Poliţiştii îi atenţionează pe şoferi să nu plece la drum nepregătiţi

0
389

Poliţiştii de la Serviciul Rutier Dolj fac apel la conducătorii auto să evite pe cât posibil deplasările în afara judeţului sau către Bucureşti, unde sunt cele mai mari probleme din cauza vremii şi spun că toate efectivele sunt în stradă, la nevoie acestea urmând să fie suplimentate cu poliţişti de la alte servicii.

Având în vedere faptul că pentru următoarele zile se anunţă o înrăutăţire a condiţiilor meteorologice, prognozându-se pentru judeţul Dolj ninsori dar şi scăderi drastice ale temperaturilor, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi asigurarea unui climat de siguranţă participanţilor la trafic, Serviciul Rutier Dolj recomandă şoferilor să plece la drum doar dacă este neapărată nevoie. “Se circulă în judeţ, în condiţii de iarnă, este adevărat, însă facem apel la toţi conducătorii auto, pe cât posibil să-şi limiteze deplasările. De preferat ar fi să evite drumurile către Bucureşti, întrucât situaţia în zonă este foarte grea, multe drumuri fiind impracticabile”, ne-a declarat comisar-şef Stelian Nicolăescu, şeful Serviciului Rutier Dolj. În cazul în care totuşi pleacă la drum, poliţiştii le recomandă şoferilor să conducă cu viteză redusă, indiferent dacă starea drumului poate părea bună iniţial, deoarece de-a lungul traseului pot apărea porţiuni cu gheaţă sau zăpadă. Înainte de a porni la drum, este obligatorie verificarea bateriei şi a stării instalaţiei de iluminat, iar în cazul în care conducătorul auto este implicat într-un accident rutier sau a rămas în pană, acesta trebuie să scoată autovehiculul în afara părţii carosabile şi să îl semnalizeze luminos, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte. Mai ales în aceste zile, oamenii legii insistă ca şoferii să nu parcheze autoturismele pe partea carosabilă, astfel încât să dea posibilitatea utilajelor de deszăpezire să acţioneze în condiţii normale. Trebuie menţionat faptul că în localităţi, pe poduri, pe drumurile umbrite sau la semafoare suprafaţa este de obicei mai alunecoasă, fapt pentru care se recomandă folosirea frânei de motor şi evitarea frânărilor bruşte. La pornirea de pe loc, conducătorii auto trebuie să elibereze ambreiajul lent, astfel încât să se permită deplasarea fără patinarea roţilor. Dacă autovehiculul începe să derapeze, NU SE FRÂNEAZĂ! Trebuie să se corecteze deplasarea maşinii din virarea volanului şi diminuarea vitezei de deplasare.

Poliţiştii de la Rutieră sunt prezenţi în trafic şi pot oferi detalii despre starea drumurilor. “Toate efectivele Serviciului Rutier acţionează în aceste zile, iar dacă situaţia operativă o va impune, o să apelăm, ca şi până acum, la colegii de la Serviciul de Ordine Publică şi la Poliţia Locală Craiova”, a mai spus comisar-şef Stelian Nicolăescu.