ALDE Dolj : Creșterea deficitului balanței comerciale a României la alimente la peste 1,6 miliarde de euro este una îngrijorătoare

0
148

Creșterea deficitului balanței comerciale a României la alimente la peste 1,6 miliarde de euro este una îngrijorătoare. Aproape 6 miliarde de euro au plecat din țară în 2017 pentru achiziționarea de legume, fructe, produse  de origine animală și alte alimente.

Acest lucru indică un grad important de dependență a țării noastre de produse din import.

Considerăm că noul guvern ar trebui să se concentreze asupra acestei realități și să găsească cele mai bune soluții pentru echilibrarea balanței comerciale la produsele alimentare.

Creșterea randamentului la hectar (în prezent 15 tone în țara noastră față de 50 tone în Olanda, de exemplu)și extinderea suprafețelor încălzite (sere și solarii) pot genera producții mai mari  care să scoată România din dependența de legumele și fructele din alte țări ale UE.

Este un lucru bun faptul că Programul de sprijin pentru cultivatorii de tomate va continua și în 2018. El va ajuta și pe agricultorii doljeni.

Vor trebui însă diversificate  politicile prin care cel puțin pe zona producției de legume și a celei de carne să înregistrăm creșteri importante care să permită dezvoltarea consumului din producția internă.

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ