Cristian Buşoi şi „Cartea Neagră” a guvernării PSD-ALDE

0
180

PNL Dolj a susţinut ieri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost prezentată „Cartea Neagră” a guvernării PSD-ALDE. Invitatul liberalilor doljeni a fost europarlamentarul Cristian Buşoi, vicepreşedinte PNL. Intervenţii au avut şi Ştefan Stoica – preşedinte PNL Dolj, deputatul Nicolae Giugea şi Laurenţiu Ivanovici – consilier judeţean. Ulterior conferinţei de presă, Buşoi a mai lansat o carte… “Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic şi soluţii concrete de reformă”.  Evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru mai plăcut, la Hotelul Ramada, unde a fost aşteptat de vreo 100 de colegi, dornici să dezbată problemele sistemului de sănătate românesc, aflat aproape în moarte clinică.

În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată ”Cartea Neagră – 2017 – Un an pierdut pentru România” o analiză critică a guvernării PSD-ALDE. Comisiile de specialitate ale Partidului Naţional Liberal au luat la bani mărunţi activitatea guvernului şi încearcă să demonstreez eşecul coaliţiei de guvernare atât în ceea ce priveşte îndeplinirea principalelor promisiuni electorale de termen scurt cât şi în implementarea unor noi politici publice. ”Am trecut prin trei crize guvernamentale create de domnii Dragnea şi Tăriceanu. Nici acum, când vorbim, nu se cunoaşte noua echipă guvernamentală. Domniile lor ar trebui să ţină seama de semnalele care vin de la societatea civilă, de la partidele de opoziţie dar şi de la Comisia Europeană cu privire la modificările aduse legilor justiţiei. Este clar că aceste modificări vizează interesul personal al liderilor PSD şi ALDE. Modul în care domnii Tăriceanu şi Dragnea fac politică afectează poziţia României în cadrul Uniunii Europene. Din punct de vedere economic lucrurile sunt extrem de grave. Astfel, inflaţia a ajuns la 3,3%, deficitul a făcut ca leul să se prăbuşească, iar investiţiile publice lipsesc cu desăvârşire. „Nu am văzut niciun contract semnat, deşi de un an primarii sunt puşi pe drumuri să depună tot felul de proiecte prin PNDL”, a subliniat preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica.

Din 724 de promisiuni, PSD a onorat doar 33”

          Cristian Buşoi nu a pierdut timpul şi a numărat greşelile colegilor de la putere. Le-a numărat şi promisiunile neonorate.  Se pare că a avut ceva treabă. ”Sunt 724 de promisiuni pe care le-a făcut PSD în programul prezentat în campania din 2016. Dintre acestea, doar 33 au fost puse în aplicare, iar acestea nu sunt lucruri importante ci doar lucruri administrative, fără substanţă. Nimeni nu se aştepta ca în momentul în care PSD a ajuns la guvernare, partidul să nu se ocupe de interesele oamenilor, de şcoli, de spitale, ci primul lucru va fi să modifice legile justiţiei în interesul celor care conduc acest partid. Multe dintre promisiunile PSD au fost făcute în domeniul sănătăţii. Din 33 de promisiuni doar una a fost respectată – cea legată de hepatita C. 11 sunt parţial îndeplinite, iar 26 sunt în stadiul zero. Două sunt lucrurile promise şi care nu au fost îndeplinite. Primul este legat de cele 3 spitale regionale. Având la dispoziţie bani europeni (150 de milioane de euro) care trebuie accesaţi până în 2020, guvernele PSD nu au început nici măcar procedura de proiectare pe baza căreia să se facă licitaţia. Este o miză specială şi pentru Craiova, pentru că unul dintre spitale ar trebui să se facă aici. A doua promisiune a fost legată de salariile medicilor şi personalului medical, care nu s-au îmbunătăţit deloc.”, a spus Cristian Buşoi.

Aţi mai auzit ceva despre campania ”Standard pentru Est”?

        La rândul său, deputatul Nicolae Giugea a abordat subiectul agriculturii, făcând referire la ministrul Petre Daea şi la preferata sa…oaia. „Domnia sa a prezentat cu mare tam-tam programul de susţinere a cultivatorilor români de tomate, dar importurile de tomate a crescut cu 20%. Se tot laudă cu marile culturi realizate în 2017, dar ele au fost înfiinţate în 2016, când Daea habar nu avea că va fi ministru. Sunt curios dacă aceste recolte sunt mai mari decât cele pe care le raporta înainte de ‘89 în Mehedinţi, când se ocupa de acest lucru. România exportă cereale subvenţionate, dar importă anual pâine congelată în valoare de 200 de milioane de euro. Aţi mai auzit ceva despre campania ”Standard pentru Est”? Domnul Daea nu a mai spus nimic despre acest subiect, deşi este unul dintre subiectele extrem de sensibile”, a precizat parlamentarul doljean.

„Clinica de Oncologie nu are nici până astăzi o soluţie pentru reabilitare”

            Tot despre sistemul de sănătate a vorbit şi Laurenţiu Ivanovici, consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei de Sănătate a PNL Dolj. „Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor, creşterea calităţii serviciilor medicale este obligatorie. Aşteptările angajaţilor din sănătate au fost înşelate de guvernarea PSD-ALDE, creşterile salariale fiind de ordinul a câtorva zeci de lei, nesemnificative şi neacoperitoare raportate la creşterea preţului utilităţilor. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova există mai multe probleme ce vizează nefinalizarea proiectelor începute, iar Clinica de Oncologie, spre exemplu, nu are nici până astăzi o soluţie pentru reabilitare. Consiliul judeţean trebuie să asigure fonduri şi pentru implementarea în sălile de operaţii şi de ATI a unor sisteme de purificare a aerului. Consiliul judeţean Dolj trebuie să aloce fonduri necesare pentru ca personalul medical să beneficieze de condiţii decente de lucru”- a susţinut Laurenţiu Ivanovici.

Despre reforma din sănătate

După conferinţa de presp, europarlamentarul Cristian Buşoi şi-a lansat cartea “Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic şi soluţii concrete de reformă”. Volumul, care conţine cinci capitole, face o analiză a sistemului de Sănătate din România începând cu anul 1990, punând în balanţă sistemele occidentale, şi propune soluţii concrete pentru îmbunătăţirea sistemului medical actual pe trei paliere: pacienţi, medici, investiţii. „Această carte aduce în spaţiul public pentru decidenţi, pentru oamenii politici, pentru oamenii din sistem, o serie de informaţii importante despre cum merg lucrurile în alte sisteme de sănătate, ce nu merge în România şi, mai ales, ce soluţii pot fi aplicate sub forma unui pachet de reformă în sistemul de Sănătate din România“, a declarat Cristian Buşoi în cadrul evenimentului.