Legea Dragnea care anulează peste 100 de taxe a fost adoptată de deputaţi

0
49

tvrDeputaţii au adoptat ieri Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, că va decide, în funcţie de analiza ministerelor responsabile, dacă va ataca la Curtea Constituţională ”anumite elemente” din legea iniţiată de Liviu Dragnea de eliminare a unor taxe nefiscale, susţinând că eliminarea taxei radio-tv este în afara legii. ”Sper să înţeleagă toată lumea în România că e uşor să tai taxe şi poate să fie chiar impresionant, din punct de vedere electoral, dar trebuie să te gândeşti şi ce pui în loc. Nu neapărat ce taxe pui în loc, dar taxa de timbru de mediu care a fost eliminată astăzi… şi noi, Guvernul, am susţinut eliminarea acestei taxe şi înlocuirea cu un alt sistem de taxe, nu pentru că vrem noi să fim mai răi cu românii şi vrem să-i punem să plătească taxe, ci pentru că această taxă de timbru de mediu, în primul rând suntem de acord, trebuie să fie una mai adaptată realităţii de fapt, dar avem nevoie de un astfel de sistem de colectare de fonduri pentru a putea alimenta Fondul de Mediu pentru a putea finanţa programul RABLA, pentru a putea finanţa programul Casa Verde”, a declarat Dacian Cioloş, în timpul unei deplasări la Centrul Tehnic Renault de la Titu.

El a mai spus că, odată cu eliminarea acestei taxe, este eliminată şi sursa de finanţate pentru Fondul de Mediu pentru 2018. ”Deci asta înseamnă că nu ar mai trebui să avem programul RABLA sau ar trebui să-l alimentăm cu bani de la buget. Sper să găsim împreună înţelepciunea pentru a reduce cât mai mult posibil taxele şi birocraţia pentru români. Pe de altă parte eliminarea taxelor nu înseamnă şi eliminarea birocraţiei, dimpotrivă. Dar, cu siguranţă, sunt multe taxe pe care românii le plătesc şi care nu îşi au rostul, care înseamnîă multă birocraţie. Însă trebuie să ne gândim şi la ce punem în loc pentru a finanţa şi alte programe care sunt în interesul românilor”, a adăugat Dacian Cioloş.

El a spus că, în funcţie de analiza ministerelor responsabile, Guvernul va contesta la CCR ”anumite elemente” din legea votată marţi în Parlament, susţinând că Executivul nu este împotriva eliminării de taxe, însă nu trebuie trecut ”dintr-o extremă în alta”.

Premierul s-a referit şi la taxa radio-tv, susţinând că ţara noastră se află în ilegalitate din acest punct de vedere. ”Din câte m-au informat colaboratorii, legea spune că nu poate statul să finanţeze 100% o televiziune publică din bugetul de stat din diferite motive. Unul din elementele de independenţă a televiziunii publice e legată şi de sursa de finanţare”, a mai spus Dacian Cioloş.

Liviu Dragnea a criticat modul în care TVR şi Radioul Public s-au raportat la propunerea de eliminare a taxei radio-TV

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat, în plen, modul în care TVR şi Radioul Public s-au raportat la propunerea de eliminare a taxei radio-TV, propunând începând de anul viitor o taxă de 21 de lei/cetăţean pentru Radio şi de 34 de lei/cetăţean pentru TVR plătite de la bugetul de stat. “Acest odios Parlament care a votat CA de la TVR care a aprobat o sumă mare din bugetul public pentru bugetul TVR, în viziunea dumnealor este odios. Poate acestă imaginaţie care este folosită pentru manipularea opiniei publice şi nu numai ar fi putut fi folosită pentru a prezenta un plan de redresare a TVR şi pentru a mări interesul românilor pentru această televiziune”, a spus Liviu Dragnea, în dezbaterea proiectul de lege vizând eliminare a 102 taxe.

Liderul PSD a criticat propunerile venite din partea TVR privind creşterea taxei pentru remedierea situaţiei instituţiei. „Soluţiile care veneau din partea TVR erau creşterea taxei TV, adică ni se propunea ca un management prost cu rezultate dezastruoase să fie suportat tot de către cei care primesc acasă factura electrică, care sunt obligaţi să plătească această nepefomanţă”, a declarat Dragnea. Acesta a mai spus că nu angajaţii TVR sunt de vină pentru situaţia instituţiei, ci vina aparţine celor care nu au mai verificat dacă „cei care au primit votul de încredere în parlament chiar fac ce trebuie acolo”.

Liviu Dragnea a propus aprobarea a doua taxe pentru Radio şi TVR plătite din bugetul de stat, începând cu anul viitor. „Acum se ia taxa din buzunarul stâng al românului şi din buzunarul drept al statului. Noi propunem ca finanţarea să fie una predictibilă. Atunci într-adevăr nu au teamă de control politic şi de influenţă politică. Începând cu anul viitor prin legea bugetului de stat să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio, cea ce inseamnă un buget de 420 mil de lei, iar pentru televiziune alocarea este de 34 de milioane de lei în numele fiecărui cetăţean, un total de 680 de milioane de lei”, propus Liviu Dragnea.