Primăria Craiova mai pune 2,8 miliarde de lei pentru Parcul Romanescu

0
361

Primăria Craiova trebuie să suporte mai mulţi bani din proiectul de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu”. Documentaţia a fost returnată municipalităţii cu menţiunea că ultimele lucrări care au fost adăugate să fie acoperite de la bugetul local după ce acestea au fost declarate cheltuieli neeligibile. Autoritatea locală susţinea, la începutul anului, că toate cele patru obiective au făcut parte din parc încă de la înfiinţarea sa, din 1903.

Primăria Craiova încearcă să reabiliteze Parcul „Nicolae Romanescu” cu fonduri europene, dar pentru că proiectul a fost selectat pe ultima sută de metri, urmând să fie finanţat din economiile adunate de la alte proiecte, a întâmpinat o serie de probleme. Când totul părea să fie terminat, documentaţia a fost din nou returnată , fiind nevoie de încă o hotărâre de consiliu. ADR Sud-Vest Oltenia, prin care se implementează acest proiect, a primit în aceste zile o adresă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – care are calitatea de autoritate de managment a POR (n.r. – Programul Operaţional Regional) – prin care se comunică faptul că o serie de lucrări au fost declarate neeligibile, drept pentru care nu pot fi cuprinse în partea de finanţare europeană şi trebuie să fie suportate de Primăria Craiova.

Ultimele obiective, pe lista de lucrări a municipalităţii

Un nou proiect de hotărâre a fost întocmit şi se află pe ordinea de zi a şedinţei de joi pentru a primi votul consilierilor locali. Potrivit referatului care îl însoţeşte, porticul de la intrare, pavilionul fanfarei, cabina de la poarta 2 şi chioşcul Glorieta, au fost încadrate în categoria cheltuieli neeligibile. Obiectivele sunt ultimele care au fost incluse pe lista de lucrări, pentru acestea fiind nevoie de un proiect de hotărâre care a fost votat chiar în primele zile ale lui ianuarie. Aleşii locali au fost convocaţi atunci într-o şedinţă extraordinară, cu un singur proiect pe ordinea de zi, în proiect specificându-se faptul că toate cele patru obiective au făcut parte din parc încă de la înfiinţare, anul de construcţie care este trecut în documentaţia de inventar fiind 1903.

Contribuţia municipalităţii se ridică la 3,48 milioane de euro

Conform estimării realizate de proiectant, lucrările aferente obiectelor menţionate se ridică la suma de 283.586,14 de lei, la care se adaugă şi TVA-ul. Drept urmare, a fost modificat bugetul proiectului, parte componentă a cererii de finanţare, rezultând o nouă structură a surselor de finanţare. Astfel fondurile proprii sunt de 15.269.608,01 de lei, respectiv 3.480.649,19 de euro, dintre care o sumă de 14.917.961,20 de lei reprezentând contribuţia proprie la cheltuielile eligibile, 283.586,14 de lei reprezentând contribuţia la cheltuielile neeligibile şi 68.060,67 de lei reprezentând TVA-ul aferent cheltuielilor neeligibile. Fonduri externe nerambursabile care vor fi alocate pentru acest proiect sunt de 53.261.508,59 de lei, respectiv de 12.140.758,74 de euro, reprezentând finanţare nerambursabilă disponibilă în acest moment pentru Polul de Creştere Craiova, pe POR, Axa prioritară 1.

Din economiile de la alte proiecte cu finanţare europeană

Reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu” a fost apreciată iniţial la suma de 21,26 milioane de euro, dintre care Primăria Craiova ar fi urmat să suporte 425.239 de euro. În luna martie 2013, municipalităţii i s-a transmis că nu există finanţare şi proiectul a fost trecut pe lista de aşteptare. La începutul lui 2014, s-a ajuns la concluzia că s-au făcut economii de la alte proiecte europene, finanţate prin PIDU, iar autoritatea locală are la dispoziţie acum bani pentru încă un proiect. Primăria Craiova a ales atunci să reabiliteze Parcul Romanescu, motiv pentru care proiectul a fost scos de la naftalină. A existat totuşi un inconvenient şi anume că, fiind vorba de nişte bani proveniţi din economii, reabilitarea trebuie să se facă cu fonduri mai puţine.

Podul suspendat şi aleile vor fi reabilitate

Faţă de cele 21, 26 milioane de euro, Primăria Craiova are acum la dispoziţie 15,62 milioane de euro. Cu aceste fonduri, municipalitatea îşi propune să modernizeze toate aleile şi podeţele. Podul suspendat va fi şi el consolidat. De asemenea, lucrările se vor extinde şi la lacul care ar urma să fie decolmatat. În parc vor fi montate obiecte de mobilier urban şi stâlpi de iluminat, toate în stilul arhitectural al anilor 1900. Municipalitatea a inclus în proiect dotarea cu camere video pentru protejarea investiţiilor ce se vor face acolo. Tot cu fonduri europene se află în reabilitare încă două obiective importante, Grădina Zoologică şi Teatrul de Vară.