Aleşii locali au făcut „cadou” craiovenilor taxa de mediu

0
393

Consilierii municipali au decis: craiovenii sunt cei care trebuie să suporte taxa de mediu de 80 de lei pe tona de deşeuri nereciclate, şi nu administratorul depozitului ecologic de la Mofleni. Propunerea a întâmpinat opoziţie din partea consilierii PNL şi ALDE (care au votat pentru prima dată în contradictoriu cu PSD), dar a fost aprobată, în cele din urmă, cu votul majorităţii PSD din CLM Craiova. De notat şi că proiectul de hotărâre a primit girul aleşilor local, deşi nu a avut avizul favorabil al Comisiei de Urbanism.

sedinta clm (1)Fiecare cetăţean al Craiovei, fie că este vorba de cei care locuiesc la bloc sau la case, precum şi toate firmele şi instituţiile publice din oraş se vor alinia la hotărârea consilierilor locali care au stabilit, ieri, că taxa de mediu (80 de lei pe tona de gunoi nereciclat) să fie suportată de toată populaţia municipiului, şi nu de administratorul depozitului Eco Sud. Propunerea a venit din partea municipalităţii şi, cu toate că a întâmpinat o opoziţie din tabăra consilierilor PNL, a trecut lejer cu ajutorul majorităţii PSD din CLM Craiova.

Un bir „necuvenit”, acuză opoziţia

Aşa cum anunţase încă din ziua precedentă plenului, liberalul Marian Vasile a solicitat colegilor consilieri din partea stângă a sălii (PSD şi ALDE) să nu voteze acest proiect, pe care l-a caracterizat ca un abuz la adresa craiovenilor.

„Țin să le reamintesc colegilor că, din păcate, nu mai avem primar ales şi responsabilitatea cade pe umerii Consiliului Local. Țin să le reamintesc colegilor că, la începutul acestui mandat, am jurat să facem bine locuitorilor oraşului, iar astăzi ca majoritatea PSD, ALDE şi PMP să nu pună un bir în plus craiovenilor, nemeritat. Vreau să înţeleagă toţi craiovenii că, dacă acest lucru se votează, luna viitoare când factura la gunoi va veni cu 50% mai mult să nu cumva să le spuneţi că e o directivă de la UE sau e vreo lege, ci este o taxă pusă de Consiliul Local”, a acuzat liberalul Marian Vasile.

Două interpretări pe aceeaşi lege

sedinta clmCitind şi interpretând actul normativ care instituie această nouă taxă, consilierul Vasile a arătat că SC Eco Sud SRL ar fi fost cel care trebuia să plătească, în calitate de administrator al depozitului, şi nu craiovenii sau Salubritatea. „Indiferent dacă locuitorii oraşului sau Salubritatea ar colecta selectiv, dacă proprietarul depozitului nu investeşte în tehnologie ca să recicleze, el trebuie să plătească 80 lei pe tona nereciclată. Nu este vina noastră că proprietarul depozitului elimină prin depozitare, adică le îngroapă în pământ”, a spus, pe un ton tranşant, Marian Vasile.

Pornind de la acelaşi act normativ, reprezentanţii autorităţii au arătat că, din contră, locuitorii Craiovei sunt cei care trebuie să suporte taxa, având calitatea de producători de deşeuri. „Este vorba de deşeurile pe care le produc craiovenii, nu este vorba de deşeurile pe care le generează depozitarul. Eu zic că se respectă legea”, a precizat Alin Glăvan, directorul Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova, pus de primarul interimar, Mihail Genoiu, să explice situaţia.

Cine stă lângă cântarul Eco Sud

sedinta clm (3)Discuţiile s-au mutat apoi şi pe un alt palier. Solicitând mai multe detalii legate de modalitatea de calcul a acestei taxe, liberalul Marian Vasile a arătat că preţul final calculat craiovenilor depinde total de cantitatea de gunoi raportată de Eco Sud. Ajuns în acest punct, consilierul a lăsat să se înţeleagă că Primăria ar fi cam nepregătită din acest punct de vedere, iar plătitorii taxei de mediu ar putea fi traşi în piept. „Noi avem pe cineva la acel depozit care să numere pentru noi câte maşini intră şi ce capacitate au?”, a întrebat acesta. „Din ce ştiu eu, există o persoană care verifică cantităţile zilnic”, a răspuns evaziv funcţionarul Primăriei, Alin Glăvan. „Eu vă solicit, fiindcă tehnologie există, ca acel cântar de la depozit să îl conectăm la internet astfel încât să ştim, în timp real, numărul de maşini şi cantitatea care ajunge acolo”, a cerut liberalul.

ALDE a votat alături de PNL

Aspectul sesizat de consilierul PNL nu a fost urmat de vreo explicaţie, iar preşedintele de şedinţă, Radu Marin Traian, s-a grăbit să pună punct dialogului, supunând proiectul la vot, în forma propusă de executivul Primăriei. Surpriza a venit din partea celor doi consilieri ALDE, care, pentru prima dată de la investire, au votat alături de cei şase consilieri PNL. Cu votul majorităţii PSD, iniţiativa privind suportarea taxei de mediu de către populaţia Craiovei a trecut însă lejer la vot. De precizat şi că respectivul proiect de hotărâre a intrat în şedinţă fără aviz favorabil din partea Comisiei de Urbanism a CLM Craiova.

După ce va primi avizul de legalitate din partea prefectului de Dolj, proiectul de hotărâre va intra în vigoare, craiovenii – persoane fizice, juridice şi instituţii – plătind retroactiv, taxa fiind instituită de la 1 ianuarie 2017.

În fapt, fiecare craiovean plăteşte suplimentar, în contul acestei taxe, încă 2,32 de lei pe lună (ajungând la o contribuţie totală pentru colectarea gunoiului de 9,04 lei), societăţile comerciale şi instituţiile publice – încă 33,32 de lei.