luate marţi şi să revină în USL, el precizând că ieri dimineaţă a avut o discuţie cu Victor Ponta, la Guvern, care l-a asigurat că doreşte continuarea USL „în actuala formulă”. „Nu voi accepta decizia luată ieri, deoarece eu aprecize că a fost luată pe baza unor afirmaţii false, a unor afirmaţii greşite care au fost furnizate colegilor mei şi aceştia au fost induşi în eroare. Am vorbit dimineaţă cu Victor Ponta şi l-am intrebat dacă doreşte să continuăm proiectul USL şi mi-a dat asigurări că vrea să continue proiectul USL în actuala formă. Îi solicit lui Crin Antonescu să revină asupra deciziei şi să revină în USL”. Apoi, Tăriceanu i s-a adresat direct liderului PNL, folosind formula „dragă Crin”, spunând că „dacă tu nu-ţi vei asuma această responsabilitate, atunci o voi face eu. Îi voi cere primului-ministru Victor Ponta să-şi menţină toate angajamentele luate în cadrul USL, faţă de PNL, respectiv menţinerea tuturor poziţiilor în structurile centrale şi locale, listele comune la Parlamentul European, cât şi un lucru foarte important, susţinerea unui candidat liberal la Preşedinţia României”. Senatorul Cristian David, fost, până ieri, ministru pentru Românii de Pretutindeni, ca şi fostul ministru de Interne, Radu Stroe, au anunţat că îl susţin pe Tăriceanu în demersul acestuia de a discuta cu premierul Victor Ponta pentru continuarea în formula USL.

… şi a sfârşit imediat, prin demisia din partid

„Mă solidarizez cu ieşirea domnului Tăriceanu de astăzi, covingerea mea intimă este că trebuia făcut acest lucru pentru că toţi aleşii locali ai PNL, tot activul de partid al PNL trebuie să ştie de direcţia în care mergem. Este un lucru, sigur că da, care deranjează conducerea partidului, sunt convins de lucrul ăsta, dar în acelaşi timp noi avem obligaţia să spunem aleşilor noştri locali, activului nostru de partid, că este o eroare care s-a produs şi oamenii trebuie să ştie acest lucru. Dacă vor accepta sau nu vor accepta deciziile luate, este o problemă a noastră, a tuturor. Dacă însă vor înţelege haosul în care ne ducem şi ca partid, dar nu ascund faptul că şi instabilitatea guvernamentală poate surveni în perioada imediat următoare, noi suntem responsabili pentru toate lucrurile acestea şi din acest motiv am găsit de cuviinţă să mergem mai departe, să încercăm să facem să meargă USL”, a susţinut Stroe, într-o intervenţie telefonică la România TV. De altfel, Tăriceanu, alături de Cristian David, Radu Stroe şi Ioan Ghişe s-au numărat printre liberalii care s-au exprimat împotriva ruperii USL la momentul votului din Delegaţia Permanentă a PNL. La câteva ore de la aceste declaraţii însă, fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu şi-a dat demisia din PNL, a anunţat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Cristina Pocora. La fel a procedat şi Cristian David, în legătură cu care DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale.

Antonescu spune că plecarea PNL de la guvernare e ireversibilă

Crin Antonescu a declarat aseară, într-o conferinţă de presă, că decizia de ieşire de la guvernare a PNL-ului a aparţinut unui grup „de oameni responsabili”, nu unui singur om (n.r. – aluzie la Tăriceanu) şi a făcut un apel către primul-ministru Victor Ponta. „Aş vrea să mă adresez public domnului Ponta. Îi cer să ia act de decizia ireversibilă a PNL, să procedeze cu decenţă în raport cu aceasta, să acţioneze în continuare în baza deciziilor pe care le are de luat. Cred că e o degradare să încerce tratative şi negocieri cu oameni care încearcă să obţină câteva funcţii sau promisiuni. E ineficient”, a spus Antonescu. Referitor la demersurile lui Călin Popescu Tăriceanu, liderul PNL a spus că reprezintă un „moment trist. Acela de a vedea un fost lider, premier, acţionând împotriva unei decizii a partidului său, într-o poziţie jenantă la uşa primului-ministru. Cel mai mare deserviciu pe care Tăriceanu l-a făcut partidului nostru azi a fost că a putut lăsa impresia opiniei publice că PNL poate fi un mic partid clientelar”.

Ponta merge mai departe cu UDMR

Pe de altă parte, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat ieri că intenţionează să prezinte săptămâna viitoare Parlamentului noua formulă a Guvernului şi că va avea discuţii în acest sens inclusiv cu UDMR, susţinând că, până acum, nu au existat astfel de discuţii. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat, ieri după-amiază, că doar ce fusese sunat de către premierul Victor Ponta, care i-a propus să discute despre susţinerea noului Guvern. Hunor a precizat, însă, că discuţia UDMR cu premierul Ponta nu are cum să aibă loc în cursul zilei de ieri, deoarece trebuie ca mai întâi să aibă loc o discuţie în interiorul Uniunii. Noul Guvern va fi prezentat pe 4 martie în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de încredere, după cum a declarat, tot ieri, pentru Agerpres, vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru.