Senatorul Mario Ovidiu Oprea solicită o dezbatere transparentă pe subiectul „Clariant”

0
396
Senatorul Mario Ovidiu Oprea şi deputatul Ionuţ Stroe au susţinut ieri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-au discutat două subiecte, unul legat de vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Statele Unite şi cel de-al doilea, un subiect de interes local şi anume, investiţia Clariant, de la Podari şi necesitatea unei dezbateri publice transparente.
Deputatul Ion Stroe susţine că evenimentul anului este fără nicio îndoială vizita oficială a preşedintelui României, Klaus Iohannis la Casa Albă, a doua vizită din mandatul şefului statului, după cea din 2017. Este cel mai important eveniment dinaintea campanieie electorale. „În urma acestei vizite a reieşit în mod foarte clar nivelul de încredere şi respect reciproc la care a ajuns prietenia dintre România şi SUA. Asta este în măsură şi meritul preşedintelui Klaus Iohannis, care cinci ani de zile a demonstrat că politica externă se face pentru un stat european cu o discreţie dar puternic şi în mod articulat. Sunt trei lucruri pe care vreau să le evidenţiez înainte de a indica beneficiile obţinute de ţara noastră în urma acestei întâlniri. Primul aspect este că această vizită este a doua a preşedintelui Klaus Iohannis în decurs de doi ani în SUA şi astfel se confirmă încrederea între România şi SUA. Această vizita diplomatică a dat posibilitatea pentru prima oară a unuui dialog, dar nu numai cu preşedintele Americii, Donal Trump, dar şi cu Guvernul american fiind prezenţi secretarii de la Energie, de la Apărare, reprezentantul SUA la Bruxelles, la Uniunea Europeană. Al treilea aspect, este că în ciuda unor relaţii sensibile între SUA şi UE, preşedintele nostru a reuşit să menţină la diplomatic relaţiile externe în ambele direcţii şi în echilibru atât relaţia cu SUA, cât şi cea cu UE, iar Summitul de la Sibiu vine şi confirmă acest lucru. Iar legat de beneficiile directe, aş putea să menionez subiectul vizelor, când pentru prima oară subiectul ridicării vizelor este clar pus în discuţie. Mai multă securitate militară pentru România. Cred că este de asemenea un beneficiu important pentru cetăţenii acestei ţări. Parteneriatul strategic, apartenenţa la NATO şi 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei confirmă că suntem într-o zonă de pace şi securitate maximă. Un alt beneficiu al acestei vizite ar fi cel legat de reconfirmarea susţinerii luptei anticorupţie de către SUA. Şi nu e puţin lucru. Dar şi sprijinul tehnologic major pentru ca statul român să devină stat independent energetic prin exploatare gazelor din Marea Neagră este un ekement extrem de bun ca şi rezultat al acestei vizite şi o securitate sporită în zona tehnologiei nucleare şi a tehnologiei 5G”, a explicat deputatul de Dolj, Ionuţ Stroe.
„Noi, liberalii încurajăm crearea de noi locuri de muncă”
Preşedintele PNL Craiova, senatorul Mario Ovidiu Oprea a abordat subiectul „Clariant” şi asta ca urmare a articolelor din presă ce au vizat „pseudo-dezbaterea” organizată de Primăria Podari cu cetăţenii îngrijoraţi de posibila poluare produsă de investitorul elveţian. „Am înţeles că s-a amenajat o sală cu doar 20 de scaune. Era foarte clar că nu aveau unde să încape toţi cetăţenii interesaţi de acest subiect şi drept urmare această dezbatere, dacă se poate numi dezbatere, a avut loc afară la 40 de grade. Aşadar,  totul a fost un fiasco. Şi nu a rezultat nimic din acest demers care este unul absolut obligatoriu pentru bunul mers al construirii acestei fabrici. Acum, noi plecăm din start de la premiza că această firmă este o companie internaţională de foarte bună reputaţie, care respectă normele de protecţia mediului, o firmă care lucrează cu UE după reguli stricte şi pe care le respectă cu fermitate. Plec de la premiza că noi, liberalii încurajăm crearea de noi locuri de muncă, încurajăm dezvoltarea industriilor, mai ales că această investiţie ar putea atrage imediat şi investiţii în domeniul farmaceutic sau în agricultură. Iar ceea ce se întâmplă, nu face altceva decât să  creeze alte suspiciuni şi tot acest demers să se transforme într-un eveniment negativ, ceea ce nu ar fi de dorit. O lipsă de transparenţă totală din partea instituţiilor îndrituire şi mă refer desigur, la Agenţia de Protecţia Mediului, la Direcţia de Sănătate Publică. Mă refer la intenţia de a informa cetăţenii din localitatea Podari, despre ce urmează să se întâmple. Era în interesul tuturor să se facă acest lucru. Cât de greu era să se tipărească nişte pliante şi să se răspundă la toate întrebările?! S-a spus atunci că dezbaterea se amână. Eu, de exemplu, nu cred că se va mai relua această dezbatere. Suspiciunea provine din faptul că directorul APM s-a sustras în tot timpul, a aruncat vina pe firma beneficiară şi spus că Agenţia nu este decât mediatorul discuţiei, ceea ce înseamnă că fie nu ştie ce înseamnă mediator, fie ştie şi asta înseamnă că există în mod clar o dispută. Dar nu ştim între cine şi cine ???!!! Eu spun că instituţiile judeţene nu îşi asumă nicio responsabilitate. Consiliu Judeţeean îşi arogă meritele că a adus această investiţie şi nu neg, poate aşa este, dar de ce nu au fost invitaţi şi consilierii judeţeni la această dezbatere. Parlamentarii de ce nu au fost invitaţi. Eu o să reacţionez. Şi solicicit prefectului judeţului Dolj să organizeze o dezbatere civilizată. Iar când începe sesiunea parlamentară voi face şi o interpelare la Ministerului Mediului pentru a cere Agenţiei Protecţiei Mediului Dolj stadiul investiţiile, la ce nivel suntem cu avizele  să le prezentăm după presei”, a explicat senatorul Mario Ovidiu Oprea.