Acţiune de prevenire a furturilor din autoturisme la Mall

0
94

prevenire 1Poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Dolj, împreună cu poliţişti ai Secţiei 3 Poliţie Craiova, au organizat, ieri, în parcarea Electroputere Mall din municipiu, o activitate de prevenire a furturilor din autoturisme. Astfel, în cadrul acestei acţiuni, poliţiştii craioveni au informat conducătorii de autoturisme cu privire la măsurile de  prevenire pe care aceştia trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de furt din autovehicule. De asemenea, poliţiştii au distribuit pliante conţinând sfaturi şi recomandări antivictimale atât conducătorilor auto aflaţi la volanul autoturismelor, cât şi sub ştergătoarele autoturismelor în care poliţiştii au observat bunuri lăsate la vedere. Poliţiştii au discutat cu cetăţenii, în vederea conştientizării riscurilor la care aceştia se expun în momentul în care lasă la vedere, în interiorul autoturismelor parcate, bunuri care i-ar putea tenta pe hoţi: genţi (chiar dacă acestea nu conţin valori), telefoane mobile, laptop-uri, aparatură electronică, haine, documente, sisteme GPRS, aparate antiradar, ş.a. În cadrul acestei activităţi au fost distribuite peste 200 de pliante şi broşuri conţinând recomandări preventive.

Pentru a nu deveni victima unei astfel de infracţiuni, poliţiştii doljeni recomandă:

prevenireNu lăsaţi niciodată deschisă portiera, geamul sau capota autovehiculului, chiar dacă vreţi să intraţi pentru scurt timp într-un magazin; nu lăsaţi la vedere bunuri care i-ar putea tenta pe hoţi: genţi (chiar dacă acestea nu conţin valori), haine, documente, sisteme GPRS, aparate antiradar, telefoane mobile, aparatură electronic, iar în cazul în care nu le puteţi lua cu dumneavoastra, încuiaţi-le în portbagaj! Pe perioada deplasării cu autoturismul ( în special în cazul femeilor), acţionati  sistemul de închidere a uşilor. Astfel veţi evita să fiţi deposedată la semafor de geanta aflată în interiorul autoturismului! Nu vă lăsaţi niciodată documentele autovehiculului, cardurile bancare sau alte înscrisuri importante în torpedoul autoturismului; scoateţi cheia din contact şi închideţi autovehiculul, chiar şi atunci când parcaţi în propriul garaj; încercaţi, pe cât posibil, să parcaţi întotdeauna în locuri amenajate şi iluminate; parcaţi întotdeauna autoturismul cu faţa către stradă, astfel încât orice persoană care ar umbla la ea să poată fi uşor văzută; montaţi sisteme de alarmă pentru că acestea pot reduce considerabil grija dumneavoastră pentru autovehicul; verificaţi dacă portierele sunt asigurate chiar şi după acţionarea telecomenzii pentru închidere centralizată a autoturismului! (au existat cazuri în care infractorii bruiau semnalul sistemului de închidere centralizată); în cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu atingeţi autoturismul, ci sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie !

În cazul în care aţi fost victima sau martorul săvârşirii unei infracţiuni de furt din autoturisme, apelaţi telefonic numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau cea mai apropiată unitate de poliţie!