Curtea Constituţională a decis: Câinii maidanezi pot fi eutanasiaţi

0
272

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, ieri, că Legea privind câinii fără stăpân este constituţională. Anunţul a fost făcut de către preşedintele CCR, Augustin Zegrean, care a declarat că instituţia a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată, iar legea este constituţională, pentru că s-a respectat decizia anterioară. „Noi am apreciat că articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstituţional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CCR, deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităţilor locale, legea spune în ce condiţii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură şi o măsură extremă”, a adăugat Zegrean. În schimb, judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat, tot ieri, că nu este foarte convins că aplicarea măsurii de eutanasiere a câinilor fără stăpân va eradica fenemenul prezenţei acestora pe străzi, el arătând că din acest moment responsabilitatea aparţine autorităţilor locale şi centrale. El a apreciat că, în condiţiile în care Legea câinilor fără stăpân a fost declarată constituţională, primarii vor putea fi traşi la răspundere. „Păi, aşa ar trebui să fie. Dacă banii se cheltuiesc fără justificare, de ce să nu fie traşi la răspundere? Nu pot fi traşi la răspundere cei care au făcut sterilizări şi apoi nu au făcut nimic, doar au cheltuit banii? Şi ăştia pot fi traşi la răspundere, important e ca cineva să vrea”, a spus Lăzăroiu.

Preşedintele Traian Băsescu, a şi semnat, în cursul zilei de ieri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aşa cum declara în 16 septembrie. „În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără reţineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populaţia canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi şi alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general”, argumenta atunci preşedintele punctul de vedere.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie a.c., Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea cu condiţia să dispună de spaţii unde să ţină aceste animale. Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la CCR actul normativ, susţin că acesta nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, „demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.

Imediat ce decizia CCR a devenit publică, aproximativ 150 de persoane care protestau la sediul Curţii au blocat Calea 13 Septembrie. Artera a fost deblocată în scurt timp.