Strategia politicilor de ocupare şi cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO) au fost dezbătute joi, 22 septembrie 2016, de conducerea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu reprezentanţii structurilor teritoriale, în cadrul unei întâlniri de lucru la care a participat şi ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru.
Ministrul Muncii a transmis că SPO trebuie să pună accent pe oferirea de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu şi foarte greu ocupabile, explicând că acestea trebuie să fie identificate, trebuie să se stabilească problemele lor, în funcţie de care să li se ofere servicii de profilare, de acompaniere. “Sunt milioane de oameni care au vulnerabilităţi: fie sunt în sărăcie, fie sunt cu dizabilităţi, fie sunt privaţi de diverse posibilităţi de a accede la o viaţă decentă, sunt marginalizaţi şi ieşiţi din circuitul economic”, a adăugat ministrul Muncii, subliniind că este rolul SPO să identifice aceste persoane şi să găsească soluţii pentru integrarea lor pe piaţa muncii.
Există o problemă de calitate a forţei de muncă
Acesta a menţionat că trebuie avut în vedere avantajul competitiv al ţării noastre şi este nevoie ca structurile de specialitate să se concentreze pe dezvoltarea de competenţe a forţei de muncă, eficienţă şi competitivitate, iar un rol important îl vor juca agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă. Pe de altă parte, ministrul Muncii a arătat că trebuie luate măsuri pentru creşterea mobilităţii forţei de muncă la nivel naţional având în vedere nevoia diferită de ocupare de la un judeţ la altul. “Este o problemă de cantitate în ceea ce priveşte populaţia activă, în perspectivă ne vom confrunta cu un deficit de forţă de muncă şi, în acelaşi timp, există o problemă de calitate a forţei de muncă, de competenţe. Nu sunt mulţi oameni activi în piaţa forţei de muncă, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care România tinde”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.