Antropologul francez CLAUDE KARNOOUH, din nou la CRAIOVA cu o nouă carte şi o nouă provocare

0
387

Lansare Claude BibliotecaLa aproape un an de la ultima întâlnire cu prietenii şi cititorii săi din Craiova, antropologul francez Claude Karnoouh vă provoacă de această dată la o dezbatere incomodă pe marginea unei genealogii a globalizării, cu prilejul lansării volumului de eseuri ”Pentru o genealogie a globalizării” (apărut la Alexandria Publishing House în octombrie 2016).

Evenimentul, organizat de Biblioteca Judeţeană ”Alexandru şi Aristia Aman”   împreună cu  Alexandria Librării, Alexandria Publishing House şi sprijinit de Consiliul Judeţean Dolj, va avea loc luni, 28 noiembrie, ora 18.00 la Biblioteca Judeţeană ”Alexandru şi Aristia Aman”.

Invitaţii speciali la acest eveniment: Prof. univ. dr. Nicu Panea, antropolog şi Prof. univ. dr. Ionel Buşe. Întâlnirea va fi moderată de Aurelian Giugăl, politolog.

Claude Karnoouh s-a născut în martie 1940 la Paris, unde şi-a făcut şi studiile superioare. Din 1959 şi până în 1965 a urmat studii de ştiinţe (fizică şi chimie) la Sorbona, iar din 1966 până în 1969 studii de ştiinţe umane (filosofie, antropologie socială, sociologie şi lingvistică) la Universitatea Paris X Nanterre. Începând din 1970 este membru al Centrului National de cercetare ştiinţifică (CNRS) şi a predat, de asemenea, la Universitatea Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlostville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta). În 1973 a întreprins mai multe anchete de etnografie şi folclor în satul Breb din Maramureş. Din 1991 şi până în 2002 a fost profesor invitat al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj unde, în cel de al doilea semestru al anului universitar, a susţinut un curs despre aspecte ale modernităţii târzii în postcomunism, îmbinând diverse abordări (politice, culturale, economice). Este autor a şase cărti şi peste o suta de articole şi eseuri de antropologie culturală şi politică, filosofia culturii şi filosofie politică.

Volumul ”Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critico-filosofice ale unui sceptic în acţiune” se bucură de o prefaţă semnată de Adrian-Paul Iliescu, profesor doctor la Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucuresti, seful catedrei de Filosofie politica si morala. Tot la Alexandria Publishing House, în 2014, a mai apărut şi volumul ”Raport asupra postcomunismului”, volum prefaţat de prof. dr. univ. Aurel T. Codoban.

Înfiinţată la mijlocului anului 2007, Alexandria Publishing House face parte din grupul de firme cu capital integral autohton Alexandria Group, alături de unul din cele mai importante lanţuri de librării reunite sub un brand românesc, Alexandria Librării. Alexandria Publishing House îşi propune să reunească în colecţia “Gândeşte”cele mai importante cărţi care au schimbat omenirea.