Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj şi-a prezentat activitatea din 2016

0
585

La sediul Prefecturii Dolj s-a desfăşurat, ieri, şedinţa de evaluare a activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj din anul 2016. Condusă de prefectul de Dolj, întâlnirea a reprezentat o trecere în revistă a problemelor cu care s-au confruntat autorităţile pe parcursul anului trecut, caniculă, inundaţii sau secetă, şi a măsurilor care s-au luat pentru limitarea efectelor acestora.

sedintaPrefectul de Dolj, Nicolae Sorin Răducan, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a prezentat, ieri, bilanţul activităţii desfăşurate pe parcursul anului trecut. Astfel, în 2016 au fost adoptate 10 hotărâri ale C.J.S.U., cinci dintre ele vizând punerea în funcţiune a unor staţii de pompare/desecare aflate în administrarea A.N.I.F. – Filiala Teritorială Dunăre Jiu, iar restul au vizat aprobarea rapoartelor de sinteză privind efectele fenomenelor meteorologice periculoase – brumă târzie, inundaţii, grindină şi secetă –, şi aprobarea/stabilirea localităţilor/zonelor în care se execută evacuarea în situaţii de urgenţă. Au fost transmise către Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, în total, 232 de atenţionări/avertizări hidrometeorologice cu cod galben şi portocaliu şi au fost întocmite/actualizate documente operative în vederea asigurării unui răspuns optim în caz de urgenţă.

În perioadele aflate sub incidenţa avertizărilor a fost activată de 9 ori Grupa Operativă constituită la nivel judeţean, prin intermediul căreia s-a realizat culegerea, în timp util, a informaţiilor necesare coordonării intervenţiei pentru situaţiile de urgenţă produse, fiind implicate, după caz, Instituţia Prefectului, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, Direcţia pentru Agricultură Dolj, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, A.N.I.F. Filiala Teritorială Dunăre Jiu, S.C. pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj, Secţia Drumuri Naţionale Craiova Centrul Meteorologic Regional Oltenia, S.C. CEZ Distribuţie S.A. şi Compania de Apă Oltenia.

De evaluarea pagubelor s-au ocupat comisiile mixte constituite prin Ordine ale Prefectului pentru perioadele în care s-au produs fenomene hidrometeorologice periculoase şi alunecări de teren (lunile februarie-martie, mai-iunie, august-septembrie şi noiembrie). La nivelul judeţului a fost iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern, iar în conformitate cu HG 468/06 iulie 2016 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţi naturale produse de inundaţii, judeţului Dolj i-a fost repartizată suma de 642.000 lei. În plus, au fost organizate şi exerciţii de amploare în teren, prin care s-a urmărit verificarea cooperării instituţiilor care asigură funcţiile de sprijin în situaţii de urgenţă, verificarea viabilităţii planurilor de intervenţie, verificarea asigurării primei intervenţii, actualizarea şi perfecţionarea concepţiei de intervenţie.

În încheiere, Nicolae Sorin Răducan a mulţumit reprezentanţilor tuturor instituţiilor componente ale CJSU pentru sprijinul acordat pe parcursul derulării evenimentelor menţionate, pentru promptitudinea cu care s-a acţionat ca răspuns la hotărârile şi măsurile adoptate de CJSU în sprijinul comunităţilor locale.