Festival – Concurs Internaţional de Folclor pentru copii şi tineret “Maria Tănase”, organizat de Palatul Copiilor din Craiova şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj

0
961
În perioada 27-29 octombrie 2022, se va desfăşura Festivalul – Concurs Internațional de Folclor pentru copii și tineret ,,Maria Tănase”, ediția a XV-a, prevăzut în Calendarul Activităților Educative Naționale 2022 și aprobat de Ministerul Educației. Evenimentul va debuta la Cercul Militar Craiova, vineri, 28 octombrie 2022, începând cu ora 10:00, fiind organizat de către Palatul Copiilor Craiova și Inspectoratul Județean Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Consiliului Local și Primariei Municipiului Craiova, Casei Corpului Didactic Dolj, Cercului Militar Craiova.
Festivalul – Concurs Internațional de Folclor pentru copii și tineret ” Maria Tănase” este organizat cu scopul de a transmite noilor generaţii bogata zestre de tradiţii a poporului nostru și are ca scop cunoaşterea tradiţiei populare româneşti prin intermediul cântecului şi dansului popular, cunoaşterea reciprocă a altor culturi și păstrarea identitaţii culturale şi naţionale, în condiţiile multiculturalităţii europene. Vor participa peste 300 de copii și tineri la următoarele secțiuni: soliști vocali, soliști instrumentiști, formații de dansuri, grupuri vocale, ansambluri folclorice din țară: Ansamblul Folcloric „Plaiuri sebeșene” (Alba), Ansamblul Folcloric „Mugurelul” (Argeș), Ansamblul Folcloric „Moineșteanca” (Bacău), Ansamblul Folcloric „Cununa someșană” (Bistrița – Năsăud), Ansamblul Folcloric „Ghiocelul” (Călărași ), Ansamblul Folcloric „Cununița” (Dolj), Ansamblul Folcloric „Mlădițe Dâmbovițene” și Ansamblul Folcloric „Codrulețul” (Dâmbovița), Ansamblul folcloric „Pădureanca” (Hunedoara), Ansamblul Folcloric „Mugurelul” (Maramureș), Ansamblul Folcloric „Bordeiașul”(Mehedinți), Ansamblul Folcloric „Golovița” (Tulcea), Ansamblul Folcloric Aromân „Lilici Ditumunti”, cât și Ansamblul Folcloric „ Mirce Acev” din Macedonia de Nord. Categoriile de vârstă sunt: 7-11 ani, 12-15 ani și 16-19 ani.
Juriu format din profesionişti
 Festivalul va avea un regulament, după normele căruia  se vor desfăşura activităţile. “Soliștii vocali cu vârstă până în 15 ani vor interpreta un cântec cu acompaniament, iar cei din ciclul liceal vor interpreta o strofă dintr-o doină sau baladă fără acompaniament și un cântec cu acompaniament. Soliștii instrumentiști vor interpreta un fragment dintr-o doină sau baladă și un cântec cu acompaniament. Formațiile de dansuri vor prezenta o suită de dansuri din zona folclorică pe care o reprezintă. Grupurile vocale vor interpreta un singur cântec autentic cu acompaniament din zona folclorică pe care o reprezintă. Juriul va fi format din etnomuzicologi, profesori de canto și artă vocală, coregrafi și dansatori profesioniști din cadrul Ansamblului Folcloric profesionist „Maria Tănase”, Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti”, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj și ai Casei Corpului Didactic Dolj”, a precizat prof. Carmen Eugenia Pascu, directorul Palatului Copiilor din Craiova.