Conducătorii auto, verificaţi la anvelope

1
134

Poliţiştii Biroului Rutier Craiova împreună cu reprezentanţi ai RAR Dolj au ieşit ieri, printre nămeţi, să-i verifice pe şoferi la anvelope. Mai exact, oamenii legii, postaţi în zona PECO Romaneşti, au oprit peste 200 de autoturisme pentru a controla dacă sunt dotate cu anvelope de iarnă. Până şi poliţiştii au fost surprinşi de faptul că cei mai mulţi dintre şoferi au scăpat foarte repede, pentru că fuseseră prevăzători, însă au fost şi din cei care plecaseră la drum cu anvelope de vară sau care încercau să treacă explicând că au cauciucuri de iarnă “pe spate” şi că e suficient. În intervalul orar 13.00 – 16.00, oamenii legii au aplicat cinci sancţiuni pentru lipsa anvelopelor de iarnă, cei cinci conducători auto rămânând şi fără certificatele de înmatriculare.

Dacă tot a căzut prima zăpadă, şi una serioasă, care a dat de furcă tuturor participanţilor la trafic, fie conducători auto, fie pietoni, care s-au văzut nevoiţi pe parcursul zilei de ieri să împartă partea carosabilă din cauza trotuarelor blocate de nămeţi, poliţiştii Biroului Rutier Craiova au ieşit în stradă, împreună cu reprezentanţi ai Registrului Auto Român (RAR) Dolj ca să-i verifice pe şoferi la anvelope. Asta pentru că, spun ei, se circulă mult mai bine pe zăpadă cu pneuri corespunzătoare, lucru ce aduce un plus de siguranţă participanţilor la traficul rutier.

Potrivit OG nr. 5/2011, de la 1 noiembrie 2011 a fost instituită pentru conducătorii auto obligativitatea dotării maşinilor cu anvelope de iarnă, atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Tocmai pentru că utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioada de timp, ci doar de starea carosabilului, poliţiştii de la Rutieră nu i-au “vânat” până acum pe şoferii care nu şi-au montat anvelope de iarnă. Potrivit legislaţiei în vigoare, constituie contravenţie conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 603 şi 1.340 lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare. Singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include în această categorie anvelopele marcate numai “all seasons”. Literele M şi S reprezintă iniţialele cuvintelor englezeşti ”mud” and “snow”, care înseamnă “noroi (namol)” şi, respectiv, “zăpadă”. În plus, maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă pe toate cele patru roţi, pentru vehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone şi cele de transport de persoane cu peste nouă locuri fiind obligatorii şi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Cinci sancţiuni în trei ore

Între cei peste 200 de şoferi opriţi ieri, pe bulevardul “Nicolae Romanescu” de poliţişti şi de reprezentanţii RAR, au fost şi dintre cei care au încercat să-i păcălească pe oamenii legii arătându-le că au montate două anvelope de iarnă. Astfel, şoferul unui Renault înmatriculat în Franţa le spunea reprezentanţilor RAR că a circulat aşa până acum şi nu a avut nici o problemă. Numai că n-a reuşit să-i convingă, stabilindu-se, în plus că avea şi Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) expirată şi cu suspiciuni de falsificare. N-a fost singurul prins “pe picior greşit” de oamenii legii, însă concluzia la care au ajuns poliţiştii de la Rutieră după aproximativ trei ore a fost că oamenii respectă prevederile legale pe această linie. “Acţiunea va continua pe toate arterele de circulaţie din Craiova, însă, de la oar 13.00 şi până la ora 16.00, poliţiştii constataseră 9 încălcări de natură contravenţională a legislaţiei rutiere, sancţionate cu amenzi în valoare de 2.460 lei. Doar cinci dintre sancţiuni au fost aplicate pentru lipsa anvelopelor de iarnă, restul fiind alte abateri. În plus, au fost reţinute şi cinci certificate de înmatriculare”, a declarat agent Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

 

1 COMENTARIU

  1. am si eo o intrebare; CATI BANI SE DAU LA DEZAPEZIRE …PLUS ROVINETELE PLUS AMENZI==?????….. MAI BINE ATI PLATI SOFERII , FIECARE SA DEZAPEZEASCA 100 M …SI NU AR MAI PLATI NICI CAUCIUCURI DE IARNA SI NICI AMENZI…. SI PE DRUMARI CINE II AMENDEAZA?…DIN CAUZA LOR LUAM AMENZI SI CAUCIUCURI.
    .DAR AM UITAT..<<>

Comments are closed.