Spectacolul meșteșugurilor populare, în centrul Craiovei

0
430

Sub soarele lui Brumărel și în ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul spiritual al orașului, centrul Craiovei a prins culoare: peste 60 de meșteri populari din toată țara își expun creațiile și fac demonstrații ale artei și priceperii lor. Timp de trei zile, craiovenii găsesc aici de la felurite vase de ceramică, țesături, împletituri, ii lucrate manual, cojoace și căciuli de blană, ouă încondeiate, icoane pe lemn la produse apicole naturale (miere, polen crud, tinctură de propolis ș.a.) și alimentare (pastramă, cârnați, telemea veche de oaie de Sibiu) ori dulciuri de casă (prăjituri, ciocolată, nuga, bomboane etc.), gemuri și dulcețuri ecologice. Pe toate le puteți doar admira sau târgui, prețurile fiind pentru toate buzunarele și, de cele mai multe ori, negociabile. „Un reper identitar al Craiovei”, „o tradiție în tradiție”, așa cum l-a definit Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei – principala instituție organizatoare a evenimentului –, Târgul Meșterilor Populari este deschis pe esplanada Teatrului Național Craiova, zilnic – vineri, sâmbătă și duminică (26, 27 și 28 octombrie) –, în intervalul orar 8.00-19.00. Această a 41-a ediție marchează și împlinirea a 50 de ani de la debutul manifestării, în anul 1968.

 

La începuturi, când Târgul Meșterilor Populari se însoțea cu Festivalul „Maria Tănase”, s-a referit, ieri, la deschiderea oficială a evenimentului, managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche: «De la primele ediții, care s-au desfășurat în parcul care înconjoară Casa Băniei, acest târg s-a vrut nu doar un prilej de comerț înlesnit meșterilor populari de muzeu, ci scopul a fost de expunere a artei tradiționale în diversitatea ei de forme, materiale și culori, precum și de funcționalități. La început, târgul se rezuma, ca reprezentare etnografică, la zona Olteniei, cu centrele sale renumite mai ales prin ceramică, precum Horezu, Vlădești, Vaideeni, Oboga, Sisești, apoi au fost invitați și creatori populari din alte zone și centre cunoscute și apreciate în toată țara. Cu acest prilej s-au popularizat ceramica de Baia Mare sau de Corund-Harghita. De-a lungul timpului, ne-au impresionat și ouăle încondeiate din Bucovina, țesăturile de lână și bumbac din Transilvania, măștile din Moldova. Spectacolul de forme, culori, ornamente și decoruri a devenit, cu trecerea timpului, mai bogat și mai divers, vizitatorul descoperind în ultimele ediții peste 150 de creatori, care mai de care mai cunoscuți și apreciați nu doar de publicul din țară, ci și de cel din străinătate».

La deschiderea oficială a Târgului Meșterilor Populari au mai participat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și vicepreședintele Oana Bică, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, și deputatul Ion Călin.

O vizită prin târg ți-i scoate în cale pe ceramiștii Adriana Bledea (Baia Mare), Mathe Denes (Harghita), Popa Costel (Horezu-Vâlcea), Tofalvi Laszlo (Corund), Alexandru Filip (Vădastra), Nicoleta și Ioan Mitroi – doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați creatori ai ceramicii de Cucuteni. Alături de ei se află gorjeanul Pompiliu Ciolacu – unul dintre puţinii meşteri care mai realizează icoane de vatră, și Mihaela Paraschiv – cu ii lucrate manual, din Pitești-Argeș. De asemenea, a venit tocmai de la Iași Valentina Uhrenciuc, membră a Asociației Creatorilor Populari din România, cu adevărate bijuterii: ouă încondeiate cu motive tradiționale – fie naturale (de gâscă, rață ori struț), fie de lemn, pe care le oferă spre vânzare la prețuri pornind de la 10 lei și ajungând la 250 lei. Frumoase țesături – carpete și covoare – găsiți la Casița Rădoi, din Craiova, și la Maria Neamțu, venită din localitatea vâlceană Măldărești, care, de altfel, a și câștigat în 2013, la a XXXVI-a ediție, Trofeul Târgului Meșterilor Populari de la Craiova.

Cei care caută o haină care să le țină de cald la iarnă găsesc în târg blănuri de nurcă, vizon, vulpe și nu numai, aduse din Bistrița-Năsăud de Dan Lăcătuș ori de Luchian Rezineș. Mai trebuie doar să aibă în buzunar cel puțin 1.200 lei, prețurile ajungând și la 3.500 lei. Cojoace populare are la vânzare Gheorghe Ciuncanu, din Tismana-Gorj. Ceva mai accesibile sunt căciulile de blană: Sorin Rotaru și Simion Dumitru, ambii din Bacău, le vând cu prețuri între 50 și 250 lei.

Amatorii de bunătăți tradiționale au la dispoziție o varietate de produse. Din Sibiu, Radu Ilie a adus cașcaval afumat și telemea veche de oaie, iar Barbosa Ghiță – salam ori cârnați de vânat (55 lei/kg) și pastramă felurită: de mistreț și cerb (65 lei/kg), de vițel (45 lei/kg) și oaie (38 lei/kg). Nu puțini sunt cei care oferă spre vânzare produse apicole naturale. La Ovidiu Tilihoi, din Băbeni-Vâlcea, de exemplu, găsiți o gamă diversă de mire (de mană, salcâm, anghinare, albăstrele, cimbrișor, rapiță, mentă, tei, coriandru, polifloră), la 25, 30 sau 35 lei/kg, polen crud, tinctură de propolis ș.a. Nici amatorii de dulciuri nu vor fi dezamăgiți de ofertă: prăjituri și ciocolată de casă, nuga, marmeladă, alviță, bomboane fondante și nu numai!

Ca în fiecare an, meritele deosebite ale meşteşugarilor în conservarea şi perpetuarea tradiţiei, calitatea şi valoarea creaţiei vor fi răsplătite cu premii, pe secțiunile Adulţi și Copii şi tineret, festivitatea urmând să aibă loc sâmbătă, 27 octombrie, ora 12.30, tot pe esplanada Teatrului Național Craiova – Piața „William Shakespeare”.

***

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa: «Ne face o deosebită plăcere să fim astăzi alături de toți cei care iau parte la deschidere fie în calitate de expozanți, fie în calitate de vizitatori. Târgul Meșterilor Populari s-a consacrat drept o manifestare de tradiție și consider că longevitatea ei este absolut remarcabilă. Cine a încercat să organizeze un eveniment pentru doi sau trei ani la rând realizează cu adevărat ce înseamnă să ai continuitate în derularea unui astfel de demers timp de 41 de ediții. În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, îmi revine plăcerea de a exprima deplina noastră apreciere pentru toți cei care s-au implicat, de-a lungul atâtor ani, și contribuie pe mai departe la eforturile depuse pentru a menține aprinsă flacăra acestui târg, dar și să le mulțumesc celor care ne-au obișnuit cu participarea lor aici, la Craiova. Doresc să vă transmit faptul că toți iubitorii de frumos, de meșteșug autentic așteaptă cu nerăbdare acest eveniment, organizat în mod tradițional în perioada în care Bănia își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie».

 

***

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu: «O să avem plăcerea de a petrece trei zile în preajma tradițiilor, a meșterilor populari din toată țara, să ne bucurăm de creațiile lor. Felicit, cu această ocazie, Muzeul Olteniei, care reușește să țină vie această manifestare a tradițiilor românești. Vreau să anunț, pe această cale, că, în ultima ședință a Consiliului Local Municipal Craiova a fost aprobat regulamentul de organizare a unei piețe volante agroalimentare, în fiecare weekend, în centrul Craiovei, pe strada Unirii».