Urgia albă a paralizat România şi a făcut prima victimă

0
293

Din cauza ninsorii şi a viscolului, circulaţia rutieră era blocată aseară pe 26 de drumuri naţionale şi 80 de drumuri judeţene, cele mai importante rute blocate fiind autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti şi A2 Bucureşti – Lehliu – care au fost închise încă din timpul nopţii de miercuri spre joi şi au rămas închise şi ieri. De asemenea, căile de acces către Bucureşti erau blocate. DN1, blocat pentru aproape 24 de ore în zona Tâncăbeşti, a fost deblocat în cele din urmă de autorităţi, dar aseară tot nu se circula în zona Baloteşti. Codul portocaliu, valabil până ieri la ora 18, a fost prelungit în judeţele Constanţa şi Tulcea, până astăzi la ora 12, iar  codul galben a fost menţinut pentru judeţele Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi, au anunţat ieri meteorologii. În 480 de localităţi a fost afectată alimentarea cu energie electrică, 45 de localităţi erau izolate, iar peste 1.300 de oameni au fost salvaţi de viscol, după cum a informat Ministerul Administraţiei şi Internelor. Premierul Emil Boc a anunţat că a solicitat miniştrilor Apărării şi Transporturilor să folosească echipamentele armatei, inclusiv tancuri cu şenile, pentru operaţiunile de deszăpezire în cazuri de urgenţă, arătând că astfel de cazuri erau înregistrate în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi. Potrivit informaţiilor transmite de inspectoratele şcolare judeţene, în 718 unităţi de învăţământ preuniversitar din 20 de judeţe nu au fost organizate ieri cursuri, cele mai multe fiind în judeţul Călăraşi, unde toate şcolile au fost închise, dar şi în Gorj, Dolj, Buzău, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa. Situaţia s-ar putea repeta şi astăzi, dacă vremea o impune. Din cauza viscolului şi zăpezii, un om şi-a pierdut viaţa la Galaţi. Acesta a plecat pe jos acasă şi a îngheţat pe drum.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a înfiinţat o linie telverde gratuită, 0800.86.82.82, la care  turiştii aflaţi în situaţii de urgenţă pot apela nonstop, iar operatorii îi vor îndruma spre cea mai apropiată structură de primire turistică, unde li se va acorda ajutor. „Cheltuielile generate de această măsură de ajutor vor fi suportate integral din bugetul FPTR”, a subliniat preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, pentru Mediafax. Potrivit estimărilor acestuia, peste 10.000 de turişti erau blocaţi ieri în diverse oraşe şi staţiuni din întreaga ţară din cauza vremii.

28 de curse aeriene anulate şi mai multe redirecţionate

În Bucureşti, 15 copaci au căzut, avariind mai multe maşini, şi 48 de semafoare erau defecte ieri dimineaţă, potrivit situaţiei anunţate în comandamentul de deszăpezire.

28 de curse de pe Aeroportul Otopeni şi Aeroportul Băneasa au fost anulate,  traficul aerian desfăşurându-se în condiţii de ninsoare, vânt şi vizibilitate redusă, a anunţat Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Şase curse au fost redirecţionate de la Bucureşti spre Timişoara. Mai bine de 500 de pasageri care veneau din ţări precum Spania, Ungaria, Republica Moldova, Germania şi Franţa au fost obligaţi să rămână la Timişoara.

Patru porturi închise

Patru porturi fluviale şi maritime (Constanţa Nord şi Sud, maritim şi fluvial, Mangalia şi Midia), precum şi căile navigabile Bara şi Canalul Sulina, au fost închise din cauza vântului puternic, potrivit site-ului Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). “Am dispus şi scoaterea de la rezerva de stat de apă minerală, apă plată şi conserve, pentru a veni în sprijinul celor care se află blocaţi în trafic sau sunt în adăposturi”, a spus premierul Emil Boc.

Ambulanţe şi oameni blocaţi pe autostrada Bucureşti-Piteşti

25 de persoane erau blocate de miercuri pe autostrada A1 şi în zonele Afumaţi-Şindriliţa şi Popeşti Leordeni-Cornetu. Pentru a veni în ajutorul acestora, ieri au fost trimise la faţa locului mai multe ambulanţe de transport victime multiple, după cum a declarat, pentru Mediafax, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, Alis Grasu. Tot pe autostrada A1, la kilometrul 38, a rămas blocată, de miercuri seară, şi o ambulanţă de tip C, fără pacient, care a acordat asistenţă oamenilor ce au avut nevoie, a adăugat Grasu. O altă ambulanţă a rămas blocată în zona Brăneşti – Islaz, echipajul, care a stat în frig între ora 19.00 (miercuri) şi ora 5.00 (joi dimineaţa), fiind nevoit să părăsească maşina din cauza gerului, a încheiat Alis Grasu. Ieri după-amiază, 650 autovehicule erau blocate în zăpadă, în principal în judeţele Giurgiu, Ilfov, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi, a anunţat premierul Emil Boc.

Peste 30 de trenuri anulate şi întârzieri de sute de minute

Peste 30 de trenuri au fost anulate ieri, din cauza ninsorii şi a viscolului, iar întârzierile au ajuns la câteva sute de minute. Potrivit CFR Călători,  întârzierile cele mai mari se înregistrau la trenurile internaţionale. Pe raza Sucursalei Teritoriale CF Bucureşti, traficul feroviar a fost îngreunat de zăpada viscolită care se depunea într-un strat foarte gros peste macaze, iar funcţionarea acestora în zona Complexului Bucureşti Nord a fost posibilă doar prin manevrare manuală, a explicat, într-un comunicat de presă, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA. Totodată, pentru fluidizarea traficului feroviar, au fost anulate trenurile Intercity 581 şi 584 Bucureşti Nord – Constanţa şi retur, Intercity 551/556 Bucureşti Nord–Suceava şi retur, Intercity 554/564 Suceava – Bucureşti Nord, Intercity 591 Bucureşti Nord – Timişoara Nord, Intercity 594 Timişoara Nord – Bucureşti Nord, Intercity 571/574 Bucureşti Nord – Galaţi şi retur, Intercity 1637/1636 Bucureşti Nord – Braşov şi retur, Regio 6422 în relaţia Fălciu Nord – Bârlad, iar pe distanţa Bârlad – Tecuci circulă conform graficului de circulaţie, Regio 9021 Bucureşti Nord – Piteşti, Regio 9026 Piteşti – Bucureşti Nord, Regio 6101 Făurei – Tecuci, 6102 Tecuci – Făurei, Regio 7051 Urziceni – Făurei, Regio 7052 Făurei – Urziceni, Regio 9301/9306 Bucureşti Nord – Roşiori Nord şi retur. Călătorii au fost preluaţi cu alte trenuri aflate în circulaţie, în direcţiile respective, iar trenurile rămase în circulaţie au fost suplimentate, astfel încât să poată prelua cât mai mulţi călători.
Au fost anulate, de asemenea, şi trenurile Regio de pe ruta Bucureşti Nord – P.O. Aeroportul Henri Coandă – Baloteşti şi retur, precum şi trenurile Regio 8071 şi 8072 de pe ruta Bucureşti Nord – Pantelimon Sud haltă – Bucureşti Obor şi retur.

Un tren a deraiat

Un tren Intercity cu 123 de călători, care venea de la Constanţa la Bucureşti, a deraiat, ieri dimineaţă, în zona Mostiştea, între Fundulea şi Săruleşti, din cauza zăpezii, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al CFR Călători, Adrian Vlaicu. Potrivit echipei de supracontrol care era în tren, nu au existat călători răniţi sau cu alte probleme, a mai spus Adrian Vlaicu.

Călătorii sunt sfătuiţi să solicite informaţii referitoare la întârzierile sau modificările în circulaţia trenurilor de călători la staţiile CFR, la telefon 021/9521 sau pot accesa site-ul www.cfrcalatori.ro.

Zăpada l-a împiedicat pe comisarul pentru politica regională să ajungă la Bucureşti

Vizita la Bucureşti a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, programată pentru ieri, a fost anulată, întrucât acesta s-a aflat în imposibilitatea de a se deplasa de la Bruxelles la Bucureşti din cauza perturbării traficului aerian. Comisarul european era aşteptat la Palatul Victoria de către premierul Emil Boc şi de ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, ulterior urmând să se întâlnească şi cu preşedintele Traian Băsescu. El ar fi urmat să participe şi la Reuniunea comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene.