FMI, către Guvern: Suntem profund îngrijoraţi de legea falimentului personal

0
343

FMI îşi exprimă îngrijorarea, într-o scrisoare transmisă ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, în legătură cu legea falimentului personal, precizând că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate aceasta poate avea un efect negativ asupra pieţei financiare. Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale. „O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele”, se arată într-o scrisoare a FMI transmisă duminică ministrului Vâlvov. Drept urmare, Schaechter şi Capannelli sfătuiesc autorităţile noastre „să adopte legea falimentului personal doar după efectuarea studiilor de impact necesare şi după consultarea părţilor (…) Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa altor ţări, în special a ţărilor din UE care au adoptat recent legi similare”. În scrisoare se precizează că actualul proiect privind falimentul personal seamănă cu cel al Legii privind insolvenţa persoanelor fizice, discutat cu FMI şi Banca Mondială (BM) anul trecut. „După cum vă amintiţi, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană au trimis comentarii scrise pe marginea proiectului «Legii privind insolvenţa persoanelor fizice», evidenţiind o serie de omisiuni, carenţe şi chestiuni ce necesitau clarificări”, precizează autorii scrisorii. Totodată, FMI şi BM îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu actualele iniţiative legislative din Parlament privind convertirea împrumuturilor bancare în valute în moneda naţională, la cursul de schimb de la momentul acordării împrumuturilor, apreciind că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa „întăririi stabilităţii sistemului financiar”,  Schaechter şi Capannelli propunând ca aceste chestiuni să fie discutate cu prilejul următoarei misiuni comune a Fondului şi Băncii Mondiale la Bucureşti, care începe astăzi.

PSD doreşte ca Parlamentul să instituie, prin lege, un sistem de protecţie a persoanelor în faţa crizelor financiare şi a stabilit, în Biroul Permanent Naţional, ca deputaţii să aibă o poziţie conformă acestei linii în ceea ce priveşte Legea insolvenţei personale, a declarat, ieri, preşedintele social-democraţilor, premierul Victor Ponta. Întrebat dacă va discuta cu FMI despre legile conversiei creditelor şi cea a insolvenţei personale, premierul a răspuns că Guvernul nu are acest lucru în program, că FMI trebuie să discute cu Parlamentul despe aceste acte normative şi că nu a văzut scrisoarea FMI.

Ieri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis să înceapă dezbaterile privind insolvenţa persoanei fizice pe proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall, după ce reprezentanţii PNL şi cei ai PSD s-au acuzat reciproc de tergiversarea adoptării unui proiect pe această temă. Deputaţii PNL din comisie au propus ca discuţiile pe subiectul insolvenţei persoanei fizice să se facă pe toate cele 4 proiecte de lege existente la comisie, însă parlamentarii PSD au susţinut că Biroul Permanent a sesizat comisia numai cu proiectul de lege al lui Birchall pentru sesiunea extraordinară. Disputele dintre cele două părţi au durat mai mult de o oră, în final PNL renunţând la propunere.