Cadoul din cutia de pantofi

0
373

A venit timpul pentru „ShoeBox”! Campania care se află la cea de-a II-a ediţie în Craiova şi se desfăşoară în perioada 15 noiembrie – 13 decembrie a.c. Astfel, oricare dintre noi poate să aducă un strop de bucurie în sufletele triste ale micuţilor proveniţi familii nevoiaşe, care ştiu de Moş Crăciun doar din poveşti.

Nu este greu deloc. Avem nevoie doar de o cutie de pantofi, puţină hârtie colorată şi multă bunăvoinţă. „ShoeBox” este o iniţiativă de ajutorare a copiilor orfani pornită într-o familie din Cluj în anul 2007. Campania a cuprins toate zonele ţării, acolo unde oamenii s-au mobilizat în fiecare an în încercarea de a aduce cât mai multe zâmbete pe feţele copiilor. În Craiova, iniţiativa „ShoeBox” a apărut în urmă cu un an, atunci când voluntarii implicaţi în această campanile au reuşit să colecteze 250 de cutii de pantofi pline cu lucruri menite să aducă spiritul Crăciunului în casa unor copii care nici măcar nu au visat vreodată să-i scrie Moşului. «Darurile au ajuns la Centrul pentru copii cu handicap sever „Sf. Andrei”, Centrul de copii cu handicap (grav sau uşor) „Vis de copil”, Complex primărie în regim de urgenţă (copii fără handicap), mai multe apartamente sociale, diferite familii sărace, dar şi în comuna Vârvor din judeţul Dolj. Anul acesta, în funcţie de câte cadouri primim – iar eu sper să fie mult mai multe –, vrem să le ducem atât în locurile în care am fost anul trecut, dar şi la alte centre şi familii sărace de pe raza judeţului Dolj. Magia „ShoeBox” constă în dăruirea unei cutii de cadouri, frumos împachetată, astfel încât să aducă mai mult din spiritul Crăciunului unor copii ce au uitat să zâmbească», a precizat Rareş Cojocaru, una dintre persoanele implicate în acest proiect.

„Este vorba de dorinţa oamenilor de a oferi o bucurie”

Perioada de colectare a cutiilor cu cadouri se va încheia pe 13 decembrie, urmând ca o zi mai târziu să înceapă distribuirea lor. Cadourile vin în cutii de pantofi, învelite frumos în hârtie – cutia şi capacul ei, fiecare separat –, apoi putem pune în cutie tot ce putem dărui. Cutia poate să conţină jucării, dulciuri în termen de valabilitate (nu iaurt, compot, fructe), articole de îmbrăcăminte, rechizite, obiecte de igienă personală, articole şcolare, jucării potrivite pentru vârsta şi sexul copilului, produse de igienă personală, o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (eşti liber să pui datele tale de contact şi să păstraţi legătura şi pe viitor), articole de îmbrăcăminte: un fular, căciulă, ciorapi groşi, mănuşi sau orice altceva de acest fel, nou sau purtat, dar care să arate bine, să nu fie rupt, pătat sau deteriorate, poate o lumânare parfumată care să le amintească şi lor de mireasma Crăciunului, însă fără chibrituri, ca nu cumva copiii să facă vreo ispravă. Puteţi pune în cutie orice alt cadou de care ştiţi că s-ar bucura copiii voştri sau de care v-aţi fi bucurat voi dacă eraţi în locul lor.

“Avem în vedere copii şi adolescenţi, cu vârsta între 2 şi 18 ani, care provin din familii dezorganizate, cu probleme socio-economice grave sau care se află în grija statului.  Aceste cadouri nu sunt aduse de Moş Crăciun, nu e nimic magic sau miraculos în această campanie, este vorba doar de dorinţa oamenilor de a oferi o bucurie altor oameni aflaţi în dificultate”, spun iniţiatorii campanie ShoeBox din Bănie.

În Craiova sunt trei centre de colectare

Atunci când cadoul este gata, oamenii se prezintă la centrul de colectare ShoeBox cu cutia deschisă, pentru ca voluntarul să poată verifica conţinutul acesteia. Ceea ce nu e potrivit va fi înapoiat persoanei care a adus cadoul, pe loc, în prezenţa acesteia, cutia se sigilează şi i se lipeşte eticheta cu vârsta şi sexul copilului. În oraşul nostru sunt trei centre de colectare. Unul este agenţia de turism de pe strada „Olteţ” numărul 18 (persoane de contact: Oana Gavrilă – 0769.673.167 şi Victoria Dumitrescu – 0766.014.385), unde puteţi lăsa cadourile zilnic, în intervalul orar 10.00 – 17.00. De asemenea, cutiile de pantofi pot fi lăsate şi la un cabinet stomatologic de pe bulevardul Carol I, bloc J3, în zilele de marţi şi sâmbătă, în intervalul orar 16.00 – 20.00. Cel de-al treilea centru de colectare a cutiilor cu cadouri se află pe strada „13 Septembrie” nr. 7 (persoană de contact: Andra Dumitru – 0746.237.133).