Centenarul – într-o oră de 100.000 euro, la TNC! / Spectacol de teatru documentar, cu aproape 100 de artiști în scenă, torțe și puști din Filipine!

0
439

Harta evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri este completată cu un spectacol grandios organizat de Teatrul Național din Craiova (TNC) pe banii Ministerului Culturii și Identității Naționale: „100 pentru România – Teatru Documentar” – o reprezentație unică, în aer liber, finanțată cu 100.000 euro. Costume recreate după vechi fotografii, puști special comandate în Filipine, machiaje minuțios realizate, care durează și o oră și jumătate pentru un actor, defilări cu torțe ale Jandarmeriei, aproape 100 de artiști în scenă și câteva luni de documentare pentru reconstituirea istorică a faptelor petrecute în urmă cu un veac – astfel au rezumat evenimentul reprezentanții instituției. Protagoniști sunt și 28 de elevi ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, precum și studenți și dansatori, iar muzica a fost special compusă de Mihai Dobre, component al trupei „Șuie Paparude”. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 1 decembrie 2018, începând cu ora 17.00, pe o scenă amplasată în fața teatrului (circulația rutieră urmând să fie restricționată în zonă), și va fi transmis în direct pe TVR Craiova și TVR 3.

„100 pentru România – Teatru Documentar” este un spectacol de teatru istoric, documentar și artistic, prin recrearea unora dintre cele mai importante momente din istoria națională care au condus către momentul Unirii Transilvaniei cu România. Textul spectacolului, dramatizare semnată de Xenia Negrea, se bazează pe documentarea istorică realizată de lector univ. dr. Mihai Ghițulescu, de la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova.

„Am propus Ministerului Culturii și Identității Naționale un proiect de teatru documentar – o încercare de a prezenta craiovenilor un spectacol realizat de o echipă foarte mare. Am apelat la un istoric, care a făcut o documentare despre discursurile celebre ale personalităților în jurul anului 1918 – este vorba despre Mihai Ghițulescu, și la un dramaturg, care, pe baza acestor texte documentare, a realizat un scenariu, astfel încât am ajuns la o formă de spectacol care ne aduce aminte de marile personalități ale neamului nostru, pe scenă, cu actori ai Teatrului Național din Craiova și nu numai”, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Boureanu, managerul TNC, care semnează regia spectacolului. Co-regizori sunt tânăra Diana Tănase, absolventă a UNATC Bucureşti (Secția Regie) în 2017, și Raluca Păun, actriță în trupa TNC.

Casting pentru găsirea celor mai potrivite figuri… istorice

Pentru găsirea actorilor care să semene cu figurile istorice ale celor ce au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, Naționalul craiovean a organizat un casting, iar selecția nu a fost deloc ușoară. Preferați în roluri au fost, până la urmă, Marian Politic – Regele Ferdinand, Alina Mangra – Regina Maria, Gavril Pătru – Ion I. C. Brătianu, Constantin Cicort – Generalul  Berthelot, Eugen Titu – Dr. Iancu Flondor, Nicolae Vicol – P.P.Carp, Cosmin Rădescu – Nicolae Titulescu, Claudiu Mihail – Iuliu Maniu, Alex Calangiu – Iuliu Hossu, Dan Cornescu – Alexandru Marghiloman, Ștefan Mirea – Constantin Stere, Gabriel Marciu – Vasile Goldiș, Ștefan Cepoi – Dr. Ion Nistor, Dan Ivănesei – Ștefan Cicio Pop. Din spectacol mai fac parte și 28 de elevi ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, 25 de studenți la Sctorie și 20 de dansatori de la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, ca parte de figurație și dans.

„Muncă titanică” pentru recuzită, costume de scenă și machiaje

Echipa din spatele scenei este și ea aproape la fel de numeroasă ca cea a artiștilor care vor ieși în fața publicului. Claudia Gorun, secretar artistic al TNC, a subliniat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, efortul făcut de compartimentele artistice și de producție ale instituției, menționând că „a fost o muncă titanică” pentru a fi recreate toate elementele istorice.

Realizarea costumelor de scenă a fost, de asemenea, o muncă dificilă, asumată de Luiza Enescu, cu care s-a mai colaborat pentru spectacolele „Aias. Eseu despre demenţă” (regia: Mihai Măniuţiu) și „Nopți ateniene” (regia: Charles Chemin – Franța). „Am întâmpinat multe dificultăți: muzeele noastre nu prea păstrează costume originale de atunci, fotografiile – vechi și alb-negru – nu sunt toate concludente, a trebuit să apelăm la oameni specializați, care știau din ce materiale erau realizate…”, a explicat Claudia Gorun. Costumele sunt completate de machiaje create de Minela Popa unul dintre cei mai apreciați make-up artiști din țară, câștigătoare a Premiului Gopo în anul 2013. La fel de „documentate” din punct de vedere istoric, acestea sunt, în plus, și extrem de minuțioase, pentru fiecare personaj durând între 60 și 90 de minute. Astfel, pentru ca toți cei 14 actori să fie gata pentru a intra în scenă la ora 17.00, ședințele de make-up vor începe dis-de-dimineață. Echipa este completată de Claudiu Vulpan – scenariu de luptă, Florin Constantinescu – concept video și imagini, Beatrice Comănescu Surdu – adaptare TV.

„Înarmați” cu 20 de puști filipineze, care vor ajunge piese de muzeu

Și pentru că în spectacolul „100 pentru România Teatru Documentar” s-a dorit nu numai respectarea adevărului istoric, ci și o doză cât mai mare de autenticitate, o investiție considerabilă s-a făcut în elementele de recuzită. Astfel, 20 de puști, replici ale armelor din Primul Război Mondial, au fost comandate și realizate tocmai în… Filipine! «Avem în spectacol și scene de luptă, așa că trebuia să îmbrăcăm și să înarmăm soldații cei 28 de elevi de la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu”. A fost greu să găsim arme, pentru că ele se fabrică într-un singur loc, în insulele filipineze. Puștile trebuia să fie exact ca cele din Primul Război Mondial, să aibă o anumită formă. 20 am luat, pentru că sunt extrem de scumpe”, a mai declarat managerul TNC, Alexandru Boureanu, precizând că pentru o singură astfel de pușcă s-au plătit aproximativ 2.000 lei. Adică, în total, aproape 9.000 euro… După reprezentația unică din 1 decembrie, toate costumele „soldaților” și cele 20 de puști filipineze vor ajunge în muzeul Colegiului Militar din Craiova.

***

Spectacolul „100 pentru România – Teatru documentar” este parte din proiectul „100 pentru România” finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu suma de 500 mii lei. Parteneri ai evenimentului sunt TVR Craiova, Consiliul Județean Dolj (care asigură logistica de scenă necesară pentru prezentarea în aer liber), Primăria și Consiliul Local Craiova, Muzeul Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, Prefectura Dolj și Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj. Potrivit conducerii TNC, evenimentul se va desfășura în aer liber sâmbătă, 1 decembrie 2018, „indiferent de condițiile meteo, pentru că așa s-a realizat și Marea Unire”.