Speranţele cam mici ale Craiovei

0
376

junioriÎn timp ce echipa a doua a Universităţii se bate la retrogradare în liga a treia, „Elitele” sunt umilite de Pandurii şi Slatina, iar niciun junior nu pare să calce pe urmele lui Andrei Ivan, iar echi

Decenii la rând, Bănia a reprezentat un izvor de talente recunoscut în România. Craiova nu a crescut jucători doar pentru Universitatea, Electro şi alte echipe din Oltenia, ci a alimentat întreaga ţară. Situaţia actuală nu arată însă deloc promiţător. În ultimii ani, Bănia nu a mai dat un fotbalist decent de la generaţia 89, cu Lung şi Găman ca jucători exponenţiali, în rest doar sporadic a mai apărut vreun talent, precum Mihai Roman. Puţinii fotbalişti cu potenţial au plecat, fiindcă acasă nu aveau o echipă pentru care să joace la seniori, până la resuscitarea Ştiinţei de acum 3 ani, dar cert este că talentele nu prea s-au mai zărit prin Dolj sau împrejurimi.

Acum doi ani, generaţia 1997 de juniori a Ştiinţei a jucat finala campionatului naţional, dar din acea formaţie niciun jucător nu se află acum în lotul echipei mari. Cel mai important dintre ei, Alin Dudea, este acum promovat de Ioan Andone la Dinamo, club care l-a „şterpelit” profitând de haosul organizatoric de la clubul din Bănie. De Dan Buzărnescu, Costea, Gheorghiu, Armăşelu, lideri ai acelei echipe, nu s-a mai auzit nimic, unii s-au lăsat de fotbal, alţii au ajuns în anonimatul ligilor inferioare, unul având şi o soartă tragică, Dinel Staicu junior pierind recent într-un accident rutier. Un jucător recuperat la un moment dat după diferendul cu Mititelu, Robert Petre, este şi el pe punctul de a se irosi, după un continuu regres, deşi în ultima etapă a campionatului trecut a fost integralist contra Petrolului. În finala de atunci a evoluat şi Andei Ivan, dar el nu a crescut aici, ci a fost nevoie de un ochi versat precum cel al lui Gheorghiţă Geolgău şi de 80.000 de euro din buzunarul lui Rotaru pentru a-l aduce aici. Ei bine, între timp Craiova nu mai are voie să transfere, iar pe Geolgău l-a pierdut în favoarea FRF. În generaţiile mai mici nu ne putem pune baza de pe acum, după cum s-a constatat, fiindcă se pare că jucătorii au destul timp în care se pot pierde. De la juniorii mari n-ai ce alege. Echipa under 19 a Ştiinţei înoată pe undeva pe la jumătatea ierarhiei în Liga Elitelor şi îşi împarte jucătorii cu formaţia secundă a clubului, care şi ea se află la retrogradare în Liga a III-a.

Golgheterul Markovic ar fi cu 3 ani mai mare!

Una dintre echipele cu care se făleau oficialii craioveni, cea de copii născuţi în 2000, aflată pe locul 2 în Liga Elitelor, a fost spulberată săptămâna aceasta de Pandurii, scor 4-0, în Cupa României. Gorjenii le-au dat practic cu terenul în cap jucătorilor despre care  unii de prin clubul din Bănie pretindeau că reprezintă viitorul strălucit al Ştiinţei. Sigur, nu performanţele echipelor de juniori contează în mod special, ci ca măcar vârfurile de generaţii să poate face pasul cât mai curând la prima echipă. Din păcate, aşa cum s-a constatat, dacă Ivan nu joacă, e jale mare, fiindcă juniorii de la centrul Universităţii sunt de nivel modest. Încă de la debut Ivan s-a făcut remarcat, a înscris în derby-ul cu ASA din Liga a II-a, dar se pare că Universitatea nu prea mai are un alt Ivan prin pepiniera atât de lăudată, dar de fapt atât de seacă.

De la generaţia 2000 au fost deja promovaţi la prima echipă Screciu şi Markovic. Primul este un mijlocaş pe care Mulţescu l-a folosit chiar titular în cantonamentul din Austria, dar când au venit meciurile oficiale a dispărut din peisaj. A reapărut recent, având deja 3 prezenţe, dar nu a impresionat defel, în afara paselor în spate, multe dintre ele la adversari, nearătând vreun talent anume. Atacantul Jovan Markovic are o poveste interesantă. Despre el, multe din anturajul echipei under 17 spun că este de fapt cu 3 ani mai mare decât colegii săi, fiind „declarat mai târziu”, el crescând în nişte condiţii mai speciale. Ironia sorţii, deşi „neoficial” este deja major, Markovic nu a putut debuta la prima echipă din cauza vârstei „oficiale”, el neîmplinind încă 16 ani, iar regulamentul nu permite folosirea unor jucători mai mici de această vârstă. „Pe Markovici nu putem să-l folosim din cauza vârstei. Sunt nişte regulamente strâmbe şi total aiurea, pentru că nu au fost corelate de FRF cu LPF. FRF ne impune să jucăm cu juniori, iar eu vin cu junior mai mic. Care-i treaba? Contează mai puţin vârsta cronologică, importantă este vârsta biologică. El este voinic, foarte puternic, poate mai puternic decât unii dintre seniorii noştri, deci nu riscăm nimic din punct de vedere fizic. El are nişte calităţi extraordinare şi era o mare surpriză dacă îl acceptau să joace cu Astra” a declarat Gigi Mulţescu.