Peste 4.000 de câini comunitari pe străzile Craiovei

0
197

Municipiul Craiova se confruntă de ani buni cu problema câinilor fără stăpân, care se află în număr îngrijorător de mare pe străzile municipiului. S-a ajuns la situaţia în care craiovenii se simt ameninţaţi de prezenţa patrupedelor în locurile publice, precum parcuri, străzi, locuri de joacă din cartiere şi chiar scări de bloc.

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia Club Craiova, Lions Club Craiova, Sindicatului Administraţiei Publice Forţa Legii şi Cartel Alfa Râmnicu Vâlcea au organizat joi, 24 noiembrie a.c., o audiere publică la Craiova, unde au fost invitaţi craiovenii care au dorit să-şi exprime părerea vizavi de pericolul la care sunt supuşi din cauza miilor de câini care mişună pe străzi. În urma dezbaterilor, a reieşit că locuitorii oraşului sunt îngrijoraţi din cauza numărului mare de câini fără stăpân şi mai ales de gradul de agresivitate al acestora. În prezent, se estimează că în Craiova se află, liberi pe străzi, peste 4.000 de câini iar din aceştia 80% sunt sterilizaţi, însă municipiul Craiova dispune în prezent de un singur padoc de doar 90 de locuri.

“Potrivit datelor, în ultimii doi ani şi jumătate aproape 6.000 de persoane s-au vaccinat antirabic şi antitetanic după ce au fost muşcate de câini fără stăpân, costurile cu vaccinul antirabic şi antitetanic, administrate celor 5.831 de persoane muşcate de câini, din 2008 şi până la jumătatea anului 2011, au fost de 254.096 lei şi sunt în creştere”, afirmă organizatorii audierii publice.

De asemenea, aceştia sunt de părere că ar mai fi nevoie de cel puţin două campanii de sterilizare gratuită a patrupedelor, aşa cum a fost cea desfăşurată de Asociaţia “Speranţă pentru animale” în perioada 15-25 mai a.c., atunci când 1.200 de câini au fost sterilizaţi. «„Maratonul Sterilizărilor” a costat 50.000 de dolari, toţi banii fiind alocaţi din fondurile asociaţiei. Ar fi nevoie de cel puţin încă două campanii de acest gen ca să se simtă ceva şi de mai mulţi ani pentru a trăi într-un oraş fără câini după ce toate aceste patrupede vor muri de bătrâneţe. Au mai fost şi în anii sterilizări, dar de ordinul sutelor, aceasta fiind, în prezent, cea mai mare campanie din Craiova», au mai explicat organizatorii.