Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Decarbonizarea transportului rutier se realizeaza în principal prin vehiculele de mare tonaj.

0
201

Deputatul european, Marian Jean Marinescu a declarat la Starsbourg că decarbonizarea transportului rutier se realizeaza în principal prin vehiculele de mare tonaj şi că trebuie să ne angajăm că trecerea la tehnologii și combustibili cu emisii reduse de carbon va fi făcută fără a afecta viața celor peste 6 milioane de europeni care lucrează în această industrie. “Pe de altă parte, tranziția energetică implică mari schimbări sistemice, de la tehnologie, infrastructură și noi modele economice, până la norme sociale și noi obiceiuri de consum, pe care trebuie să le facem fără a periclita siguranța economică a cetățenilor. În plus, avem datoria de a asigura o protecție economică și socială sporită a regiunilor economice bazate pe exploatarea cărbunelui, prin crearea instrumentelor financiare care să le permită o tranziție economică cu minime costuri sociale. Angajamentul Uniunii Europene de a-și menține rolul de lider în lupta împotriva schimbărilor climatice este o certitudine. După Acordul de la Paris din 2015, obiectivul ”zero emisii de carbon” propus de viitoarea Comisie Europeană deschide o nouă și ambițioasă etapă, care răspunde preocupărilor cetățenilor. Alegerile europene din mai anul acesta, ne-au demonstrat tuturor că pentru cetățenii europeni schimbările climatice sunt o problemă reală și că suntem responsabili pentru rezolvarea acesteia.
În același timp, avem o responsabilitate egală față de dezvoltarea economică, de protejarea locurilor de muncă și de impactul social al schimbărilor cerute pentru a reduce emisiile de carbon cu 50% până în 2030″.