Primăria Craiova pune bani în cutia milei

0
355

În ciuda neînţelegerilor pe seama clădirii Colegiului Naţional „Elena Cuza”, Arhiepiscopia Craiovei solicită Primăriei bani pentru a acoperi co-finanţările a patru proiecte pentru care s-au obţinut deja finanţări europene. Autorităţile publice locale par să fi trecut şi ele cu vederea discuţiile din vară şi au întocmit proiecte de hotărâre pe care le vor supune spre aprobarea consilierilor municipali în şedinţa de mâine. 

Primul proiect se referă la transformarea unei case parohiale în centrul de zi pentru copii. Noul cămin va purta numele de „Anastasia” şi, după amenajare, va putea găzdui 200 de copii care îşi vor petrece aici orele de după cursurile şcolare. În documentaţia care a fost ataşată la proiectul de hotărâre se precizează că lucrarea valorează 3,32 milioane de lei, din care 2,67 de milioane de lei sunt cheltuieli eligibile. În august 2011, s-a semnat un contract de finanţare europeană, prin intermediul Programului Operaţional Regional urmând să fie asiguraţi 2,62 de milioane de lei. Însă 2% din valoarea proiectului trebuie să fie suportată de beneficiar, motiv pentru care reprezentanţii Arhiepiscopiei Craiova cer acum de la municipalitate o sumă de 59.010 lei.

Supraetajare la Centrul „Best-Life”

Autorităţile publice locale sunt solicitate să contribuie cu bani şi pentru centrul multifuncţional „Best-Life”, destinat copiilor dezavantajaţi social. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Craiova intenţionează să îl consolideze şi să îl extindă printr-o supraetajare. Proiectul de modernizare are o valoare, potrivit documentaţiei, de 3,6 milioane de lei, din care 2,9 milioane de lei reprezintă cheltuieli eligibile. În luna iunie 2011, s-a semnat un contract de finanţare europeană prin care s-au primit 2,47 de milioane de lei, fonduri nerambursabile. Reprezentanţii Arhiepiscopiei susţin că, pentru a se putea implementa, este nevoie să asigure o cofinanţare de 58.117 lei din fonduri proprii. Autorităţile bisericeşti spun că nu dispun de aceşti bani şi cer sprijin de la municipalitate.

Centru pentru vârstnici, în fostul cămin preoţesc „Renaşterea”

Fostul cămin preoţesc „Renaşterea”, care se găseşte în centrul Craiova, în apropierea Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dumitru”, este şi el convertit într-un centrul social pentru persoane vârstnice. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Craiova susţin că s-a semnat un contract de finanţare europeană, în iunie 2012, primindu-se o sumă de 3,1 milioane de lei, fonduri nerambursabile prin intermediul aceluiaşi program, POR. Ca şi la precedentele proiecte, beneficiarul este obligat să suporte 2% din valoarea totală a proiectului, respectiv 63.413 lei, bani pe care Arhiepiscopia spune că nu îi are şi îi solicită acum de la bugetul local. Centrul ar urma să fie refăcut în decurs de 20 de luni, iar în incinta lui vor fi îngrijiţi 44 de bătrâni fără posibilităţi materiale.

Biserica din cimitirul Dorobănţia va fi restaurată

Cel mai scump proiect pentru care reprezentanţii Arhiepiscopiei Craiova solicită bani de la buget este cel de refacere a bisericii „Sfântul Nicolae – Dorobănţia”, care se găseşte în cimitirul cu acelaşi nume. Potrivit proiectului de hotărâre, se intenţionează consolidarea şi restaurarea acestei bisericii, care ar urma să fie inclusă în circuit turistic, fiind vorba de un monument istoric de categoria B, ctitoria fiind destul de veche, ridicată între anii 1782-1793. Valoarea totală a acestui proiect este de 6,1 milioane de lei, din care 4,71 milioane de lei reprezintă finanţarea europeană care a fost obţinută pentru această lucrare, contractul fiind semnat în noiembrie 2012. Arhiepiscopia Craiovei este obligată însă să suporte 2% din această valoare, adică 95.549 de lei, bani pe care, de asemenea, îi solicită de la bugetul local.