Liceul „Charles Laugier” –  trecut, prezent şi viitor

0
1953

sanitarIeri, la Liceul „Charles Laugier” a fost o adevărată sărbătoare: s-a celebrat „Ziua Liceului” şi, în plus, în concordanţă cu aniversarea, s-au pus bazele unui alt proiect de dezvoltare, pe fonduri europene. În spate stă o întreagă istorie, cu bune şi cu rele. Peste un secol de existenţă a fost adus, prin contribuţia celor de acum – elevi şi profesori – în atenţia publicului.

Peste un veac de istorie

 Actualul Liceu „Charles Laugier”, fostul Liceu Sanitar din Craiova, are o întreagă istorie în urmă. Vă prezentăm câteva date, puse la dispoziţie de prof.  Roxana Budigă, director adjunct al Liceului „Charles Laugier”. Astfel, conform izvoarelor istorice, în 1889 un grup de călugăriţe din ordinul confesional „Domnişoarele engleze” a pus bazele unei şcoli care se ocupa de educaţia tinerelor fete de familie bună, sub titulatura „Institutul „Sf. Maria”. Numele a fost schimbat, pentru o scurtă perioadă, în Şcoala de maici „Sf. Benedict”, înfiinţată sub patronajul Ordinului „Benedict”. În 1948, Institutul „Sf. Maria” s-a transformat în „Şcoala de Moaşe”, care se uneşte cu „Şcoala de Oficianţi Sanitari” , iar în 1955 vine şi „Şcoala de Felceri”, formându-se „Grupul Şcolar Sanitar”, cu funcţionare până în 1964, când apare „Şcoala Tehnică Sanitară”, devenită, în 1974 „Liceul Sanitar”. Între 1991-2012 a funcţionat Grupul Şcolar „Charles Laugier”, format din liceu şi învăţământ postliceal. În acel an, 2012, unitatea îşi schimbă adresa, de pe „Împăratul Traian”, şi se mută în actualul sediu, pe strada „Brestei” la nr. 129. Demn de remarcat este că numele vine de la  Charles Laugier (1875 – 1930), fiul unui inginer francez, stabilit pe meleaguri olteneşti, cel care a proiectat Podul suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu” – Craiova.

Prezentul este la datorie

sanitar 1Era nevoie de o frântură de istorie. Acum, prezentul este la datorie. „Avem o întreagă istorie în spate. Pe cele două forme de învăţământ pe care le gestionăm, avem înscrişi 2.000 de tineri, 329 pentru liceu, ceilalţi pentru „post-liceal”. Ziua Liceului, pe care o sărbătorim astăzi, nu se putea desfăşura fără contribuţia elevilor şi cadrelor didactice. Întreaga desfăşurare a manifestărilor – de la dansuri şi până la scene din dramaturgie – sunt puse în scenă cu efortul lor. Pentru această zi, s-au desfăşurat şi concursuri, atât tematice, cât şi de cultură generală. Ducem mai departe tradiţia şi nu este puţin lucru. Dar ne gândim şi la viitor, astfel că suntem printre instituţiile care au accesat şi accesează fonduri europene, pe „Erasmus +”, numai anul acesta fiind cuprinşi în program 50 de elevi de la unitatea noastră. Chiar astăzi, un alt proiect, din aceeaşi gamă îşi va face debutul oficial”, a precizat prof. Ludmila Panea, director al Liceului „Charles Laugier”.

Un proiect cu rezonanţă

Nici că se putea alege o dată mai bună de lansare a unui proiect de anvergură. «Este Ziua Liceului şi de aceea vă prezentăm începerea unui nou program. Vorbim despre „Unissons nos coeurs Sans frontieres”, un proiect de cca. 23.000 de euro. Tema este „Cauze şi efecte ale migraţiei în Europa”. Suntem, din România, singurul liceu aplicant, celelalte fiind din Franţa (coordonator), Italia, Portugalia, Germania, în total opt ţări din proiect. Vor fi şedinţe de instruire, atât pentru profesori , cât şi pentru elevi. Din Craiova, de la „Charles Laugier”, vor participa 28 de elevi şi şase cadre didactice. Nu puteam porni la drum fără sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, al Universităţii din Craiova şi al tinerilor studenţi care studiază în România, cu precădere în Craiova», a menţionat prof.  Sorin Bîrsan, coordonatorul de proiect.

Prezent la întâlnire, asist. univ. dr. Laviniu Lăpădat, de la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate, al Universităţii din Craiova, a spus: „Este o onoare pentru noi să asistăm şi să facem parte din proiect. Vom acorda tot sprijinul nostru, iar astăzi aveţi în faţa dumneavoastră tineri care învaţă la Craiova, mulţi dintre ei cu rădăcini româneşti”. La rândul său, prof. Ani Drăghici, inspector şcolar cu responsabilităţi în dezvoltarea parteneriatelor educaţionale, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a adus în discuţie sprijinul pe care instituţia reprezentată îl oferă: „Tot timpul am fost şi vom fi deschişi unor astfel de programe. Aceşti tineri au oportunităţi, mai ales de comunicare, pe care nu trebuie să le rateze”.

Tineri care vor să simtă România

sanitar 2La lansarea proiectului au fost prezenţi aproximativ 20 de tineri, care urmează cursurile Universităţii din Craiova, veniţi din alte ţări, fiecare dintre acestea cu obiceiurile şi religia lor. Mulţi dintre ei încearcă să se regăsească, având origini româneşti. „Mama mea este din Craiova, iar tatăl este din Israel. M-am născut aici, dar am plecat cu toţii la familia tatălui. Am revenit la studii în România, fiindcă mă regăsesc foarte mult în tradiţiile acestui popor” – Alexandra. „Mama este din România, de lângă Ploieşti. Am plecat la tată, în Siria, dar vreau să cunosc mai multe din ceea ce înseamnă România. La Craiova, am găsit un oraş frumos, cu oameni foarte calzi şi foarte binevoitori” – Aida Imam. „Sunt cu părinţi români, din Valea Timocului, vorbim româneşte în casă, dar, iertaţi-mă!, am emoţii. Craiova este un oraş extraordinar şi de aceea, atât eu, cât şi sora mea am dorit să venim aici” – Lela. „Sunt numai de două luni aici, dar m-am îndrăgostit de România şi Craiova. După finalizarea anului pregătitor, doresc să urmez cursurile Facultăţii de Drept” –  Sabina, din Albania. Sunt numai câţiva dintre tinerii care vor să cunoască şi să simtă româneşte.