”Voting in Diaspora – making it real”

0
112

Deputat PNL Alina Gorghiu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a precizat într-un comunicat de presă remis redacţiei că reafirmarea legăturilor dintre statele membre ale Consiliului Europei, susţinerea propunerilor fezabile pentru facilitarea exercitării dreptului la vot în diaspora, indiferent de naţionalitate, au fost principalele coordonate ale moţiunii pentru o rezoluție a APCE, pe care a depus-o ieri, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Intitulată ”Voting in Diaspora – making it real”, moţiunea ridică întrebarea legitimă dacă guvernele sunt capabile să asigure respectarea drepturilor şi libertăților pentru cetăţenii din diaspora, în condiţiile creşterii gradului de mobilitate a cetăţenilor şi, implicit, a migraţiei în creştere. „Din păcate, nu putem să nu observăm că, uneori, cetăţenii aflați în afara ţării lor de provenienţă întâmpină dificultăţi majore în a-şi exercita dreptul la vot, fie prin lipsa dialogului interguvernamental, fie prin lipsa unei infrastructuri corespunzătoare, fie prin urmărirea unor interese electorale ale guvernelor care organizează alegerile. În opinia mea, astfel de scuze nu mai pot fi acceptate în secolul 21, în condiţiile în care se pot găsi soluţii tehnice pentru respectarea dreptului la vot pentru fiecare cetăţean, indiferent de cât de departe se află de adresa de domiciliu”, ”, susţine deputatul liberal.

Introducerea votului prin corespondență, prioritatea zero

Alina Gorghiu a mai subliniat faptul că orice semnal care încurajează structurile executive să se aplece cu responsabilitate pentru asigurarea dreptului la vot al persoanelor care trăiesc în afara granițelor ţării de origine este extrem de important. În ceea ce priveşte Partidul Naţional Liberal, introducerea votului prin corespondență în legislația electorală reprezintă prioritatea zero. Preocuparea noastră pentru asigurarea unor condiţii echitabile de vot pentru românii din străinătate s-a manifestat încă de anul trecut, când parlamentarii liberali au depus o iniţiativă legislativă pe această temă, iar discuţiile actuale pentru constituirea unui Cod electoral unitar şi coerent reprezintă un bun prilej pentru introducerea votului prin corespondenţă”, a conchis deputatul PNL.