Prefectura Dolj a prezentat Raportul final al verificării unităţilor de învăţământ din judeţ

0
253

 Prefectura Dolj a făcut cunoscut RAPORTUL FINAL încheiat în urma verificării unităților de învătământ preuniversitar din județul Dolj dispuse în baza Ordinului Prefectului 290/25.08.2023. Verificările au fost efectuate de comisii mixte stabilite în baza Ordinului, din reprezentanți ai Instituției Prefectului Dolj, ai Direcției de Sănătate Publică Dolj și ai Inspectoratului Şcolar Județean Dolj.

Au fost verificate 550 de unități școlare (unități cu personalitate juridică și structurile acestora), iar situaţia se prezintă astfel:

 

  1. Stadiul pregătirii localurilor pentru deschiderea noului an şcolar: s-a constatat că la majoritatea unităţilor şcolare lucrările de renovare sunt realizate în proporție de 95-100%, termenele estimate de finalizare pentru unele locaţii fiind, de cele mai multe ori, până la data începerii anului şcolar, respectiv 11.09.2023. La nivelul județului, există 17 unități de învățământ  care își desfășoară activitatea didactică în alte unități școlare, deoarece se află în proces de reabilitare.

 

  1. Stadiul aprovizionării cu combustibil solid pentru sezonul rece (acolo unde este cazul).

Încălzirea pentru anotimpul rece pentru unităţile de învăţământ se realizează fie de la reţeaua publică de termoficare, fie prin centralele termice bazate pe gaze, combustibil lichid (motorină), solid (lemn, cărbune) sau direct prin sobe. În mediul urban, încălzirea se face  de la reţeaua de termoficare şi centralele termice proprii, iar în mediul rural, prin sobe şi centrale termice. Până la data de 08.09.2023, aprovizionarea cu combustibil era realizată în proporţie de 85%, urmând ca și cele aflate în curs de aprovizionare să finalizeze acest proces până la data începerii noului an școlar.

 

  1. Autorizație de securitate la incendiu/Avize/Autorizații ISU, pentru fiecare corp de clădire

Din datele centralizate până la data de 08.09.2023:

–     705 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu, fiind construcÈ›ii realizate înainte de statuarea acestei obligativități prin lege;

–     127 clădiri deÈ›in autorizaÈ›ie de securitate la incendiu;

–     71 clădiri nu au îndeplinit criteriile de securitate la incendiu care se impun după intervenÈ›ii la construcÈ›ia clădirii sau după investiÈ›ii de schimbare a destinaÈ›iei, nefiind autorizate d.p.d.v. al securității la incendiu.

 

  1. Autorizaţie sanitară de funcţionare

Din datele centralizate în colaborare cu DSP Dolj, 59 de unități școlare din cele 550, nu au autorizație sanitară de funcționare. Prin relocare, unitățile școlare și-au pierdut această autorizație. Există și unități școlare fără personalitate juridică care nu au autorizație sanitară, neavând apă curentă. Din cele 550 de unități,

  • 35 de gradinite ( din cele 260 cu personalitate juridică È™i structuri ale unităților È™colare), nu au ASF
  • 16 È™coli gimnaziale (din cele 164), nu au ASF
  • 4 È™coli primare fără personalitate juridică nu deÈ›in ASF din cele 64 existente, nu au ASF
  • 4 licee/È™coli postliceale/profesionale nu au autorizaÈ›ii (din cele 68 existente)
  1. Paza unităților de învățământ preuniversitar:
  • ÃŽn majoritatea unităților de învățământ din judeÈ›ul Dolj există sisteme de supraveghere audio-video.
  • ÃŽn unitățile de învățământ liceal din Craiova sunt normate 1/2/3 posturi de paznici, iar la unele È™coli gimnaziale unde nu există normat postul de paznic, AsociaÈ›iile de parinÈ›i au încheiat contracte de colaborare cu firme specializate (Civitas, NEI etc.). Au fost identificate ÅŸapte unități È™colare  unde nu exista sistem de supraveghere video È™i nici paznic: Åžcoala Gimnazială “Opsichie Cazacu” Seaca de Pădure, Școala Gimnazială PleÈ™oi , Åžcoala Gimnaziala Nr. 1 MârÅŸani , Åžcoala Gimnazială PredeÅŸti , Åžcoala Gimnazială Radovan, GrădiniÈ›a cu program normal Leu, GrădiniÈ›a cu program normal Zănoaga. SituaÈ›ia redată a fost  înregistrată până la data de 08.09.2023.

 


 

Â