Distribuţie Oltenia: O investiţie greenfield de peste 5,5 milioane de euro

0
817

Distribuţie Energia Oltenia a inaugurat la finele săptâmânii trecute, Staţia electrică de transformare 110 kv/20 kv pentru Zona Industrială de Est Craiova (ZIEC), prima lucrare de tip greenfield din Oltenia care are rolul de a îmbunătăţi calitatea distribuţiei de energie, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Proiectul a fost realizat într-un termen de 17 luni şi este o investiţie în valoare totală de peste 5,5 milioane de euro.

Staţia ZIEC este a doua cea mai amplă investiţie din istoria operatorului Distribuţie Oltenia, după modernizarea staţiei Craiova Centru şi lustrează misiunea companiei de a deveni partener local puternic, susţinând planurile de dezvoltare ale regiunii. Prezent la eveniment, Ondrej Safar, Country manager Grupul CEZ România a subliniat faptul că această staţie are o importanţă deosebită pentru dezvoltarea socio-economică a municipiului Craiova, deoarece poate deservi atât consumatori casnici, cât şi obiective strategice, trei dintre cei mai mari agenţi economici din zonă, prin sporul de putere solicitat de Parcul Industrial Craiova, High Tech Parc şi nu în ultimul rând, Aeroportul Internaţional Craiova, aflat într-un proces de extindere pentru a face faţă cerinţelor actuale şi viitoare de trafic „Ne transformăm continuu pentru a susţine planurile de dezvoltare ale regiunii, staţia ZIE Craiova fiind unul dintre proiectele de mare anvergură ce asigură posibilitatea de racordare a noilor consumatori industriali din zonă. Cei 100 de specialişti implicaţi în realizarea construcţiei ne demonstrează, din nou, că principala sursă de dezvoltare este #energiacarevinedelaoameni”, a declarat Ondrej Safar, Country manager Grupul CEZ România.

Condiţii propice dezvoltării economice a regiunii

Investiţia s-a ridicat undeva la 5,5 milioane de euro, iar printe beneficiile acestei staţii se numără pe de o parte, asigurarea energiei electrice de calitate, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali; iar pe de altă parte, creşterea capacităţii de distribuţie a energiei electrice în concordanţă cu nevoile din în ce mai mari de cosnum ale oraşului. Şi nu în ultimul rând, condiţiile propice dezvoltării economice a regiunii, adică, viitori agenţi economici industriali din zona de est a oraşului. Aşa cum a precizat Doina Vornicu, Director de Operaţuni & membru al Directoratului CEZ România, proiectul a fost realizat cu sprijinul autorităţilor publice locale : consiliul Judeţean Dolj, Instituţia Prefectului, Primăria municipiului Craiova şi Primăria comunei Gherceşti. “Am creionat această investiţie acum câţiva ani când doream să atragem investitorii şi în zona Olteniei, pentru că simţeam că aici avem un potenţial uriaş. Am reulit să facem acest lucru în parteneriat cu Siemens România şi Electromontaj Bucureşti, partenerii noştri tradiţionali în astfel de lucrări. Este o investiţie de care noi suntem mândri. Ne bucurăm că suntem în poziţia de a putea să sprijinim Craiova, să sprijinim autoritatea locală şi o să fim aici, alături de partenerii noştri cu tot felul de iniţiative care să aducă satisfacţia clienţilor noştri”, a consemnat Doina Vornicu, vineri, la Craiova.

Staţie conectată în buclă

Informaţiile tehnice despre Staţia SIEC au fost furnizate de către Eugen Butoarcă, Director Executiv – membru al Directoratului Distribuţie Oltenia, care a spus că la această investiţie au contribuit peste 100 de specialişti, fiind vorba de tehnologii moderne de ultimă generaţie utilizate pentru circuitele electrice primare şi secundare, protecţii şi automatizări. “Realizarea staţiei ZIE Craiova ia în calcul necesităţile de consum pe termen mediu şi lung ale consumatorilor din regiune, în viitor staţia putând să deservească şi Spitalul Regional Craiova şi poate acţiona ca un vector de dezvoltare a parcului industrial din această zonă de est a Craiovei. Când am început lucrările nu era nimic în jur, doar o pădure, am reuşit să rezolvăm şi problema cu această pădure. Acum, avem drum de acces către staţie, drum care a fost amenajat de la zero. Staţie conectată în buclă, între staţia Craiova Nord şi staţia Gherceşti, prin două cabluri electrice subterane de 110 kV cu o lungime de ~ 11 km. Mai trebuie spus că puterea instalată este de 80 de MVA, cu posibilitate de extindere în viitor la 120 de MVA. Avem de asemenea, sisteme de tele-comunicaţii şi tele-protecţii realizate prin fibra optică….”, a explicat ing. Eugen Butoarcă.

„Demersul grupului CEZ România este unul substanțial

La eveniment au participat şi reprezentanţii administraţiei publice locale : Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova. Şefii administraţiilor locale au evidenţiat deopotrivă relația specială care s-a legat între autoritățile publice locale și distribuitorul de energie electrică. „Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent la aceast eveniment, alături de reprezentanți din conducerea grupului CEZ România. Este foarte important pentru municipiul nostri inaugurarea stației de transformare dedicate zonei industriale de est a Craiovei.  Vreau să evidențiez relația specială care s-a legat între autoritățile publice locale și distribuitorul de energie electrică….”, a precizat Mihail Genoiu, edilul Craiovei. La rândul său, preşedintele CJ Dolj a spus că  această investiție s-a născut din discuțiile pe care le-a purtat cu managementul grupului CEZ România, discuții în cadrul cărora le-au fost prezentat perspectivele de creștere economică pentru județului Dolj.  „În această zonă, s-a dezvoltat deja Aeroportul Internațional Craiova, Parcul Industrial, iar acum noua noastră platformă de afaceri, High-Tech Industry Park. Am formulat atunci solicitarea ca aici, pe un teren în suprafață de 15.000 de metri pătrați, pus la dispoziție de Consiliul Județean Dolj, să fie creat acest obiectiv absolut necesar.  Demersul grupului CEZ România este unul substanțial, pentru că vorbim de aproape 6,5 milioane de euro, dar, în același timp, și unul complex, dacă ar fi să ne referim doar la faptul că urmează să fie realizate 12 subtraversări ale pistei de decolare-aterizare, subtraversări necesare pentru a duce energia electrică la Aeroportul Internațional Craiova, la High-Tech Industry Park și companiile instalate aici, precum și la alți consumatori din zonă. Despre dimensiunile și potențialul acestei stații, este îndeajuns să spunem că, potrivit informațiilor furnizate de grupul CEZ, cele două cabluri de înaltă tensiune care o alimentează pot transporta energie electrică suficientă pentru două municipii precum Craiova. Investiția inaugurată va rămâne una emblematică pentru județul nostru, dar și un exemplu de bune practici în materia colaborării dintre autorități publice locale și parteneri privați…”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.