România, salvată de tranzacţiile reduse de pe bursă

0
371

Pieţele „de frontieră”, precum Ghana, Kazahstan şi România, au fost relativ izolate şi au trecut fără prea mari probleme de turbulenţele din ultimele săptămâni de pe pieţele financiare internaţionale, datorită volumului limitat de tranzacţionare a obligaţiunilor şi monedelor acestor ţări. În timp ce bursa americană şi obligaţiunile europene „luau bătaie”, datoriile şi monedele micilor economii, odată sinonime cu riscul ridicat, au depăşit aproape neatinse cele patru săptămâni tumultoase de volatilitate şi incertitudine, potrivit unei analize a Dow Jones, preluată de Wall Street Journal. Ceea ce s-a întâmplat în aceste economii mici, aflate în creştere, calificate, de obicei, drept pieţe „de frontieră”, ar putea reprezenta un semnal pozitiv că investitorii, chiar dacă neliniştiţi, nu au intrat în panică.

Investitorii speriaţi, care au vrut să iasă repede din investiţiile riscante, au vândut în primul rând activele cele mai lichide, cele mai uşor tranzacţionabile, însă au decis să nu iasă de pe aceste pieţe emergente, deşi lichidarea investiţiilor de aici s-ar putea dovedi mai dificilă în cazul îngheţării pieţelor globale.

Asta s-a tradus în evoluţii neobişnuite pe pieţele valutare, unele monede de frontieră având, în ultimele săptămâni, performanţe mai bune decât valutele mai populare de pe marile pieţe emergente. Astfel, peso-ul mexican s-a depreciat cu 5% faţă de dolar, iar rand-ul sud-african cu circa 7%, în timp ce leul a câştigat 1% în raport cu moneda americană, iar tengele kazah a stagnat. „Dacă administrezi un portofoliu, primul lucru pe care vrei să-l vinzi este ceva lichid. Nu te atingi de chestiile exotice dacă nu crezi cu adevărat că vine sfârşitul lumii”, comentează John Peta, administrator de active emergente la fondul Acadian Asset Management. Peta şi-a redus expunerea pe peso-ul mexican la scurt timp după ce Standard & Poor’s a retrogradat, în premieră, ratingul SUA de la AAA, la începutul lunii august, dar nu a modificat expunerea pe pieţele de frontieră, având active în ţări precum Ghana şi Serbia. Unele dintre aceste pieţe, precum Ghana şi Kazahstan, au avantajul de a fi bogate în resurse naturale, fapt care alimentează optimismul investitorilor.